Hlavní navigace

Bez sacharidů si ani neškrtneme

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zelenina a ovoce nehraje v našich jídelníčcích prim. Vyřazujeme přílohy v honbě za lepší postavou, ale na druhou stranu si neodpíráme bagety a hambáče. Co na to Iva Málková ze STOBu?

Podle zářijového průzkumu spolkne nejvíce peněz z našich výplat provoz domácnosti, následuje jídlo a nealko a třetí největší průvan v peněžence udělá vzdělání. Nijak překvapivé závěry, řekneme si. Pakliže se ale blíže podíváme na druhou příčku, tedy potraviny, začíná na semaforu svítit červená. Graf totiž přesně ukazuje, proč český národ kyne a proč tržby pouličních prodejců langošů a hotdogů rostou.

Ani takový oběd nebývá ničím výjimečným
Autor: edernet.cz

Ani takový oběd nebývá ničím výjimečným

Jak se na současnou nabídku v restauracích dívá Iva Málková, specialistka na zdravou výživu z hnutí STOB? V návodné fotogalerii nabídne jasné příklady, jak ubrat kilojouly z jídelníčku a přitom tělo neošidit o chuť svíčkové s knedlíkem. Kateřina Cajthamlová zas prozradí, proč je stravování bez příloh dlouhodobě neudržitelné. 

V restauracích málo křičíme

Osm z deseti strávníků prý v restauracích preferuje méně kaloricky náročné pokrmy, ale když v hospodách nabízejí hlavně smaženiny, tak si hlasivky můžeme vykřičet a k ničemu nám to není. Je nás ale málo. Potvrzuje to i Iva Málková: „Skutečnost, že restaurace hlásí o poznání menší poptávku, než uvádějí strávníci, může být dána tím, že restaurace nemusejí vždy o zájmu lidí vědět. Lidé se totiž většinou neptají, zda lze dostat zdravější pokrmy, ale vybírají z nabízeného menu. Pokud tam preferované jídlo nenajdou, v naprosté většině zvolí některou z nabídek, aniž by se dál doptávali.“ Zvláště pro děti je nabídka tristní, jak jsme vás informovali v článku České restaurace pro děti nevymyslí nic jiného než řízek a smažák.

V práci tedy hřešíme, a to byl průzkum zaměřen jen na obědy, jenže ani o víkendu chyby z všednodenního jídelníčku nemáme snahu napravit. Čerstvé ovoce a zelenina tvoří zanedbatelná procenta našeho nákupu.

Co nakupujeme?

  • Maso a masné výrobky – 31 %
  • Mléčné výrobky – 31 %
  • Pekařské výrobky – 19 %
  • Čerstvá zelenina – 9 %
  • Čerstvé ovoce – 7 %
  • Vejce – 2 %

Průzkum agentury GfK Czech – září 2012

Bez sacharidů budete mít mžitky před očima

Různé druhy diet vštípily nespočtu lidí, že bez přílohy půjde hubnutí samo, případně si udrží figuru na věky. Což si někteří vykládají jako zdravou cestu k dvojité porci řízků v trojobalu. Ale bez přílohy samozřejmě, protože tím by se správný režim porušil. Jiní uvaří maso na páře a s kyselým obličejem si „dávají do nosu“. „Množství energie, kterou by měly tvořit sacharidy, vychází na 50 – 60 % celkového denního příjmu. Pokud tedy sacharidy ze své stravy vynecháte, po zhruba čtrnácti dnech začnete pociťovat únavu a návalové chuti na sladké,“ nastiňuje průběh bezsacharidové diety Kateřina Cajthamlová. Proč bez uhlovodanů nemůžeme být? Tak jako auto bez paliva ani neškytne, tak ani tělo bez rychlého zdroje energie, kterými sacharidy jsou, nemá chuť něco dělat.

Čtěte také: Jsou sacharidy zabijákem zdraví?

„Právě po dvou týdnech bez sacharidů se v těle začnou vyčerpávat množství zásobního podkožního škrobu a glykogenu v játrech. Tehdy začíná člověk pociťovat hlad a nezvladatelné chutě na sladké. Mozek potřebuje v bdělém stavu zhruba sto gramů glukózy. V momentě, kdy mu ji odejmeme, má výpadky koncentrace, zvedá se mu žaludek a má mžitky před očima. Když se potom dostane ke zdroji potravy, sacharidy, dieta nedieta, doplní. Je to jako kdyby člověk celý den nemočil, tak pak večer taky musí,“ objasňuje důvody nočních nájezdů na lednici u špatně vedených dietářů Kateřina Cajthamlová.

Brát si tak příklad z bezsacharidových diet, které fungují u skifařů, jezdců Velké pardubické nebo skokanů na lyžích, není nejšťastnější. Shodit můžete pět až sedm kilogramů týdně, tak jako oni, ale taková dieta je dlouhodobě neudržitelná. Jo-jo efekt si vás najde. „Příjem potravy je prostě instinktivní věc a vůlí je ovladatelný jen částečně. S vyřazením sacharidů navíc přichází výkyvy glykémie, člověk se přestává hýbat, protože nemá dostatek energie, hůře zvládá stres a může docházet k těžkým depresím. V konečném důsledku se o slovo mnohdy přihlásí cukrovka,“ říká výživová poradkyně.

Čtěte dále: Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Pita chléb v restauracích nemá co dělat

Bez sacharidů se tedy neobejdeme, abychom si udrželi postavy bohyň a bohů, předešli zdravotním potížím spojeným s obezitou, stačí k jídlu vybírat sacharidy komplexní nebo ty s nízkým glykemickým indexem (GI). Mezi doporučované přílohy patří celozrnné pečivo, těstoviny či luštěniny. Bílý chléb, brambory a rýže se řadí mezi potraviny s vysokým GI. Po jejich konzumaci vás tedy brzy dostihne hlad. „Vždycky když vidím, jak v restauracích s pompou nabízí jako přílohu bílý pita chléb nebo rozmražené bílé pečivo a žádám český žitný chléb, dostávám, vzhledem ke své medialitě, různé negativní reakce. Pokud bychom všichni žádali český žitný chléb, tak by se praxe v restauracích změnila,“ vyzývá nás Kateřina Cajthlamlová. Čímž se dostáváme zase na začátek, k Ivě Málkové, která v nás podobně iniciovala větší poptávku po zdravějším způsobu stravování, nejen v restauracích.

Čtěte dále: Spořádáme sedm kilo těstovin za rok. Ale jakých?

Snídaně je základ, svačit není třeba

Přísun vhodných sacharidů ale není všechno: „Zdravý způsob stravování je samozřejmě i o množství, skladbě, ale i tom, aby to člověka bavilo a aby mu to sedlo. Nemůže být pro něj jídlo utrpěním. Důležitý je určitě pohyb. Za podstatnou považuji ale vyváženou snídani. Pakliže obsahuje všechny podstatné složky, není důvod striktně dodržovat dopolední svačinu. Klidně vydržíte do oběda. Je jedno, jestli jíte rozumně pět vyvážených porcí denně nebo tři,“ říká Iva Málková. Důraz přitom klade na slova rozumně a vyvážených. Mnozí lidé, nejen hubnoucí, si podle ní totiž myslí, že ušetří čas i energii tím, že si dají třeba tabulku čokolády nebo párek v rohlíku. To je scestí, ze kterého lze najít správný směr pouze tehdy, nahlédnete-li do energetických tabulek nebo naší fotogalerie.

Párek v rohlíku má totiž stejnou energetickou hodnotu jako dvoupatrový Big Mac z McDonald´s nebo celá tabulka čokolády. Jedna obložená bageta koupená v trafice pak vaše tělo zahltí až polovinou vašeho doporučeného denního příjmu energie. Nezdá se to, ale dost možná právě tyhle rychlovky stojí za břichem deroucím se zpod košile, prošoupanými džínami v oblasti vnitřní strany stehen nebo bolavými klouby a dýchavičností. Podívejte se na příklady do GALERIE, jak si lze dopřávat a přitom do sebe nehrnout zbytečné kalorie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).