Hlavní navigace

Jak vybrat správný mezizubní kartáček

Sdílet

 Autor: Vitalia
Mezizubní kartáček je nezbytnou pomůckou při čištění prostorů mezi zuby. Ať už jsou úzké, široké, nebo skoro žádné, zaslouží si naši péči. To abychom předešli jak tvorbě zubního kamene, tak následně kazu. Podle čeho ale mezizubní kartáček vybrat?

Čisté zuby = zdravé zuby. V koupelně má snad každý z nás klasický kartáček, který je naprostým základem při čištění zubů. Důležité jsou ale i dentální nitě a mezizubní kartáčky k čištění mezizubních prostorů.

Co se dozvíte v článku
  1. Jen zubní kartáček k čištění zubů nestačí
  2. Vybrat mezizubní kartáček je docela věda
  3. Jednorázový, nebo s vyměnitelnou hlavicí?
  4. Raději štětinky než gumové párátko
  5. K čemu jsou čísla, písmena a barvy na obalu
  6. Často je potřeba více kartáčků různých velikostí
  7. Mezizubní kartáčky, děti a rovnátka
  8. Krev při čištění je v začátcích používání běžná

Jen zubní kartáček k čištění zubů nestačí

„Klasickým kartáčkem čistíme správnou technikou tak, že nakloníme kartáček směrem k dásni, půlka kartáčku na zub, půlka na dáseň, a čistíme malými kroužky nebo stíravým pohybem. Klasický zubní kartáček ale nevyčistí mezizubní prostory. Samozřejmostí by mělo být tedy i čištění mezizubních prostorů, zde jsou základními pomůckami mezizubní kartáčky anebo nit,“ uvádí Kamila Svobodová, dentální hygienistka z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Dále doplňuje, že dle individuálních potřeb je možné k dočištění používat i jednosvazkový neboli tzv. solo kartáček, různé varianty zubních nití, superfloss, gumová párátka, elektrický kartáček, ústní sprchu a podobně.

Vybrat mezizubní kartáček je docela věda

Jak vybrat kartáček, jsme už probírali, jak ale zvolit z nesmírně široké nabídky mezizubních kartáčků, v tom mnozí z nás tápou. A tak si jednou koupíme zelené mezizubní kartáčky od jedné značky, pak červené od jiného výrobce, pak ty s velkým „S“ na přední straně, a přitom stále dokola utrácíme peníze a mezi zuby vsouváme kartáčky, které nám nesedí. Vybrat správný mezizubní kartáček na první pokus se povede jen málokomu.

„Pokud chceme začít používat mezizubní kartáček, je nejprve vhodné mít čisté mezizubní prostory. Ideálně vyčištěné od zubního profesionála – dentální hygienistky,“ říká Tereza Pěnkavová z Dental Office H33. Častým problémem, pokud nepoužíváme mezizubní kartáčky, totiž podle dentální hygienistky bývá zubní kámen, který z části nebo zcela vyplňuje mezizubní prostor. A to nás potom svádí vybrat menší velikost kartáčku, než skutečně potřebujeme.

„Výhodou také je, že dentální hygienistka či stomatolog vyberou mezizubní kartáčky a další pomůcky přesně na míru a ukáží vám techniku čištění, tedy to, jak je efektivně používat,“ upřesňuje důvody, proč s návštěvou odborníka neváhat, Kamila Svobodová.

Jednorázový, nebo s vyměnitelnou hlavicí?

Drogerie a lékárny jsou plné mezizubních kartáčků různých tvarů, barev, šířek i cenových relací. Na trhu je například Curaprox s vyměnitelnými štětičkami, zvolit ale můžete i mezizubní kartáčky od společností TePe, Denta MAX, SPOKAR, které po kratším užívání prostě vyhodíte.

Jaký si vyberete, je na vás. „Princip je u mezizubních kartáčků stejný, delší rukojeť je pro mnoho pacientů lepší pro dosažitelnost zadních mezizubních prostorů. Jedinou výhodu vnímám v tom, že u Curaproxů si ponecháme handy držák – nožičku, ten se používá opakovaně a vyměňujeme pouze koncovou část – štětičku,“ říká Kamila Svobodová. Svou roli zde hraje tedy spíše ekologie a uživatelská přívětivost (a cena).

Raději štětinky než gumové párátko

Na další dilema při výběru má specialistka jasnou odpověď: „Správně vybraný klasický štětinový mezizubní kartáček je účinnější v odstraňování plaku z mezizubního prostoru a tím v prevenci plakem podmíněných onemocnění, například zánětu dásní, parodontitidy nebo zubního kazu,“ vysvětluje Kamila Svobodová.

Naproti tomu gumová párátka podle Terezy Pěnkavové pouze odstraní zbytky jídla. Za klasické mezizubní kartáčky bychom je tedy neměli nahrazovat.

K čemu jsou čísla, písmena a barvy na obalu

Pokud už mezizubní kartáčky používáte, ale víte, že to prostě není ono, může to být tím, že jste podcenili údaje na obalech. Ty značí, jak široké mezizubní kartáčky jsou. A zatímco vaše kamarádka má škvíry mezi zuby jako Madona a vejdou se jí tam všechny velikosti, vy třeba budete potřebovat mezizubní kartáček vůbec nejužší.

Problém je v tom, že každý výrobce uvádí na obale jiné údaje velikosti, a porovnání je tak velmi složité, ne-li nemožné. „Například údaj 0,5 mm je průměr drátku daného kartáčku, odpovídá ISO velikosti 2. ISO je škála velkostí, hodnoty 0–8. Někteří výrobci na balíčku uvádí více označení velikosti, ale ty jsou různé, někteří uvádějí ISO velikost a průměr drátku, někteří průměr drátku a velikost S/M/L. Existuje orientační převodní tabulka, která nám orientaci trochu zjednoduší. Ale bohužel výrobci nemají zcela standardizované velikosti,“ vysvětluje Kamila Svobodová.

Naneštěstí se mezizubní kartáček nedá koupit jednoznačně ani dle barvy. Pokud vám vyhovoval nebo vám hygienistka doporučila červený kartáček (například červený TePe), neznamená to, že už si vždycky budete kupovat univerzálně jakýkoli mezizubní kartáček této barvy. Jiná značka může mít pod stejnou barevností jiný druh kartáčku…

„Dalším problémem je, že pokud máme optimální kartáček na hranici dvou velikostí, stává se, že od jedné značky máme mezizubní kartáček větší, od jiné menší – zde záleží především na tom, o jakého jde výrobce. Někteří vyrábějí vlákna, která jsou více přizpůsobivá, jiní vlákna pevnější. A ještě dalším faktorem je pevnost drátku,“ odkrývá to, co v obchodě nepoznáme, Kamila Svobodová.

I proto je dobré, když už používáte nějakou značku mezizubních kartáčků, vzít takovou pomůcku s sebou k zubnímu lékaři či dentální hygienistce, kteří zkontrolují, zda používáte správnou velikost.

Často je potřeba více kartáčků různých velikostí

Stačí mít kartáček v jedné velikosti na celý chrup? Záleží na tom, jak daleko máte od sebe zuby. „Některým lidem stačí pouze jedna velikost, ale většina mých pacientů má alespoň dvě. Ne všechny prostory jsou vždy stejně veliké. Většinou v zadních úsecích je prostor větší a přední prostory jsou zase užší,“ říká Tereza Pěnkavová.

A jak poznat, že jsme vybrali mezizubní kartáček správně? „Kartáček by měl jít do mezizubního prostoru zavést s mírným tlakem až odporem. Rozhodně by do mezizubního prostoru neměl vklouznout zcela lehce, ale na druhou stranu bychom ho do mezizubního prostoru neměli zavádět násilím,“ vysvětluje Kamila Svobodová.

Mezizubní kartáčky, děti a rovnátka

Hodí se mezizubní kartáček i pro děti? Hodí, ale musí být opět vybrán správně. Malé děti mají maličké mezírky mezi zoubky, volte proto buď menší velikosti mezizubních kartáčků, nebo tzv. flosspick – nit na držátku připomínající luk, viz galerie.

Řada nejen dětí, ale i dospělých dnes nosí rovnátka. Pro tyto případy žádné speciální mezizubní kartáčky neexistují. I tady je ale dočišťování vhodné, odbornice doporučuje spíše zubní nit:

„Pokud má někdo fixní aparát nebo například můstek, je vhodné čistit zubní nití, která se jmenuje superfloss. Je odlišná tím, že má speciální zavaděč, kterým se dostaneme pohodlně pod můstky,“ upřesňuje Tereza Pěnkavová.

Krev při čištění je v začátcích používání běžná

Pokud s čištěním mezizubních prostor začínáte, prvních čtrnáct dní může dáseň krvácet a čištění může být i nepříjemné. Jsou to příznaky, které vznikají v důsledku zánětu dásně, který je čištěním třeba odstranit, jinak povede k dalším závažným problémům. Takové důsledky by byly nevratné, dočkali bychom se například parodontitidy.

„A pokud někdo používá floss, je velmi důležitá správná technika,“ doplňuje Kamila Svobodová.

Odborná spolupráce:

Tereza Pěnkavová, DiS.

Dentální hygienistka v Dental Office H33


Bc. Kamila Svobodová

Dentální hygienistka z Dentální kliniky Jan Stuchlík

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).