největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Články
Aktuální články
10 169
–
10 199
/
16 815
První strana
Předchozí strana
320
327
328
329
330
331
340
Následující strana
Poslední strana
Hnědé máslo: umění přesného okamžiku
V předchozích dílech jsme si představili přepuštěné máslo a ghí. Dnes se podíváme na tzv. hnědé máslo, které je ve Francii nazýváno též oříškové máslo, pro svoji lahodnou příchuť.
Kristina Vacková
20. 2. 2015
Jak se rodí kondomy
Galerie
Malajsijská společnost Karex Berhard je největším světovým výrobcem kondomů. Firma, která ovládá přes 10 % světového trhu s kondomy, má dva výrobní závody v Malajsii a jeden v Thajsku. Rodinná firma vznikla v roce 1988 a své výrobky dodává i zavedeným značkám, jako je například Durex.
Redakce
19. 2. 2015
5 % lidí si ráno nečistí zuby
Aktualita
Průzkum zubní hygieny zjišťoval návyky Čechů v péči o zuby. Krom toho, jak vybíráme zubní pasty a kartáčky, ukázal, že zubní hygienu u nás mnozí podceňují.
Redakce
19. 2. 2015
Odpůrce GMO usvědčuje z omylu sama příroda
EU rozhodla ponechat na vůli členských zemí, zda na svém území zakáží pěstovat geneticky modifikované (GM) plodiny, které byly předtím schváleny pro komerční produkci či užití na úrovni EU.
Petr Havel
19. 2. 2015
Ghí a přepuštěné máslo: Podobné, ale ne identické
V první části seriálu jsme se seznámili s přepuštěným máslem. Dnes si představíme jeho indickou sestřenici, daleko starší ghí, máslo známé již z ajurvédy. A řekneme si něco o vztahu ghí a klasického másla.
Kristina Vacková
19. 2. 2015
Co si počít s avokádem a mangem?
Vzhledově jsou si dost podobné, ale chuťově jsou diametrálně odlišné. Jak mango a avokádo vybrat a k čemu použít?
Redakce
18. 2. 2015
Nejčastější nepochopení při výběru potravin
Češi chtějí nakupovat zdravěji, neví ale, jak na to. Nerozumí příliš informacím na obalech potravin nebo si je vykládají špatně.
Karolína Hlavatá
18. 2. 2015
Hypnóza pomáhá lékařům i zločincům
Rozhovor
Lékařům a terapeutům pomáhá v léčbě nemocných, zločincům v trestné činnosti – a kriminalistům v jejich dopadení. To všechno umí hypnóza. Podlehne jí každý?
Andrea Pencová
18. 2. 2015
Televize představí léčivé rostliny i slavné bylinkáře
Blíží se jaro, čas bylinek. Přichází také druhá řada televizního pořadu Kouzelné bylinky, který se znovu vrátil na obrazovky. Vysílá ho ČT 1 vždy v neděli v podvečer.
Eva Fryšarová
18. 2. 2015
Jak zachránit zub před vytržením
Zub není jen bílá dutá perlička. Pod sklovinou a zubovinou se nachází zubní dřeň plná cév a nervů, které umí potrápit nejen velkou bolestí. „Zubní nervy umí jít pěkně na nervy,“ říká lékař.
Redakce
17. 2. 2015
Přepuštěné máslo se nepřepaluje
Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.
Kristina Vacková
17. 2. 2015
Začněte hlídat své nemovitosti dříve, než bude pozdě
Komerční sdělení
Zloději jsou vynalézaví a dokáží vás ve chvilce připravit o dům, byt či pozemek. A budete to vy, kdo bude muset složitě prokazovat, kdo je vlastník.
17. 2. 2015
Asijský zázrak: Kde se vzala mast s tygří silou?
Tygří mast má sílu, která nám uleví od bolesti svalů, hlavy i dalších neduhů. Její příběh je přitom skoro pohádkový…
Blanka Chocová
17. 2. 2015
Nejvíce nežádoucích účinků se loni týkalo vakcín
Očkování je poslední dobou v centru pozornosti. Svědčí o tom i nejnovější data Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
Lenka Krbcová
16. 2. 2015
Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí
V boji proti civilizačním nemocem a zejména obezitě se snaží výrobci potravin a nápojů stále častěji nahrazovat klasický řepný cukr alternativními sladidly. Mezi nimi pak v poslední době s přehledem vede stévie.
Petr Havel
16. 2. 2015
Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle
Od 13. prosince loňského roku platí povinnost pro stravovací zařízení uvádět informaci o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech. V lednu provedli hygienici první kontroly.
Redakce
13. 2. 2015
Děti léčí pohádková místnost
Aktualita
Unikátní prostředí multismyslové místnosti Snoezelen mohou nyní využívat malí pacienti Janských Lázní. Výraz vznikl propojením slov „snuffelen“ (cítit čichové vjemy) a „doezelen“ (dřímat, pobývat, relaxovat) z holandštiny, kde tento terapeutický koncept vznikl.
Redakce
13. 2. 2015
Inzerát zněl zcela nevinně: Prodej brambor, zelí, masa
Aktualita
Inspektoři Státní veterinární správy se setkávají s ledasčím. I s tím, že maso se nabízí k prodeji načerno, bez jakékoli kontroly, v naprosto nepřijatelných podmínkách. Je to vyložený hazard, hodnotí SVS nákupy podobného typu.
Redakce
13. 2. 2015
S čím nejčastěji chodíme na kožní?
Kůže velice často reaguje na různé druhy chemikálií v jídle, ve špercích, ale i v lécích. Teď aktuálně je problém číslo jedna zima.
Kateřina Čepelíková
13. 2. 2015
Půst jako dieta, očista, nebo terapie?
Půst. Pro někoho představuje očistu organismu, jindy dietu vhodnou pro rychlé shození nadbytečných kil, pro jiného příležitost ke změně běžného režimu či cestu ke zdraví a vitalitě.
Magdalena Hanáčková
13. 2. 2015
Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy
Většina marketingu, který se zaměřuje na prodej potravních doplňků, vychází z úvahy, že pokud má něco příznivý vliv na zdraví, pak i jednotlivé komponenty jsou zdraví prospěšné. Je tomu tak?
Kristina Vacková
12. 2. 2015
„Rychlosušení“ salámů není na úkor kvality – naopak
„Nemožné ihned, zázraky do tří dnů,“ praví v nadsázce slogan. Svým způsobem ho lze vztáhnout také na unikátní technologii výroby ušlechtilých sušených salámů.
Petr Havel
12. 2. 2015
Pražská šunka chce být tradiční specialitou
Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.
Redakce
11. 2. 2015
Celé jídlo je víc než součet jeho částí
Lidstvo je posedlé konkrétními živinami. Je ten tuk dobrý, nebo špatný? Je cukr skutečným zlem? Kolik sodíku je už příliš? Musím do sebe dostat víc bílkovin? Jenže strava není úloha z počtů.
Kristina Vacková
11. 2. 2015
Z elektroléčby si utahovali. Průkopníkem byl i Čech
Člověk se od pradávna setkával s různými projevy živé i neživé přírody, které si neuměl uspokojivě vysvětlit. Jedním z fenoménů, které zůstaly lidstvu po dlouhá staletí více méně utajeny, byly elektrické a magnetické jevy.
Bohumil Tesařík
11. 2. 2015
Co (ne)znamená krvácení ve stolici
Skryté krvácení ve stolici nemusí nutně znamenat onemocnění rakovinou tlustého střeva nebo konečníku, může signalizovat také problém s hemoroidy, prasklinou sliznice konečníku nebo souviset se zánětlivým onemocněním střev.
Redakce
10. 2. 2015
Bludy a halucinace: hnije mi mozek, vím to jistě
Je častým terčem vtipů a vděčným protagonistou komedií. Ve skutečnosti člověk stižený bludy či halucinacemi „trpí jak zvíře“. Ostatně – možná si myslí, že jím je.
Tomáš Novák
10. 2. 2015
Hypotéka, kterou na pobočce jen tak nedostanete
Komerční sdělení
Úrokové sazby hypoték i nadále klesají. Pořídit si nemovitost je proto výhodná investice.
10. 2. 2015
7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015
S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné, jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Podívejme se, jaké jídlo je momentálně „in“ v zahraničí, kde ho označují také jako „inteligentní jídlo“.
Kristina Vacková
10. 2. 2015
Citlivější přístroje odhalí nelegální používání pesticidů na polích
Aktualita
Odborníci hledají způsob, jak odhalovat nezákonné praktiky při používání přípravků k ochraně rostlin. Nyní představili novinku pro zjišťování pesticidů přímo na polích.
Redakce
9. 2. 2015
Levná vína člověka neobohatí, říká špičkový sommelier
Rozhovor
Přístup Čechů k vínu se mění k lepšímu, nejenže si ho rádi vychutnávají, ale také se o něj zajímají, všímá si Pavol Velič. Přesto v některých aspektech stále chybujeme.
Eva Fryšarová
9. 2. 2015
10 169
–
10 199
/
16 815
První strana
Předchozí strana
320
327
328
329
330
331
340
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Než si dáte čokoládu, pořádně si vyčistěte zuby
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji