Hlavní navigace

Dát si „turka“? Jedině z džezvy

Michaela Michalcová

Českého „turka“ jsme pili všichni a kdo říká, že ne, dělá to dodnes. Dvě lžičky hořké kávy ve skleněném hrnku s ouškem. Tento způsob přípravy kávy přitom patří mezi ty nejhorší a do pravé turecké kávy má daleko. První kavárna, která byla v Istanbulu otevřená v 15. století, nabízela kávu v džezvě.

Doba čtení: 2 minuty

Česká zalévaná káva má hned tři černé body:

Většinou se k ní používají nekvalitní kávové směsi, které jsou předem namleté a rychle tak ztrácejí aroma. Káva, která se běžně nabízí v supermarketu, je navíc velmi stará.

„Turek“ se zalévá horkou vodou. I kdyby byla káva sebekvalitnější (což se ale zpravidla neděje), sto stupňů ji jednoduše spálí a připraví o nejcennější odstíny v chuti i vůni.

Třetím problémem české zalévanky je sedlina, která zůstává v hrnečku, než nápoj vypijete. Pokud to nezvládnete zhruba do čtyř minut, uvolní se z kávy silice a další látky, které zbytečně zatěžují žaludek. Nápoj navíc obsahuje zbytečně moc kofeinu. Pojďme to zkusit jinak.

Káva v džezvě: Co budeme potřebovat

Příprava kávy v džezvě vůbec není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát, a zvládnete ji bez problémů doma. Budete tedy, logicky, potřebovat džezvu. Kromě specializovaných prodejen i v internetových obchodech, např. Kefija.cz nebo na stránkách pražírny Mamacoffee. Tady můžete vybrat i kávu. Za novou džezvu zaplatíte od 350 korun výš, dá se na ni ale narazit i v bazaru nebo na bleším trhu.

V Turecku se káva v džezvě připravuje na horkém písku. Nám bude stačit i plynový či elektrický sporák. Některé firmy (např. Tescoma) prodávají i džezvy na indukční desku, pokud chcete tradiční mosaznou džezvu, pořiďte si redukci.

Na jeden šálek potřebujete osm gramů kávy namleté na ten nejjemnější prášek. S výběrem vám rádi poradí v kavárnách nebo pražírnách. „Na džezvu bych nedoporučoval kávu, která je v chuti hodně ovocná. Rozumí si s těmi, které jsou spíše zemitější, to ale neznamená nekvalitní přepražená zrna,“ vysvětluje kavárník Jaromír Krátký.

Jak na to? Na stažení z ohně máme jen pár vteřin

  • Jednu porci (8 g) kávy zalijeme 90 ml studené vody (nebo naplníme džezvu do dvou třetin) a dáme na sporák.
  • Na povrchu se při zahřívání vytvoří kávová krusta.
  • Jakmile začne káva pěnit, stáhneme ji z ohně, ale pozor, máme na to jen několik vteřin.
  • Jemně sklepneme pěnu a vše opakujeme ještě dvakrát.
  • Opatrně naléváme do šálků tak, aby sedlina zůstala na dně džezvy.

Čím ochutit „džezvu“

Pokud si kávu připravovanou v džezvě osladíte, nikdo vás nebude považovat za barbara, naopak. Cukr do džezvy patří, stejně jako koření, a přidává se ke kávě ještě před zahříváním.

V Turecku se pije káva ochucená kardamomem, v Egyptě mátou. „Já mám rád kombinaci cukr a chilli. Káva rozpumpuje srdce, chilli roztáhne cévy a cukr dodá energii. Je to vlastně několikanásobně silnější náhrada energy drinku,“ říká Jaromír Krátký.

Neoslazená ani jinak neochucená káva se prý podává pouze při smutečních hostinách.