Hlavní navigace

Test očkovací látky proti lymské borelióze ukázal 100% účinnost

3. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Pavlína Jáchimová AV ČR
PŘEHLED NOVINEK – Borelióza: konečně šance na vakcínu. Kdy nasadit na rakovinu genovou terapii. Mentolovou cigaretu si už nezapálíte. Objev látek proti střevním zánětům.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům. Koronavirus vynecháváme.

Co se dozvíte v článku
  1. Borelióza: konečně šance na vakcínu
  2. Zakázali mentolové cigarety
  3. Proti střevním zánětům
  4. Dvě endoprotézy současně
  5. Vrtačky na operace po úrazech
  6. Usherův syndrom
  7. Slabé místo nádorových buněk
  8. Kdy proti rakovině nasadit genovou terapii
  9. Postižení mají naději ovládat počítač myšlenkami

Borelióza: konečně šance na vakcínu

Na světě již existuje látka, z níž by se mohla vyrábět vakcína proti lymské borelióze. Parazitologové z českobudějovického Biologického centra AV ČR otestovali nadějnou látku, jejíž úspěšnost proti boreliím vykazuje stoprocentní účinnost. Očkovací látku vyvinul přední americký farmaceutický koncern Sanofi.

Biologické centrum AV ČR: Stoprocentní účinnost. Českobudějovičtí parazitologové otestovali vakcínu proti lymské borelióze

Poznámky autora: Vypadá to velmi dobře, nicméně vyhráno ještě zdaleka není. Látka byla testována na myších. Jak uvádí i tisková zpráva, závisí teprve na firmě, zda se pustí do klinické studie – testování vakcíny na lidech. A ještě ani pak nemusí být vyhráno, nebo alespoň se vše může pořádně protáhnout, protože se zde obvykle testuje nejprve neškodnost látky, teprve v dalším kroku její samotná účinnost. A na ekonomické rozvaze Sanofi závisí jak to, zda se pustí do klinické studie, tak i pak to, zda látku uvádět na trh.

Samozřejmě – pokud na boreliózu dokážeme očkovat psy, je hodně divné, že podobná metoda není k dispozici i pro lidi.

Zakázali mentolové cigarety

V ČR stejně jako ve všech státech EU platí od 20. května 2020 zákaz prodeje cigaret s mentolovou příchutí. Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo cigarety s mentolovou příchutí 8 % dospělých kuřáků v rámci zemí EU.

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky. Kouř obsahující mentolovou příchuť je tak pro kuřáka méně dráždivý, proto jej může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství,“ uvádí tisková zpráva 1. LF UK, která přijaté opatření hodnotí kladně.

1. Lékařská fakulta UK: Cigarety s mentolovou příchutí končí 20. května v celé EU

Poznámky autora (nekuřáka): Nevztahuje se na elektronické cigarety ani výrobky ze zahřívaného tabáku.

Jinak logika je to (subjektivně) „výborná“. Neměly by se třeba analogicky zakázat likéry či piva s příchutí, protože v nich cukr a ovoce pijákovi chuťově překrývají ten strašlivý alkohol? Nebo rovnou povinně do piva a vína přilévat močůvku?

Proti střevním zánětům

Při účinné léčbě zánětlivých střevních onemocnění, jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida, by mohly být v budoucnu využity výsledky mezinárodní studie zaměřené na speciální receptor uvnitř buněk. Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci syntetizovali a charakterizovali látky, které správně aktivují pregnanový X receptor a mají díky tomu protizánětlivý efekt.

Univerzita Palackého v Olomouci: Olomoučtí přírodovědci se podíleli na objevu látek, které mohou výrazně zlepšit léčbu zánětlivých střevních onemocnění

Dvě endoprotézy současně

Lékaři při unikátní operaci odoperovali pacientce v jeden čas oba kolenní klouby. Pacientka trpěla artrózou obou kolenních kloubů. Vzhledem k oboustrannému těžkému postižení se ortopedové rozhodli pro operaci dvou totálních endoprotéz v jedné době. Tento v ČR ojedinělý postup vede k výraznému zkrácení doby léčby. Při běžném postupu by pacientka musela druhou operaci absolvovat za půl roku. Nyní operace trvala jen o něco málo déle (cca o 10 minut) než standardní náhrada jednoho kolenního kloubu, která běžně probíhá do jedné hodiny.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně: Ojedinělá operace – lékaři vyměnili zároveň oba kolenní klouby

Vrtačky na operace po úrazech

Lékaři ve FN Ostrava začali nově používat unikátní systém implantátů pro léčbu zlomenin a poúrazových kostních deformit. Speciální operační systém je složený z akumulátorové vrtačky s několika násadami a sady ultratenkých titanových implantátů. Plastičtí chirurgové ho využijí zejména u rekonstrukcí vážně zraněných rukou, ale uplatnění najde i u rekonstrukčních operací obličeje. Bateriová vrtačka v kombinaci s titanovými ultratenkými dlahami je podle lékařů obrovskou pomocí zejména v případech, kdy po úrazu zůstane minimum měkkých tkání.

Fakultní nemocnice Ostrava: Lékaři z Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky FN Ostrava začali nově používat unikátní systém implantátů

Usherův syndrom

Mezinárodní tým českých a německých vědců se pokouší nahradit jednu z mutací genu, které způsobují dosud neléčitelné, dědičné onemocnění sluchu a zraku, tzv. Usherův syndrom, pomocí genové terapie. Vědcům se podařilo odchovat dva vrhy upravených miniprasat s konkrétním typem onemocnění, mutací v genu USH1C. Do sítnice modelového zvířete byl pak aplikován vektor (virus s příslušnými „náhradními“ geny), který přiměje světločivné buňky oka produkovat chybějící bílkovinu harmonin. Virus se do oka vpraví poměrně jednoduchou operací sítnice.

Akademie věd ČR: Genová terapie by mohla pomoci v léčbě Usherova syndromu (soubor .doc)

Slabé místo nádorových buněk

Tým z institutu CEITEC popsal význam bílkoviny cyklin-dependentní kináza 11 (CDK11) a naznačil, proč by se mohla stát jedním z cílů pro případnou nádorovou terapii.

Cyklin-dependentní kinázy (CDK) jsou skupinou bílkovin, které regulují základní buněčné procesy důležité pro růst a dělení buněk. U lidí je dvacet CDK a každá z nich má v organismu jinou funkci. U CDK11 se ukázalo, že reguluje čtení tzv. histonových genů. Tvorba histonu je velmi důležitá ve fázi buněčného cyklu, kdy se DNA organismu rozděluje na dvě vlákna a zdvojuje se proto, aby se buňka mohla rozdělit. Inhibitory této kinázy mohou výrazně snížit či omezit její funkci, a tím oslabit rychle se dělící rakovinné buňky, neboť ty jsou na CDK11 více závislé než pomaleji se dělící normální buňky.

Institut CEITEC: Slabým místem nádorových buněk může být bílkovina CDK11

Kdy proti rakovině nasadit genovou terapii

Podařilo se popsat dva klíčové biomarkery, které mají vliv na funkčnost velmi drahé genové CAR-T terapie, která se používá k léčbě rakoviny, když jiné metody selhávají. Výzkumný tým objevil, že mutace v genu ATM jsou predisponovány k dobré reakci na CAR-T terapii, zatímco mutace v genu TP53 jsou predisponovány k selhání CAR-T terapie. Tento objev může sloužit jako rozhodující faktor pro onkology, zda u pacienta CAR-T terapii nasadit, či nikoli.

Genová terapie CAR-T využívá vlastního imunitního systému pacienta k útoku na rakovinu. Na rozdíl od běžných terapií se tato kúra připravuje pro každého pacienta zvlášť. Buňky CAR-T jsou produkovány tak, že se odseparuje specifický typ bílých krvinek z krve a ty jsou pak geneticky upraveny v laboratoři a opět navráceny do těla pacienta. Tyto upravené buňky pak pomůžou využít přirozenou odpověď imunitního systému proti rakovině. Tento nový typ terapie již přinesl výjimečné výsledky u některých pacientů, cena této nové experimentální terapie je však velmi vysoká.

Dosud byla terapie CAR-T schválena pro léčbu akutní lymfatické leukémie a u některých typů B-buněčných lymfomů. Pozitivní terapeutický výsledek je bohužel méně častý u jiných diagnóz, jako je chronická lymfocytární leukémie, kde je léčba efektivní pouze u třetiny pacientů. Každopádně je důležité co nejpřesněji stanovit, v jakých případech je tato metoda nadějná a kdy její nasazení naopak není vhodné.

Institut CEITEC/Fakultní nemocnice Brno: Vědkyně z brněnského institutu CEITEC popsaly biomarkery predikující úspěšnost genové CAR-T terapie proti rakovině

Postižení mají naději ovládat počítač myšlenkami

Nově vyvinutý systém BASIL umožňuje ovládání počítače mozkem. Nesoběstačným lidem má pomoci vyjádřit jejich základní potřeby a získat alespoň omezenou kontrolu nad domácností. Lidé, kterým sice nefunguje tělo, ale jejich mozek pracuje stále dobře, v některých případech leží, nemohou mluvit, hýbat se, a mozek je tak jejich jediným komunikačním nástrojem.

Součástí prototypu systému BASIL, založeného na snímání mozkových vln, je čepice s několika elektrodami, kterou má člověk na hlavě. Velmi důležité je zobrazování symbolů, které reprezentují potřeby či přání člověka; těmito symboly jsou například dveře, světlo, jídlo nebo záchranný kruh.

Západočeská univerzita v Plzni: Systém BASIL z FAV bude pomáhat nesoběstačným lidem ovládat počítač mozkem

Poznámka autora: Jediný problém je v tom, že podobné systémy pro „čtení myšlenek“ a ovládání počítače mozkem jsou pravidelně zmiňovány už asi dvacet let, a přesto se s nimi stále běžně nesetkáváme. A to jsou reportována i mnohem větší „kouzla“, kdy systémy dokážou z mozku odečítat přímo jednotlivá slova apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).