Hlavní navigace

Polévka z malin a další recepty

16. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Recepty: Maliny jsou výborné samy o sobě. Pro jejich uchování se hodí zavařování, lze je i sušit, můžete je přidat do salátu a výborná je i malinová polévka.

Nejlepší maliny najdete v lese. Mnozí je také s úspěchem pěstují na zahradách. Maliníky, tedy keře, na kterých červené bobule rostou, jsou v České republice velmi rozšířené. Nejléčivější částí této rostliny jsou ale listy a větvičky, které se sbírají od dubna do konce září.

Léčivé účinky malinového listí

Maliníkové listy mají detoxikační působení, dále tlumí křeče (menstruační a střevní). Pomáhají při průjmech, zánětech, posilují děložní svalstvo, což můžeme ocenit v těhotenství, před porodempo porodu.

Zevně můžeme malinové listí používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní.

Maliny prospívají trávení, močovému systému a posilují imunitní systém.

Maliny na mnoho způsobů

V současné době dozrávají plody, tedy maliny. Jsou sladké a zdravé a lze je jíst ihned čerstvé po utržení, nebo je můžete zavařit, usušit nebo přidat do různých receptů.

Pokud to máte do lesa nebo na mýtinu daleko, můžete si maliny zakoupit v obchodě. Dejte ale pozor, abyste nekoupili již plesnivějící a raději dejte přednost takovým, které nesou označení logy biolistu či biozebry. Jedině ta spolehlivě zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu.

Tip: Seznam nejbližších míst, kde lze čerstvé ovoce, ale i další bioprodukty a bio suroviny nakoupit, poskytnou interaktivní mapy na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.

Co obsahuje maliník

  • Listy jsou bohaté na organické kyseliny, třísloviny, minerální látky a flavony.
  • V plodech jsou zase pektiny, slizy, aldehydy, inosit, organické kyseliny, antokyanový glykosid kyanidin.

Osvěžující malinová polévka

Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.

  • 4 hrnky čerstvých malin
  • ¼ hrnku bio brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
  • ½ až ¾ hrnku bio cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
  • 1 hrnek bio zakysané smetany
  • 2 lžíce jemně nasekané bio máty

Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do misek. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.

Lehký salát s citronovo-jugurtovou zálivkou a malinami

  • Větší miska natrhaného bio salátu (může být hlávkový, ledový, čekanka, rukola, špenát apod.)
  • hrst čerstvých malin
  • hrst bio vlašských ořechů
  • 10 dkg bio sušené šunky
  • 1 bio jogurt
  • ½ bio citronu
  • sůl a pepř v bio kvalitě

Natrhaný salát smíchejte s omytými malinami i oříšky. Do směsi natrhejte také šunku. Bílý jogurt dle chuti smíchejte s citronovou šťávou a přimíchejte do salátu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Vepřová panenka s malinovým přelivem

  • 500 g bio vepřové panenky
  • 300 g čerstvých malin
  • 1 lžička bio másla
  • 1 lžička šťávy z bio citronu
  • 1–2 lžíce bio malinového džemu
  • bio slunečnicový olej
  • sůl a pepř v bio kvalitě

Maliny propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, džem, trochu vody a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte panenku. Maso vcelku očistěte, nasolte, opepřete a po povrchu potřete trochou oleje. Uložte jej do pekáčku a vložte do vyhřáté trouby na 220 stupňů zhruba na 30 minut. Po upečení jej vyndejte a nechte ještě 5 minut odpočinout. Před podáváním jej rozkrájejte na plátky (uvnitř by mělo být lehce růžové) a přelijte malinovým přelivem. Můžete podávat třeba s rukolovým salátem či opečenými brambory.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).