Hlavní navigace

Proč vás bolí pod kolenem? Může to být poškození šlach a úponů, únava či artróza

11. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos/VitalikRadko
Bolest kolene či těsně pod kolenem může mít celou řadu příčin. Bolesti v zadní části pod kolenem mohou být způsobeny Bakerovou cystou, poraněním vazu, únavou lýtkového svalu, artrózou či křečovými žilami. Dospělé sportovce pak často trápí skokanské koleno, děti zase Osgood-Schlatterova nemoc.

Koleno představuje největší kloub v lidském těle, na který je vyvíjena obrovská zátěž. Je proto mimořádně náchylné k opotřebení i poranění. Ačkoliv si většina lidí spojuje bolesti kolen s vyšším věkem a artrózou, není žádnou výjimkou, že jimi trpí i děti a mladí dospělí. Právě sport a zvýšená fyzická zátěž mohou způsobovat bolesti kolene nebo bolest nohou pod kolenem. [12]

Bolest pod kolenem vzadu

Bolest pod kolenem zezadu může vyvolat celá řada faktorů:

Bolest lýtka pod kolenem způsobená Bakerovou cystou

Jedná se o cystu naplněnou synoviální tekutinou, která bývá lokalizována v podkolenní jamce. Způsobuje nepříjemný tlak a bolest kolene, která někdy přechází i do lýtka. Cysta vzniká na základě chronického zánětu v postižené oblasti. Dlouhotrvající zánět přitom mohou způsobit různé nemoci i úrazy:

  • artróza,
  • revmatoidní artritida,
  • dna,
  • poškození kolenních menisků,
  • úraz kolenního kloubu,
  • přetížení ze sportu (často u volejbalistů, házenkářů a fotbalistů). [3, 45]

Bolest vazů pod kolenem

S bolestí úponů pod kolenem se běžně setkávají sportovci. Při prudkém výpadu či extrémním zrychlení při sprintu vznikají ve šlachách a svalech mikroskopické ruptury, které mohou přispět k rozvoji zánětu. Právě tento zánět pak pociťujeme jako bolest. Nepříjemné pocity může ovšem vyvolat i pouhá únava lýtkového svalu. [6, 7]

Bolest pod kolenem vzadu způsobená artrózou

Další příčinou bolesti kolene může být počínající artróza. Jedná se o degenerativní kloubní onemocnění nezánětlivého charakteru. Chrupavka kolenního kloubu se při artróze ztenčuje, slábne a rozpadá. Po určité době může být tak tenká, že začnou třít kosti o sebe.

Typickým příznakem artrózy je proto bolest při zátěži. U mnoha lidí bývá velkým problémem chůze do schodů nebo chůze ve svažitém terénu. Pokud se u pacienta objeví bolest pod kolenem při zátěži, může se s vysokou pravděpodobností jednat právě o toto onemocnění. [8, 9]

Bolest žil pod kolenem

U některých lidí jsou bolesti pod koleny soustředěny do žil. Jedním z běžných příznaků křečových žil jsou právě nepříjemné bolesti pod koleny či v tříslech po delším stání nebo sezení. Proto je důležité podpořit krevní oběh tím, že se budete pravidelně hýbat, chodit, plavat a provádět nejrůznější cviky se zdviženýma nohama. [10, 11]

Bolí vás kolena?

Bolest pod kolenem vpředu

Bolesti předního kolene a oblasti pod kolenem bývají velice často příznakem takzvaného skokanského kolena. Jde o typický příklad úponové bolesti z přetížení. S tímto problémem se potýkají hlavně sportovci. Nejvíce rizikové jsou proto sporty, při kterých dochází k častému skákání na tvrdém povrchu:

  • volejbal,
  • basketbal,
  • tenis a stolní tenis,
  • badminton,
  • gymnastika.

Mezi příznaky skokanského kolena patří:

  • bolesti pod kolenní čéškou,
  • bolesti při odrazu nebo při napnutí kolena,
  • v případě zánětu otok, zarudnutí či zvýšená teplota v oblasti mezi čéškou a holení. [12, 13, 14]
Kolena jsou překvapivě křehká. Jak předejít problémům s těmito klouby Přečtěte si také:

Kolena jsou překvapivě křehká. Jak předejít problémům s těmito klouby

Bolest pod kolenem u dětí

Osgood-Schlatterova nemoc je stav způsobující bolest a otok pod kolenem. S tímto onemocněním se potýkají hlavně mladí sportovci ve věku 10–15 let. Příčinou onemocnění je neúrazové poškození úponu šlachy čtyřhlavého svalu stehenního, který je napojen na holenní kost. Oblast úponu je u dětí tvořena chrupavčitou tkání, během dospívání ale postupně osifikuje.

Zvyšování tahu šlachy při sportovních aktivitách, jako jsou fotbal, házená či florbal, pak způsobuje mikroskopická poškození ještě ne zcela dokonale osifikované drsnatiny kosti kolenní. Proto se zde rozvíjí zánět, pro který jsou typické následující příznaky:

  • bolestivý hrbol na holeni pod kolenem,
  • otok, zarudnutí či zvýšení teploty v této oblasti,
  • někdy lehký otok celého kolene.

Bolest se výrazně zhoršuje při pohybových aktivitách. Samotný hrbolek na holeni bolí i při pouhém dotyku, proto dítě nemůže ani pořádně klečet. [15, 16, 17]

Zdroje: nih.gov, msdmanuals.com, aaos.org, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, uhhospitals.org, webmd.com, cuni.cz, stefajir.cz

Co může způsobit bolest nohy pod kolenem zezadu?
Bolesti vzadu pod kolenem mohou být způsobeny mnoha faktory. U sportovců se může jednat o poranění šlach a vazů nebo únavu lýtkového svalu. Také může jít o projev různých onemocnění, jako jsou Bakerova cysta, křečové žíly nebo začínající artróza.
Proč se objevuje u sportovců bolest šlach pod kolenem?
Bolest šlachy pod kolenem je způsobena mikroskopickými trhlinkami, které vznikají při prudkých výpadech, nárazech či sprintování. V rupturách pak může vznikat zánět, který vnímáme jako bolest.
Co je Osgood-Schlatterova nemoc?
Jedná se o bolestivé onemocnění, které trápí hlavně rostoucí děti věnující se nějakému sportu. Příčinou bolesti je poškození ne zcela osifikované drsnatiny kosti holenní, které vyvolává zánět. Zánět pak způsobuje silnou bolest při pohybu, zarudnutí či otok. Dalším typickým příznakem tohoto onemocnění je bolest kolene při kleku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).