Hlavní navigace

Rybíz očešte celý. Kuličky i listy

22. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rybíz máme červený, černý a bílý. Víte, který z nich obsahuje nejvíce vitaminu C a který má zase nejvíc draslíku? A jak nejideálněji rybíz zpracovat? Nechte se inspirovat.

Jedním z nejzdravějších druhů drobného a oproti své „konkurenci“ poněkud stranou stojícího ovoce je rybíz. Jeho sezóna právě vrcholí a v některých lokalitách je už téměř u konce.

I vzhledem k tomu, že rybíz není příliš náročný na pěstování a zároveň i díky dostatku potřebné vláhy v průběhu letošní sezóny je úroda rybízů na mnoha zahrádkách velmi dobrá, otázkou tak také je, jak tuto úrodu co nejlépe využít. Sklizený rybíz totiž nevydrží čerstvý bez úhony moc dlouho.

Z rybízu využijete kuličky i listy

Kromě nejvhodnější možné konzumace utrženého rybízu bezprostředně po jeho očesání se v mnoha doporučeních nabízí využití kuliček rybízu do ovocných šťáv, salátů nebo zpracování na džemy a marmelády. Letitou tuzemskou „klasikou“ je ale především rybízový koláč, při jehož přípravě lze zpracovat značné množství tohoto ovoce najednou.

Z listů rybízu si lze také připravit čaj podporující a zlepšující trávení, takže využití tohoto keře má několik rovin.

Rybízový koláč

Suroviny k přípravě těsta:

  • 0,5 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • 2 žloutky
  • 10 dkg másla
  • 8 dkg cukru krystal
  • malá lžička soli
  • ¼ litru mléka

Suroviny k přípravě žmolenky:

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru
  • 5 dkg másla

Postup: Z výchozích surovin vypracujeme těsto, které by mělo být vláčné (řidší než například na přípravu buchet), a necháme necelou hodinu kynout. Poté nalijeme do pekáče, který je vymazán máslem, necháme ještě chvíli kynout a následně pokryjeme po povrchu vrstvou rybízu. Ten lze podle potřeby ještě pocukrovat a posypat žmolenkou.

Pečeme zhruba půl hodiny při teplotě 160 stupňů Celsia. Na konci pečení teplotu mírně snížíme. Jemnější chuti výsledného výrobku docílíme, pokud mezi vrstvu těsta a rybízu přidáme ještě vrstvu tvarohu.

Který rybíz obsahuje nejvíce vitaminu C?

Rybíz lze samozřejmě také zamrazit, přičemž v tomto případě si uchovává většinu svých vlastností i obsažených látek. Nejčastěji pěstovaný a konzumovaný je přitom červený rybíz, z hlediska obsahu pro tělo prospěšných látek (například vitaminu C, několikanásobně vyššího než v případě citronu) je ale ještě lepší volbou černý rybíz.

I v případě červeného rybízu se ale uvádí, že pouhých čtyřicet kuliček vystačí pokrýt denní příjem vitaminu C. Naopak bílý rybíz je jemnější a sladší s nižším obsahem vitaminu C a některých látek, na druhou stranu má ale oproti tmavším odrůdám vyšší obsah draslíku.

Všechny druhy rybízu jsou pak zdrojem dalších vitaminů, především A, vitaminů skupiny B a vitaminu E, a také zdrojem antioxidantů. I proto je výčet příznivých účinků konzumace všech druhů rybízů pro člověka téměř nekonečný. Za všechny je možné jmenovat dnes všeobecně preferovanou celkovou podporu imunity, prevenci rizik rakoviny nebo příznivý vliv na nervovou soustavu, zrak, ale i na pleť, vlasy nebo nehty.

Pěstování rybízu se vyplatí. A jde to i na balkoně

Pěstování rybízů na zahrádkách, ale třeba i na balkonech, je tak dobrou volbou, zájemci mají na výběr z několika desítek odrůd nabízených na našem trhu. Což se docela vyplatí, maloobchodní cena kuliček rybízu totiž nepatří k nejnižším.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).