Hlavní navigace

Podvrtnutý kotník si obvykle vyléčíte sami. Co dělat, aby se to příště nestalo

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nemusíte být aktivní sportovci, abyste si uhnali podvrtnutí kotníku. Přihodit se může dokonce i na rovině, stačí pouhé špatné došlápnutí. Ve většině případů se toto zranění zahojí samo, je však třeba vědět, jak na to, a také včas zahájit cvičení, aby vám kotník zase plně sloužil.

Podvrtnutý kotník (odborným názvem distorze hlezna) je poměrně běžné zranění, ke kterému dochází v různých situacích. Může jít o zakopnutí, špatné došlápnutí nebo doskok, pád či úraz kotníku, a přijít k němu tak můžete i během každodenních činností. Často k němu dochází také při sportu. Vymknout kotník si může člověk jakéhokoliv věku, zkušenost s tím mají jak děti, tak i senioři. 

Lidově a velmi často se podvrtnutí označuje jako výron kotníku, ačkoli slovo výron spíše popisuje jen případně podvrtnutí s krevními podlitinami neboli výronem krve. 

Co se dozvíte v článku
  1. Co se s kloubem při výronu stane?
  2. Tři stupně závažnosti vymknutí kotníku
  3. Diagnostika a léčba podvrtnutého kotníku
  4. Kotník: výron, nebo zlomenina? 
  5. Jak cvičit kotník po podvrtnutí
  6. Jak předcházet podvrtnutí kotníku

Co se s kloubem při výronu stane?

K podvrtnutí kotníku dochází v okamžiku, když se vazy podporující kotník dostanou do nepřirozené pozice, a jsou tak poškozeny. Ve vážnějších případech může dojít k jejich natržení nebo úplnému přetržení. Nejčastějším typem tohoto zranění je boční podvrtnutí, při kterém jsou poškozeny vnější vazy. 

Toto všechno děti spolkly: pozor na baterie, magnety a malé díly hraček. V prosinci jsou tyto úrazy nejčastější Přečtěte si také:

Toto všechno děti spolkly: pozor na baterie, magnety a malé díly hraček. V prosinci jsou tyto úrazy nejčastější

Méně časté je vymknutí postihující vazy vnitřního kotníku a dále takové, při kterém dojde k poranění vazů spojujících holenní a lýtkovou kost těsně nad kotníkem. Stává se to především v kontaktních sportech a zejména u tohoto typu podvrtnutí hrozí, že způsobí chronickou nestabilitu kotníku.

Tři stupně závažnosti vymknutí kotníku

Podvrtnutí kotníku může mít různou závažnost a dělí se na tři stupně:

  • Stupeň 1 (mírné): Vazivová vlákna jsou jen mírně natažená, takže kotník bez modřin je mírně oteklý a citlivý na dotek.
    Doba zotavení: 1 – 3 týdny
  • Stupeň 2 (středně těžké): Objevuje se otok a bolest, může dojít k výskytu modřin a určité ztrátě pohyblivosti. Kotník bolí při zátěži a při chůzi, dochází k natržení vazů.
    Doba zotavení: 3 – 6 týdnů
  • Stupeň 3 (závažné): Kotník je výrazně oteklý, citlivý, modřiny mohou být rozsáhlé. Přetržení vazů způsobuje silnou bolest, na zraněnou nohu nelze došlápnout.
    Doba zotavení: až několik měsíců

Diagnostika a léčba podvrtnutého kotníku

Lékař diagnostikuje podvrtnutý kotník po fyzickém vyšetření, kdy zkontroluje bolestivost a rozsah pohybu postiženého kotníku. Pokud je zranění závažné, může pacienta odeslat na rentgen, případně jinou zobrazovací metodu, aby vyloučil zlomeninu nebo mohl podrobněji zhodnotit míru poškození vazů. 

Budí vás ze spánku bolest palce u nohy? Možná máte dnu Přečtěte si také:

Budí vás ze spánku bolest palce u nohy? Možná máte dnu

Léčba podvrtnutého kotníku závisí na závažnosti poranění. Jejím cílem je snížit bolest a otok, podpořit hojení vazů a obnovit funkci kotníku. U těžkých zranění může být někdy nutný operační zákrok

Pro péči o podvrtnutý kotník po dobu prvních dvou nebo tří dnů jsou důležité tyto věci:

  • Znehybnění postižené oblasti
    Ochrání kotník před dalším poškozením, takže je doporučeno používat ortézu, dlahu nebo berle.
  • Odpočinek
    Klidový režim a vyhýbání se činnostem, které způsobují bolest nebo nepohodlí.
  • Chlazení poraněného kotníku
    Pro úlevu od bolesti a snížení otoku se doporučuje chladit postiženou oblast po dobu 15 až 20 minut třikrát denně. Led nebo ledový obklad se však nepřikládá přímo na pokožku, je třeba ho zabalit do ručníku. Lidé s cévním onemocněním nebo cukrovkou by se měli před aplikací ledu poradit s lékařem.
  • Elastická bandáž
    K omezení otoku je vhodné ovinout kotník elastickou bandáží. Začíná se na místě nejvzdálenějším od srdce, tedy od prstů na nohou, a pokračuje se přes kotník až k lýtku. Elastické obinadlo se nesmí utahovat příliš těsně, aby nedošlo k narušení krevního oběhu v končetině.
  • Podkládání zraněného kotníku
    Podložení končetiny polštářem nebo jinou pohodlnou podložkou pomáhá ke snížení otoku a urychluje proces hojení.

K úlevě od bolesti postačí ve většině případů volně prodejné léky. Většina podvrtnutí se zahojí bez nutnosti lékařského zásahu. 

U některých pacientů je však zranění natolik vážné, že se dlouhodobě uspokojivě nehojí nebo kotník zůstává nestabilní i po dlouhém období rehabilitace, takže specialista zváží provedení operace.

Podvrtli jste si někdy kotník?

Kotník: výron, nebo zlomenina? 

Někdy může být, zvláště pro laika, obtížné rozlišit podvrtnutí kotníku od jeho zlomeniny, protože některé příznaky a projevy jsou podobné. V zásadě lze ale říci, že při zlomenině bývá bolest často mnohem silnější než při pouhém výronu kotníku. 

Velmi brzy po úraze se přidává silný otok, krevní výron s viditelnou modřinou nebo hematomem. Noha většinou bolí tak, že není možné si na ni stoupnout – i když tady záleží, zda jde například jen o prasklinu, nebo úplnou, či dokonce dislokovanou zlomeninu, při níž bývá noha nejen oteklá, ale na pohled rovněž zdeformovaná. 

Jak cvičit kotník po podvrtnutí

Je důležité včas začít s cvičením pro obnovení rozsahu pohybu a svalové síly. To se doporučuje už po uplynutí 48 až 72 hodin po zranění, pokud není závažné. Poté je čas na zahájení tréninku k získání rovnováhy a stability, aby svaly kotníku dobře spolupracovaly na podpoře kloubu a pomohly zabránit opakujícím se podvrtnutím. V této fázi je vhodné obrátit se na zkušené fyzioterapeuty.

Jak předcházet podvrtnutí kotníku

Přestože se může podvrtnutí kotníku přihodit i při běžné činnosti, existují způsoby, jak snížit riziko jeho vzniku. Patří k nim:

• vyhýbání se cvičení nebo sportu při únavě či bolesti
• udržování zdravé tělesné hmotnosti a konzumace vyvážené stravy pro zdravé svaly a klouby
• nošení dobře padnoucí obuvi
• používání správného sportovního vybavení a technik
• zahřátí a protažení před jakoukoli fyzickou aktivitou

Zdroje:

My Cleveland Clinic: Sprained Ankle

Mayo Clinic: Diseases & Conditions Sprained ankle

Health Harvard: Recovering from an ankle sprain

Healthline.com: What is an ankle sprain?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).