Hlavní navigace

Na rakovinu plic umírá v Česku 8 z 10 nemocných

19. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Dnes si připomínáme Světový nekuřácký den. Rakovina plic je plíživý nepřítel, jehož první kroky vůbec nemusíme zaznamenat. A pak už bývá pozdě…

Rakovina plic je zákeřné onemocnění, o kterém víme, ale příliš jej neřešíme. Počet nových případů v České republice však každý rok narůstá. Nemoc je ve většině případů diagnostikována až v pozdních stádiích, kdy vyhlídky na přežití pacienta rapidně klesají. Pěti a více let od okamžiku diagnózy se dožívá pouze 20 % nemocných, 80 % pacientů umírá. Na nebezpečí nemoci upozorní srozumitelnou formou nový web www.80procent.cz.

První stadium rakoviny plic je bez příznaků

Webové stránky jsou spuštěné dnes, kdy si připomínáme Světový nekuřácký den, který upozorní veřejnost na příznaky nemoci, ale také nasměruje pacienty k lékaři již při prvotních pochybnostech. Cílem osvětové kampaně je upozornit na rizika, informovat o možnostech léčby i upozornit na nová terapeutika vyvíjená českými lékařskými a vědeckými týmy, a v konečném důsledku tak snížit stávající negativní trend.

V České republice ročně onemocní rakovinou plic zhruba šest tisíc sedm set lidí. Statistika ukazuje stálý meziroční nárůst s odborným odhadem osm tisíc sedm set padesát nových případů v roce 2030. První stadium rakoviny plic je téměř bezpříznakové a nemoc je obvykle odhalena až v pokročilém stadiu, kdy je v těle pacienta již plně rozvinuta a šance na úspěšnou léčbu rapidně klesá. S tím jsou spojeny i vyhlídky pacientů – při odhalení nemoci v I. a II. stadiu se udává pětileté přežití u padesáti osmi procent pacientů, při zachycení nemoci ve IV. stadiu je to pouze sedm a půl procenta.

Abyste rakovinu plic dostali, nemusíte nutně kouřit

„Start kampaně jsme naplánovali na Mezinárodní nekuřácký den, který letos připadá na 19. 11. 2015, a to zejména proto, abychom poukázali na hlavní rizikový faktor a jeden z častých iniciátorů vzniku rakoviny plic – kouření. Naším cílem je vzbudit v lidech zájem o vlastní zdraví, a pokud jsou aktivní kuřáci, nebo v zakouřených prostorách často pobývají, zdůraznit jim nutnost preventivních prohlídek,“ říká výkonný ředitel neziskové organizace Onkomaják Tomáš Kruber. (Kampaň 80procent.cz zaměřená na rakovinu plic tak doplní aktuálně probíhající roadshow Onkomajáku s názvem Střevo Tour, která se věnuje onemocnění tlustého střeva.)

Z ankety realizované v Praze i dalších městech během akce Střevo Tour vyplývá, že převážná většina populace zná základní rizikové faktory, které vedou ke vzniku rakoviny plic. Více než devadesát procent dotázaných kuřáků ví, jaké jsou první příznaky zhoubného onemocnění plic i kam se při obtížích obrátit. Pro úspěšnost léčby je přitom včasné odhalení nemoci klíčové.

Výsledky ankety realizované se společností Onkomaják

  • Všeobecné povědomí o nemoci je velké, ale v počátku ji mnoho lidí neřeší
  • Ačkoliv se rakovina plic týká častěji mužů, často první kontakt s lékařem učiní žena (žena z mužova okolí- dcera, matka, přítelkyně). Až v sedmdesáti procentech případů je žena iniciátorem první návštěvy lékaře a právě ženy často zachrání život muži tím, že ho k lékaři pošlou o několik měsíců dříve, než by tak učinil sám.
  • Kouření jako hlavní rizikový faktor. Více než devadesát procent kuřáků o něm ví, o škodlivosti kouření s nimi ale nikdo z odborníků nemluví. Doslova:
  • Praktický lékař: nemluví s pacientem o kouření
  • Pneumolog: předpokládá, že takto nemocný nekouří
  • Onkolog: myslí, že je pozdě přestat a věnuje se „důležitější“ léčbě
  • Média: jsou v postoji ke kouření často daleko důležitější, než lékař jakékoliv odbornosti. Ve Velké Británii byl díky negativnímu postoji médií zaznamenán rapidní pokles kuřáků.
  • Cca šedesát procent kuřáků se po léčbě rakoviny plic do roka ke kouření vrací. Mezi 15–18 rokem věku kouří až čtyřicet procent české populace

„Je-li nemoc odhalena včas, umožňuje radikální chirurgickou intervenci, která významně zvyšuje šance na dlouhodobou kontrolu místně ohraničeného onemocnění. Velkým krokem kupředu bylo zmapování lidského genomu, které umožnilo odhalit poškození genů, odkud vedou cesty zhoubných signálů v nádorové buňce. Nové cílené biologické léky nyní umožňují zasáhnout maligní struktury buňky a zabránit přenosu špatného signálu. Tím se dramaticky zlepšily léčebné výsledky u “molekulárně” definovaných typů onemocnění. Ale ani v současnosti nelze pokročilé onemocnění bez chirurgické intervence stoprocentně zastavit. Plné vyléčení s nasazením dalších metod je možné pouze u časných stadií,“ zdůrazňuje profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává: „Posledním „hitem“ klinické onkologie je znovuobrození imunoterapie s použitím nových postupů, které aplikací cílených monoklonálních protilátek „odbrzdí“ zablokovaný imunitní systém a aktivují vlastní obranu proti nádoru. U rakoviny plic má imunoterapie mimořádný potenciál. Ale ani ta nebude vhodná pro každého.“

Naopak v prevenci česká populace stále pokulhává. V anketě uvedlo docházení na pravidelné preventivní lékařské prohlídky pouze necelých 5 % dotázaných. Většina z těch, kteří se s rakovinou plic setkali v rodině či blízkém okolí, nepřestala kouřit a ani o tom neuvažuje.

Zdroj: TZ 80procent.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).