Hlavní navigace

Názory k článku Bez sacharidů si ani neškrtneme

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2012 9:52

    M (neregistrovaný)

    S odpuštěním paní výživová poradkyně ví o nízkosacharidové dietě naprosto houby. Jsem na ní už několik měsíců a lépe jsem se v životě necítíl. Výkyvy energie skoro žádné oproti "normálnímu" stravování. Fyzička roste každým dnem. Mozek si na nedostatek glukozy rozhodně nestěžuje (jako programátor ho používám docela dost). Navíc to o těch 100g bylo už dříve prokázáno za mylné, stačí méně a to si tělo dokáže vyrobit i samo. Chutě na sladké nejsou vůbec. Vymizely chutě na alkohol. Zmizeli deprese, úzkosti a trávicí problémy. Váha klesá.
    Hladina glukózy naopak vůbec nekolísá a cukrovku už z principu dostat nemůžete. Jen se nesmí zapomínat dodávat dostatečné množství tuků a přiměřeně bílkovin. A hlavně člověku chutná a netrpí silnými pocity hladu.

  • 1. 11. 2012 12:29

    (neregistrovaný)

    Píše tam nesmysly, měla by se zeptat toho svého Havlíčka. Zásoby cukru v těle se nevyčerpaj rozhodně po 14ti dnech, ale už tak po 3-5 dnech pokud člověk nesportuje, jinak dřív. Nedostatek energie a chuť na sladké je nepochybně a to už od začátku, cukr je nejrozšířenější droga, ale časem by to mělo pominout....
    A deprese to je úplný nesmysl, ty jsou jednoznačně při nedostatku tuku, při téhle dietě je až mírná euforie.
    Mozek dokáže fungovat i na ketony, cukr nepotřebuje, ale zas až po nějaké době.
    Ale asi není ideální sacharidy vyloučit úplně, nechat tak kolem 50g denně. Jo a řízek v trojobalu nízkosacharidová dieta rozhodně není, když se na obalení jednoho řízku spotřebuje asi půl rohlíku.

  • 1. 11. 2012 14:22

    Ibanus (neregistrovaný)

    Sacharidy jsou jistě zásadní, nicméně:

    - nebavíte se tu vůbec o bílkovinách a aminokyselinovém spektru
    - nebavíte se tu o kvalitních tucích
    - nebavíte se tu o jiných formách cukru

    Příjde mi, že výživoví poradci pro populací ví méně o praktickém dopadu menšího množství sacharidů, případně vlnění sacharidů úplný PRD.

    Chápu, že tělo je nástroj, který potřebuje živiny, ale chuť na sladké je způsobena především návyky a kvasinkami, které si od mala krmíte ve střevech čokoládou a pak přednášíte jak správně jíst.

    Já do svých 20 let jsem jedl sladké jako o závod a teprve s něčím, čemu se říká "sacharidové vlny" jsem dostal nejen svou chuť na sladké pryč, ale dokonce jsem se naučil řádu ve stravě. Což mi pomáhá i v současném životě. Ostatní ať se krmí bagetami.

    Dnes je pro mě zdravá strava hlavně:

    - vajíčka -> výborné spektrum bílkovin a vitamínů
    - ovesné vločky -> nízký glykemický index, výborné na trávení
    - kvalitní mléko -> vhodný doplňek tvarohů a ovesných vloček
    - kvalitní měkké tvarohy -> kasein na noc
    - maso (ryby, kuřecí, hovězí) -> tuky OMEGA-3, OMEGA-6 a aminokyselinová spektra
    - přílohy: (různé druhy rýže - především pololoupaná, brambory vařené a snědené ve slupce) -> vitamíny a nízky glykemický index
    - zelenina (listová i rajčata a papriky) -> vitamíny a trávení
    - ovoce (banány) - vhodné pro rychlé doplnění cukrů
    + doplňky stravy - kvalitní vitamíny, případně CFM proteiny a BCAA v momentech nižšího příjmu sacharidů před ztrátou svalů

    Nevím, ale čtu-li Váš článek, tak je to zcestné a pro mě ničím nepřínosné. Radši řekněte lidem, v čem mají hledat motivaci k tomu, aby se sami začali učit správně jíst a nenabízet náhražky kalorických hnusů, které bych nepozřel.

    No ve velké míře si za to jak se jí mohou lidé. Obchodní řetězce tlačí ceny dolů a pak to vypadá jak to vypadá. Jídla bez bílkovin, samé cukry a tuky a ke všemu ty špatné.

    No nic...

  • 8. 3. 2013 12:53

    Alice (neregistrovaný)

    já nejsem odborník...ale kdyby nekoho zajímalo jak jsem zhubla ja,tak jsem zacala chodit pravidelne vic pesky,misto auta a koupila jsem si c.l.a tablety s chromem a zelenym cajem a hubnuti si myslim jde celkem rychle,ale ne extremne. Mam dole 8 kilo za necele dva mesice.

  • 2. 6. 2015 12:02

    G (neregistrovaný)

    Kdyby lidi jako vy nesirili lzi o nizkosacharidovych dietach, vsichni by byli zdravejsi.

  • 26. 6. 2015 13:06

    m (neregistrovaný)

    Nechápu, jak může být paní Cajthamlová vyhlášenou odbornicí na výživu, jen mezi lidi šíří výživové nesmysly. Bez sacharidů rozhodně nepřichází výkyvy glykémie, protože výkyvy glykémie jsou způsobeny právě sacharidy a stejně tak cukrovka je onemocnění z nadměrného příjmu sacharidů ( a s tím spojenou přemírou vylučovaného inzulínu pro vyrovnání glukózy po sacharidovém jídle a následně příchodem inzulínové rezistence). Na nízkosacharidové dietě jsem už půl roku a nemůžu si to vynachválit, výrazně se mi zlepšil cholesterol, zhubla jsem a mám mnohem víc energie. Bohužel dokud budou tito mediálně známí ,,odborníci' dále šířit své mylné názory mezi širokou veřejnost, budou lidé stále tlustí, nemocní a na nás, kteří se o výživu zajímáme hlouběji, budou koukat jako na blázny, kvůli tomu že odmítáme jíst mouku.

  • 27. 7. 2015 11:52

    Výživový frajer (neregistrovaný)

    Civilizační choroby (hlavně cukrovka, rakovina, kardiovaskulární nemoci) jsou způsobeny především nadměrným příjmem živočišných tuků a živočišných bílkovin. Věda to říká naprosto jasně. Podle Vaší logiky by nejnemocnější lidi na planetě museli být vegani, kteří jedí haldy ovoce. Přitom výskyt civilizačních chorob u těchto lidí je v podstatě nulový.
    Užijte si rakovinu, cukrovku, obezitu, mrtvici a infarkt, k čemuž Vás Vaše retardovaná nízkosacharidová strava brzy dovede.

  • 3. 5. 2016 21:53

    Christana (neregistrovaný)

    Tak hloupý článek jsem už nečetla celé měsíce. Paní Cajthamlová je sama dobrým příkladem obezity. Je na ní vidět, že ráda konzumuje sacharidové přílohy. Už to ji činí nepřesvědčivou. Nedávno jsem viděla, kterak přesvědčovala ve svém televizním pořadu zjevně silně obézní dvanáctiletou slečnu o tom, že je hubená. Něco se ve škole naučila a přestala se dál vzdělávat, jinak není možné, že nic neví o rozsáhlých studiích, které už dávno vyvrátily bludy z minulých desetiletí. Nízkosacharidová strava byla stravou našich předků, rozhodně to není žádná dieta, prostě to je strava, která byla dostupná v dobách, kdy neexistovaly farmy a továrny na potraviny. Byla to strava, kterou pro lidi připravila sama příroda. Dovedete si snad představit, že se probudíte v jeskyni před miliony lety a dáte si k snídani ovesnou kaši a k svačině chleba a jogurt ? Lze omluvit to, že za doby, kdy p. Cajthamlová studovala, nebyl výzkum a antropologie na dnešní úrovni, ale nelze už omluvit to, že ona přesto bude trvat na něčem, co už bylo dávno vyvráceno nekonečnou řadou výzkumů oceněných a světově proslulých lékařů a vědeckých pracovníků. Naši předci konzumovali maso a tuky a přesto neumírali na rakovinu a kardiovaskulární onemocnění, to je prostě nevyvratitelný fakt !!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).