Hlavní navigace

Před rakovinou prsu chrání kojení i časná menopauza

25. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jak souvisí rakovina prsu s těhotenstvím a menstruací? A mohou ženy samy riziku předcházet? Na tyto a další otázky ve svém komentáři odpovídá gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Nejvyšší riziko? Přítomnost genových mutací BRCA1 a BRCA2

Existuje určitá část žen, které mají riziko rakoviny prsu podmíněno geneticky. Tyto ženy jsou nositelky některých genových mutací, například BRCA1 či BRCA2. Pokud je tato mutace u ženy přítomná, je téměř stoprocentně jisté, že někdy ve svém životě rakovinou prsu onemocní. To je kupříkladu také známý a hojně medializovaný případ americké herečky Angeliny Jolie, která si z tohoto důvodu nechala prsní žlázy preventivně odstranit.

Pokud žena tuto genetickou mutaci nemá, může si částečně oddychnout. Záměrně však uvádím částečně, protože jsou samozřejmě i jiné faktory, než přítomnost uvedených genů, které se na vzniku a rozvoji rakoviny mohou podílet.

Přečtěte si: Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly

Vyšší riziko vzniku rakoviny mají bezdětné ženy

Je například doloženo, že vyšší riziko rakoviny prsu mají bezdětné ženy. Není to spojeno pouze s působením estrogenů, ale zejména s tím, zda žena kojila či nikoliv. U žen, které porodily dítě a následně je kojily, totiž prošla prsní žláza všemi stádii vývoje, kterými v životě projít měla. To je jeden z faktorů, který snižuje riziko rakoviny. V době kojení, zejména pokud se jedná o takzvané plné kojení, navíc většinou nedozrávají ženám vajíčka a nedochází k cyklickým změnám hormonálních hladin, což má rovněž částečně ochranný vliv.

U žen, které nikdy neprošly těhotenstvím a fází kojení, vlastně prsní žláza obrazně řečeno nikdy nedozraje, jak má, a riziko rakoviny je tak zde o něco vyšší.

Zvýšené riziko platí také pro starší prvorodičky. Žena, která porodí dítě ve věku dvaceti let, má riziko rakovinového bujení o něco nižší než žena, která první dítě přivede na svět ve věku čtyřiceti let.

K tématu: Matkou ve dvaceti, nebo ve čtyřiceti? Rozdíl je zásadní

Přišla menopauza brzy? Riziko rakoviny je menší

Dalším faktorem je nástup menopauzy. Ačkoliv se ženy často mermomocí snaží její příchod oddálit či alespoň zpomalit, z hlediska rizika vzniku rakoviny prsu je její dřívější nástup lepší.

Čím později se totiž menopauza, a tedy i poslední menstruace v životě ženy, dostaví, tím je riziko rakovinového bujení vyšší. Dle výsledků řady studií na toto téma mají ženy, které přestaly menstruovat ve věku pětapadesáti let, až dvojnásobně vyšší riziko vzniku rakoviny prsu oproti ženám, které přestaly menstruovat ve věku pětačtyřiceti let.

Prevence je částečně možná

Pozitivní zprávou je, že ženy mohou do jisté míry samy riziku vzniku a rozvoje rakoviny prsu předcházet.

Je vhodné se zaměřit zejména na zdravou životosprávu, která sice není samospásná, ale může velmi pomoci. Je dobré zamezit nadváze a obezitě, omezit příjem alkoholu a udržovat tělo v celkově dobré kondici.

Vhodné je rovněž nekouřit, konzumovat více zeleniny a zvýšit příjem sóji. Ta je totiž zdrojem přírodních fytoestrogenů – látek rostlinného původu, které jsou podobné ženským hormonům estrogenům. Je doloženo, že zvýšený příjem fytoestrogenů snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. A pokud se i přesto onemocnění objeví, většinou lépe reaguje na léčbu a má nižší stupeň malignity, než v případě žen, které mají fytoestrogenů ve stravě nedostatek. Řada lidí však sóju jako takovou příliš v oblibě nemá. U nich je pak možné využít některé doplňky stravy s obsahem fytoestrogenů, například Sarapis Soja či Červený jetel plus soja. Jejich samotné užívání může být tedy prospěšné, ale nelze na ně nahlížet jako na prevenci či lék, který zabrání vzniku a rozvoji rakoviny prsu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).