Hlavní navigace

Ananas, ale i jitrocel. 7 potravin a bylin najdete v přírodních zubních pastách

13. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ananas patří mezi stálici, co se týká přínosu pro ústní dutinu. Jitrocel pomáhá proti krvácení dásní. Unikátní efekt pro zuby a dásně mají i další bylinky, přírodní potraviny či včelí produkt propolis. Těchto vlastností využívají i výrobci přípravků péče o zuby.

O superpotravinách se nejčastěji mluví ve spojitosti se zdravím. V porovnání s jinými mívají například vyšší obsah vitamínů, minerálních látek, nebo třeba antioxidantů. Existují ale i potraviny, které mají vysoce blahodárný vliv na ústní dutinu.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Ananas
  2. 2. Jitrocel kopinatý
  3. 3. Ibišek súdánský
  4. 4. Propolis
  5. 5. Rakytník řešetlákový
  6. 6. Rozmarýn lékařský
  7. 7. Papája

1. Ananas

Ananas patří mezi stálici, co se týká přínosu pro ústní dutinu. „Enzym bromelain z ananasu obsažený v přírodních zubních pastách dokáže šetrně čistit zuby, rozpouští zabarvený povlak a pomáhá jej odstraňovat,“ říká Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental, která se specializuje na péči o zuby a ústa.

Dodává, že efektivní je v kombinaci s enzymy z fíků, kdy společně působí navíc ještě proti odírání skloviny. Díky používání zubní pasty s extraktem z ananasu a fíku tak zuby získají vysoký lesk.

Galerie: 7 věcí, které mají vliv na barvu zubů

2. Jitrocel kopinatý

Jitrocel patří mezi bylinky s léčivými účinky, přičemž nejznámější je ve formě jitrocelového sirupu, který se používá při léčbě nemocí dýchacích cest. Kromě léčby kašle se však tato bylinka používá také při léčbě řezných a tržných ran, pomáhá při bodnutí hmyzem či kousnutí zvířetem. V neposlední řadě má extrakt z listů jitrocele kopinatého hemostatický účinek, tj. účinek proti krvácení dásní.

„Jako součást přírodních zubních past pomáhá extrakt z listů jitrocele při zánětu dásní, tzn. při krvácení dásní,“ říká Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. K úspěšné léčbě zánětů dásní je podle lékařky zásadní dbát na pravidelnou a správnou dentální hygienu. Ideální je navštívit dentální hygienistku.

3. Ibišek súdánský

Ibišek súdánský neboli čínská růže je nejen známá okrasná rostlina, ale obsahuje i celou řadu účinných složek – například flavonoidy, vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamín C, karoten či mastné kyseliny, přičemž flavonoidy jsou mimo jiné důležité pro růst a udržování zdravých kostí, zubů a dásní.

„V přírodních zubních pastách může být ibišek ve formě extraktu z květů. Při pravidelném čištění pastou s jeho obsahem pomáhá aktivovat obnovu buněk a zlepšuje jejich hydrataci a výživu,“ říká Zuzana Heiník Bělová.

4. Propolis

Propolis je unikátní včelí produkt, který je silné přírodní antibiotikum, má výrazné antibakteriální a antiseptické účinky. Způsobuje rovněž znecitlivění a rychlé hojení ran, díky čemuž je používán mimo jiné i ve stomatologii.

Podobně jako ibišek obsahuje celou řadu flavonoidů, dále vitamíny (kyselina listová, vitamín E), minerály (vápník, železo, mangan, křemík, chrom, kobalt, zinek), mastné kyseliny, enzymy a pyly. Je-li propolis obsažený v přírodní pastě, obvykle pomáhá zklidňovat dásně.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby aktivním uhlím

5. Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je superpotravina, která je významná pro vysoký obsah vitamínu C. Působí jako silný antioxidant, posiluje obranyschopnost, napomáhá vylučování toxických látek z těla a společně s vitamínem C je podpůrným prostředkem při virových onemocněních. Příznivé účinky má i v souvislosti s ústy.

„Extrakt z rakytníků obsažený v přírodních zubních pastách, případně v ústní vodě má antibakteriální a protizánětlivý účinek. V kombinaci s bylinkami, jako jsou heřmánek, hloh a šalvěj, má dokonce hemostatické účinky zabraňující krvácení dásní,“ popisuje specialistka na péči o zuby a ústa.

6. Rozmarýn lékařský

Rozmarýn je bylinka známá především v souvislosti s vařením. Má totiž nezaměnitelnou chuť i krásnou vůni. Mimo to však obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek. K nejzásadnějším patří rosmanol, kyselina karnosolová, karnosol, kyselina ursolová či cineol.

Pro ústní dutinu je rozmarýn prospěšný z hlediska ničení bakterií, působí protizánětlivě a při jeho používání například ve formě extraktu z rozmarýnu v zubní pastě pomáhá udržovat zdravé dásně a osvěžuje dech. Má fascinující přírodní vůni.

7. Papája

Mezi superpotraviny můžeme zařadit také exotickou papáju, na které si nejen výborně pochutnáte, ale je nápomocna i z hlediska lepšího trávení a velmi účinná v případě zdravějšího chrupu.

„Extrakt z papáji zvaný papain se přidává do přírodních zubních past, kde dokáže jemně rozpouštět bílkovinový povlak, tj. plak na zubech, díky čemuž je omezena i jeho tvorba. To pomáhá udržovat přirozenou bělost zubů,“ říká Jana Karbusická. Nejlepší je jeho kombinace s extraktem z ananasu, kdy šetrně leští zubní sklovinu.

Odborná spolupráce:

Ing. Zuzana Heiník Bělová

Výkonná ředitelka společnosti BELdental. Dlouhodobě se věnuje šíření osvěty o dentální hygieně, pravidelně se účastní akcí, přednáší ve školách a zajímá se o inovace v oboru, které ráda přenáší do reality.


MDDr. Jana Karbusická

Zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Od roku 2019 pracuje v soukromém stomatologickém centru Hillaris v Bratislavě. Její specializace je především na oblast kořenových kanálků a digitální stomatologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).