Hlavní navigace

Jak poznat zralé mango, které nechutná jako tvrdá hruška?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc
Jak jednou ochutnáte zralé mango, už nebudete chtít jiné. Problém je v tom, že v obchodech se obvykle prodávají manga nezralá, která vám doma nemusí dozrát. Prostě jen shnijí. Jak se orientovat v nabídce a koupit to, co vám opravdu bude chutnat?

Mango je právem nazýváno ovocem bohů. Když vyberete to správné, zažijete explozi té nejlepší chuti, jakou kdy jste u ovoce okusili. Nevěříte? Tak to jste koupili špatné mango. Nechali jsme si poradit od odborníků, jak na to.

Nezralé mango prostě není dobré

Než jsem se prvně rozhoupala, že si koupím mango, ovoce neznámé chuti i využití, trvalo to hodně dlouho. Určitě to byly roky. V obchodě jsem ho míjela, jako by v regále vůbec nebylo. Jenže pak jsem ho ochutnala u kamaráda, který ho namíchal do salátu, a moje chuťové buňky zažily stav blaženosti. Omámena lahodnou sladkostí jsem zamířila do prvního obchodu. Jenže mango, které jsem si koupila, jsem celé vyhodila.

Za prvé jsem netušila, jak se k dužnině probojovat, za druhé bylo tvrdé a za třetí, když jsem se dovnitř za pomoci škrabky a nože přece jen dostala, bylo trpké a tuhé. Na míle vzdálené tomu, co jsem jedla na návštěvě. Na dlouhou dobu to bylo moje poslední mango.

„To je naprosto typické, takhle se manga vzdá spousta lidí, a přitom stačí koupit to správné, zralé, a pochutnáte si,“ říká Barbora Skřivanová, produktová manažerka společnosti Titbit, která mj. do Česka dováží exotické ovoce.

Mezi odrůdami manga jsou rozdíly

Jenže když přijdete do obchodu, vezmete prostě mango, které mají – když ho mají. Až doma se divíte, že chutná jinak než to, které jste měli minule. Potíž je v tom, že řetězce obvykle prodávají mango jen jako mango, nečlení ho dále na odrůdy, aby zákazníkovi usnadnili výběr takového druhu, který je jeho chuti nejbližší. Přitom na odrůdách, a to i u manga, hodně záleží. Co odrůda a země původu, to trochu jiný vzhled, chuť i dužnina i vůně.

Barbora Skřivanová nám ukázala rozdíly mezi dvěma nejrozšířenějšími druhy manga, a sice Palmer a Kent:

„Kent má hruškovitý tvar, na řezu je až tmavě oranžový a co se chuti týče, je sladší. Tvar Palmeru je naproti tomu lehce do špičky, jeho dužina je světlejší, a na řezu uvidíte, že má v sobě malá vlákna. Obsahuje hodně škrobu, takže je trpčí než Kent,“ popisuje Barbora Skřivanová.

Měli jsme příležitost oba druhy ochutnat a rozdíl je opravdu významný, těžko říci, které nám chutnalo více.


Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc

Vlevo odrůda Kent, vpravo Palmer

Pozor na moc levné mango, jistota je označení RTE

A podstatný je i rozdíl ve zralosti daného ovoce. Když dovozci do Česka přivezou mango, je tvrdé. Takové často míří do obchodů za nějakou super cenu. Prodejce předpokládá, že ho necháte doma dozrát.

„V osmdesáti procentech případů skutečně dozraje, ale pak jsou druhy manga, které jsou velmi levné, doma vám však místo dozrání shnijí. Mango bylo totiž podtrhnuté a nestihl u něj nastartovat proces zrání. Já osobně si takové mango nikdy nekupuji, neznám jeho historii a nevím, zda mi skutečně dozraje. Dobré a zralé mango je označeno jako RTE čili ready to eat – připraveno k jídlu,“ radí Barbora Skřivanová.

Mango zraje ve speciálních boxech

Když chcete nechat své mango dozrát doma, stačí ho nechat při pokojové teplotě tři, čtyři dny. Ale jak uvedla Barbora Skřivanová, je to buď, a nebo. Do Titbitu míří manga, o jejichž historii dovozce ví prakticky všechno: kde se pěstují, kdo je pěstuje, v jaké půdě, zda mělo dostatek vody a tak dále. Takže má jistotu, že ovoce, které do Titbitu dorazí, není podtržené a je připraveno dozrát v jejich zracích boxech – takové s největší pravděpodobností nikdo jiný v Česku nemá. „Není to nic fotogenického, vypadá to jako tři větší garáže,“ boří naše trochu idealizované představy Barbora Skřivanová. Díky speciálním měřicím sondám umí toto ovoce připravit do jakékoliv fáze zralosti.

Zrárna funguje na principu zahřátí a vlhkosti. Mango tu zraje nikoli od slupky, ale od pecky. Jde o tzv. klimatické zrání. Toto ovoce tak podle Barbory Skřivanové chutná stejně, jako byste si ho utrhli v Peru na stromě.

Zákazníci Titbitu, většinou obchody s potravinami, si u společnosti obvykle objednávají mango ve stupni zralosti „ready to eat“, což je mango určené k okamžité spotřebě. Právě Titbit na takové mango lepí nálepky s tímto nápisem. Koupíte je obvykle v e-shopech s potravinami.

Někdo ale potřebuje manga ve stadiu pevnějším, kdy vydrží nezralé ještě třeba tři dny. Což je doba, kterou například kamenné prodejny s potravinami potřebují k přepravě do svých skladů a pak k zákazníkovi.

Jak vybrat mango, na kterém si pochutnáte?

Pokud jste si mango nikdy nekoupili, ale po přečtení tohoto článku jste připraveni dát mu šanci, vstoupili jste do první fáze ze tří. Druhá fáze je naučit se vybrat zralé mango.

„Primárně je pro vás důležité rozlišit tvrdé a měkké mango. Když máte tvrdé a rozkrojíte ho, bude chutnat jako hruška a už si ho nikdy nekoupíte. Když sáhnete po mangu RTE – ready to eat, máte jistotu zralého manga,“ shrnuje základní pravidlo pro výběr dobrého manga Barbora Skřivanová.

Vybírat ale můžete nejen podle označení, nýbrž i podle hmatu, měkké mango by mělo být zralé.

Vyhněte se takovému plodu, který má nějakou povrchovou vadu – hlavně kolem stopek nebo po těle manga se mohou tvořit malé černé flíčky. Nezaměňovat s povrchovou „vadou“ od sluníčka – viz galerie:

Třetí fází, kdy už je z vás odborník na mango, vybíráte plody podle odrůdy. Titbit na ně pro snazší orientaci lepí nálepky, které od sebe jednotlivé odrůdy odlišují.

Tipy pro výběr manga

  • Nekupujte podezřele levné ovoce, může jít o nekvalitní plody, které nikdy nedozrají.
  • Pro rychlou spotřebu je nejlepší mango zralé a měkké.
  • Zralé mango poznáte buď pohmatem (je měkké, na povrchu pružné a velmi citlivé na otlaky), nebo podle označení RTE čili ready to eat – připraveno k jídlu.

A hotoví mistři přes mango budete tehdy, až ho zvládnete nakrájet, což není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. O tom, jak se dostat do manga a jak ho krájet, si povíme víc už brzy na serveru Vitalia.cz.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).