Hlavní navigace

Aeropress – návyková hračka pro kávové nadšence

Sdílet

 Autor: Darrick Leom / Shutterstock.com
Jestli jste se už propili ke kvalitní výběrové kávě, dřív nebo později se setkáte s aeropressem. Tenhle plastový přístroj na domácí přípravu kávy vznikl v americké továrně na hračky. Kombinuje metodu papírového filtru a tlaku a pro kávové nadšence je vysoce návykový.

Aeropress se skládá ze dvou do sebe zapadajících válců a plastového sítka. Do toho se dává papírový filtr. Příprava kávy v aeropressu může a nemusí být hodně sofistikovaná. Profesionální baristé v „aeropressu“ soutěží i na světových mistrovstvích a tento způsob přípravy v současné době nabízí stále více kaváren. Tato plastová hračka ale umí z kávy vytěžit maximum i v přírodě. „Je skvěle přenosný a spolu s ručním mlýnkem je to pro mě nezbytná výbava na putování horami,“ říká ostravská baristka Tereza Tothová.

Jak na to?

Pokud ještě nemáte ruční mlýnek, kupte si čerstvou kávu, než odjedete na víkendový výlet, a spotřebujte ji co nejdříve. Pokud už mlýnek vlastníte, nastavte si jeho kameny tak, aby měla pomletá zrna hrubost krupicového cukru.

Pro přípravu jsou možné dva postupy, podívejte se na jeden z nich v galerii:

Nasaďte píst do válce aeropressu a vytáhněte jej až na konec. Širší válec bude v tomto případě nahoře. Odšroubujte víčko a nasypejte kávu. Nejčastější příprava aeropressu počítá s 18 gramy kávy a 230 gramy vody (nikdy nepoužíváme vařící vodu, 93 stupňů je značka ideál).

Káva se nejdřív zalije malým množstvím vody, aby „rozkvetla“ a nabobtnala, můžete ji zamíchat. Mezitím propláchnete v plastovém víčku filtr horkou vodou, abyste smyli „papírový“ prach. Pokud používáte váhu, dolijte do válce zbytek vody a našroubujte víčko s filtrem.

Hotovo za dvě minuty

A teď to bude hodně efektní, protože otočíte aeropress sítkem dolů na připravený hrnek a plynule stlačujete píst. Pokud si stopujete čas, měli byste se od prvního zalití až do poslední přefiltrované kapky vejít do dvou minut.

Jestliže na píst tlačíte příliš rychle, nápoj bude vodový. V opačném případě bude káva přeextrahovaná – uvolní se do ní zbytečně moc silic, které pokazí její chuť. „Pokud je člověk za barem, kde má k dispozici váhy, stopky a všelijaká měřidla, je to zábava. Když ale čaruju kafe venku, odhaduju jeho množství instinktivně a pokaždé je to gurmánský zážitek,“ říká se smíchem Tereza Tothová.

Jakou vybrat kávu

Čerstvost a světlejší pražení jsou už pro člověka, který se propil k aeropressu, samozřejmostí. Pokud z něj chcete vytěžit maximum, zvolte zrnka, která jsou hodně „ovocná“, a vyhýbejte se těžkým a zemitým kávám. Pro ty je ideálnější jiný způsob přípravy (džezva, moka konvička nebo french press).

Nepodceňujte ani vodu. Ideální je filtrovaná, pokud nemáte možnost, sáhněte po balené nebo zkuste experimentovat s úpravou vody pomocí šungitu (Šungit: léčivý čertův kámen). „Pokud budete mít někde venku možnost použít vodu ze studánky, rozhodně se toho nebojte. Je plná minerálů a obohatí chuť kávy,“ radí baristka.

Přečtěte si: Hořčík může chuti kávy i prospět

Na co si dávat pozor

Zkontrolujte si, že je píst vytažený úplně na konec válce. V opačném případě se do aeropressu nevejde potřebné množství vody.

Píst nestlačujte úplně dolů. Aeropress je hotový těsně předtím, než „zasyčí“ vzduchová bublina ve válci.

(Ne)výhody aeropressu:

  • Je téměř nezničitelný, ale nemá neomezenou životnost. Plast se při velmi intenzivním používání časem opotřebuje.
  • Dává maximálně vyniknout chuti kávy. Tím pádem „vynikne“ i káva, která není příliš kvalitní.
  • Je lehký – ideální pro přípravu kávy, pokud jste „outdoor“.
  • Příprava zabere dvě minuty a vyčistíte jej za deset vteřin.

Kde a za kolik koupit aeropress

Za sadu (aeropress, stovka filtrů, míchátko na kávu a nástavec na hrneček) zaplatíte kolem 800 korun. Kromě dobře vybavených kaváren nebo pražíren jej nabízejí i mnohé e-shopy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).