Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Ibišek

19. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ibišek není jen rostlina zdobící parapety. Je to i všestranná léčivka, která umí krotit diabetes, hemoroidy, záněty ledvin i močového měchýře. A z jejích semen si můžete uvařit džem.

Ibišek patří do čeledi slézovitých a rodu vyšších dvouděložných rostlin. Svůj název získal ve starém Egyptě podle ptáka Ibise. Běžně se pěstuje jako pokojová a venkovní rostlina. Jako bylinku na přípravu čaje využíváme květy jediného druhu, a to ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa). Tento ibišek známe zejména z přípravy čajů a exotických nápojů. Pokud jste se s ním nesetkali na dovolené, určitě si ho dopřáváte v každém ovocném čaji, kam je přidáván pro svou krásnou barvu. Čaj se připravuje silný a výrazně se doslazuje. Pěstuje se ve velkém v Africe, Asii, v Jižní Americe a na jihu Evropy.

Ibišek je velmi všestrannou léčivkou, je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a pomáhá při prevenci všech civilizačních nemocí.

Využití v kuchyni

Z ibišku připravujeme teplé i studené nápoje. Známé jsou zejména ve střední Asii, Africe, jižní Americe, Thajsku a Oceánii. Ibišek má nakyslou chuť, proto se nápoje z něj doslazují cukrem nebo medem. Z dužnatých kalichů chránících semena se vyrábí marmelády, džemy, omáčky čatní (chutney) a džusy, jsou také součástí mnoha národních pokrmů. Z ibišku súdánského se hojně využívá i červené barvivo. Mladé listy tohoto druhu se využívají k přípravě pokrmů jako zelenina, v Africe se pak květy ibišku používají při přípravě salátů.

Jak pěstovat ibišek

Ibišek je nádherná rostlina dorůstající do výšky až 1,2 m. Lodyha ibišku je vzpřímená, červeně zbarvená. Květy jsou velké, vyrůstají v paždí srostlých, purpurově zabarvených listů a mají masitý kalich a kalíšek. Ibišek kvete pouze několik hodin a poté odpadá. Plodem ibišku je pukající tobolka plná semen. Ibišek můžete vypěstovat ze semínek nebo zakořeněním seříznutých větviček, avšak rostliny vypěstované ze semen jsou odolnější. Ibišek potřebuje hlinitou půdu s přídavkem rašeliny, prospívá na slunných stanovištích. Vyberte mu proto slunné a prohřáté místo, ale nevystavujte ho přímému slunci a dodržujte pravidelnou zálivku.

Rostlinu můžete rosit a zvlhčovat, takto se můžete starat i o zvlhčení okolního vzduchu, protože vyšší vzdušná vlhkost je při pěstování ibišku žádoucí. Jestliže pěstujete ibišek v květináči, je nutné pravidelné přihnojování. Pokud pěstujete ibišek jako pokojovou rostlinu, umístěte ji na zimu na chladnější místo a omezte zálivku. Ideální je zimní zahrada nebo prosklená lodžie s dostatkem světla. Pokud ibišek pěstujete venku, překryjte mladší rostlinu chvojím jako ochranu před mrazem. Ibišek totiž není mrazuvzdornou rostlinou.

Babské rady

Nápoj z ibišku se popíjí pro snížení krevního tlaku a zlepšení trávení, které má vliv na snížení cholesterolu. Právě flavonoidy obsažené v ibišku zabraňují usazování krevního tuku na stěnách cév. Tím snižují riziko vysokého cholesterolu. Tento voskový povrch usazenin na stěnách cév má za následek rizika infarktu, mozkové mrtvice či aterosklerózy. V tropických oblastech se ibišek popíjí z důvodu doplnění tekutin v horkém počasí. Jeho působení je okamžité, proniká až do svrchních vrstev kůže a přináší ochlazení organismu. Barvivo obsažené v květech ibišku je výrazným antioxidantem. Zvyšuje pružnost cév a tím i zabraňuje tvorbě červených žilek po těle i v obličeji. Pomáhá u hemoroidů, bolestivé menstruaci i krvácení z nosu a dásní. Zabraňuje snadné tvorbě modřin. Jako léčivý nápoj popíjejte odvar z ibišku súdánského 4× denně 250 ml.

Léčivé účinky

Ibišek je vhodný při léčbě žlučníkových a jaterních potíží. Flavonoidy obsažené v ibišku snižují propustnost kapilárních cév, a tím pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. V ibišku se nachází aktivní flavonoid quercetin, který blahodárně působí na organismus. Má protinádorové účinky a je důležitý i pro diabetiky, neboť zvyšuje sekreci inzulínu, zabraňuje kumulaci sorbetinu v organismu, čímž ulevuje oční sítnici, nervům a ledvinám. Ibiškový extrakt obsahuje důležité flavonoidy, organické kyseliny a vysoký obsah vitamínu C, provitamin A betakaroten, vitamíny B1, B6, niacin a důležité stopové prvky vápník, hořčík a železo. Působí silně močopudně. Díky diuretickým a antibakteriálním účinkům se osvědčil jako podpůrný prostředek při léčbě zánětu ledvin, zánětu močového měchýře a rozpouštění močových kaménků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).