největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co pít
Co pít
1 291
–
1 320
/
1 583
První strana
Předchozí strana
40
42
43
44
45
46
50
Následující strana
Poslední strana
Jedna voda s bublinkami denně je maximum
Je to jeden z paradoxů současného stravování – ačkoli je známo, že oxid uhličitý je odpadní látkou lidského metabolismu, dodáváme si tento odpad do těla pravidelně a zcela dobrovolně sami.
Petr Havel
18. 9. 2013
Kvalita kávy je jedním z měřítek dobré restaurace
Stejně jako v případě jiných potravin je konzumace a příprava kávy zatížena celou řadou mýtů a chyb. To se týká jak u nás stále ještě hojně oblíbeného turka, tak modernějšího espressa.
Petr Havel
5. 9. 2013
Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?
Rozdílů mezi ciderem a cidrem je jako mezi hodinkami a holinkami. Oba kvašené mošty se vyrábí z jablek, oba mají bublinky, ale jen jeden je bez aditiv a přidaného cukru.
Kateřina Čepelíková
27. 8. 2013
Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj
Nabízíme 130 let starý recept na domácí ledový čaj i ice tea podle současných trendů. Suroviny pro přípravu zůstaly vesměs stejné, rozdíly jsou hlavně v délce přípravy a množství cukru.
Kateřina Čepelíková
26. 8. 2013
Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva
Aktualita
GALERIE: Falšování vín neustává. Inspekce upozorňuje na nové nálezy a nejčastější praktiky podvodníků.
Lenka Krbcová
21. 8. 2013
Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím
Cesty po vlastech českých a moravských si můžete zpestřit relativně novou disciplínou zvanou winecaching. Jak se hledají poklady a získává vinná odměna, prozradí vinař Petr Marcinčák.
Kateřina Čepelíková
2. 8. 2013
To aseptická linka vyrobí trvanlivé mléko, ne chemie
Balené vody, ledové čaje, mléko, smetana, to jsou výrobky, které v uzavřeném obalu vydrží na krámě třeba půl roku. Jsou za tím kouzla a čáry, nebo jsou důvody mnohem prozaičtější?
Kateřina Čepelíková
31. 7. 2013
Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají
Do mléčných výrobků se přidává vitamín D a někde dokonce i vápník. Zjišťovali jsme u výrobců, proč tak činí a jestli nám taková porce déček z jogurtů, mléka a ze sluníčka nemůže uškodit.
Kateřina Čepelíková
29. 7. 2013
Potravinářská komora zpochybnila kvalitu kohoutkové vody
Aktualita
AKTUALIZACE: „Kohoutková má za sebou možná pobyt v nekvalitním vodovodním řadu ve společnosti zbytků hormonů a léčiv, o její bezpečnosti si můžete nechat zdát,“ útočí Potravinářská komora.
Kateřina Čepelíková
23. 7. 2013
Lesní ovoce se hodí k přípravě letních nápojů i místo chemické kosmetiky
Lesní jahody, borůvky, ostružiny, maliny… drobné ovoce s velkým efektem. V létě ho oceníme nejen do osvěžujících nápojů, ale i jako zdroj prospěšných a léčivých látek.
Simona Procházková
19. 7. 2013
Za jak dlouho z těla odbouráte panáka vodky?
Léto patří k obdobím, kdy si více než kdy jindy dopřáváme alkohol. Sednout pak za volant je hra nejen s vlastním životem. Spočítejte si proto, kdy už vám v žilách nekoluje ohnivá voda.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2013
Káva s hřebcem už vaši erekci nepodpoří
Aktualita
Není káva jako káva, ta s bujarým hřebcem na obalu obsahuje zakázanou látku na podporu erekce. Kardiaci a lidé s vysokým tlakem by se před ní měli mít na pozoru. Nemáte ji doma?
Kateřina Čepelíková
9. 7. 2013
Co zobala polská kuřata? To nezjistíte
Když chovatel ví, jak na to, v masu poražených zvířat krmených antibiotiky se tyto látky nemusí vůbec odhalit. Dají se používat různé finty a spotřebitel i veterináři jsou nahraní.
Petr Havel
26. 6. 2013
Kohoutková, nebo kojenecká voda? Rozdíl tkví v dusičnanech
Pitná voda z kohoutku má jiné parametry než voda pro kojence. Podstatné rozdíly jsou v obsahu dusíkatých látek. Nejviditelnějším příznakem otravy dusičnany je namodralá barva kůže.
Petr Havel
18. 6. 2013
„Pivní“ kuchař nevaří pivo, ale páruje ho s jídlem
ROZHOVOR – Malých pivovarů u nás rychle přibývá. „Spolu s nimi ale rostou i nároky na poctivou pivovarskou kuchyni,“ říká šéfkuchař PETR JANČE. Párování piva a jídla je u nás v plenkách.
Jakub Veselý
14. 6. 2013
Půllitr lihoviny pod stovku je nutně nelegální
Smrt z lihovin hrozí dál, nelegální výrobci mají nové finty. Dozorové orgány to nevidí, zato zákazníci slyší na nabídku laciného alkoholu. Uvádíme cenové relace podezřelých lihovin.
Petr Havel
5. 6. 2013
Jak čachrovat s bublinkami? Stačí změna tlaku
Šumivá vína, lidově šampaňské či sekty, se dělí různě. Mimo jiné podle natlakování. A to je prostor pro klamání spotřebitele i daňový únik. Není zřejmé, jak rozsáhlé tyto praktiky jsou.
Petr Havel
30. 5. 2013
Stout a Porter – králové tmavých piv
Kde jsou ty časy, kdy některé druhy Stoutu lékaři předepisovali po nemoci jako těloobrozující nápoj. Ochutnat Milk Stout, Oatmeal Stout nebo jejich pravzor Porter můžete ale dodnes.
Jakub Veselý
28. 5. 2013
Plísně v pivu: Pivovary reagují na hodnocení dTestu
Aktualita
Je to poplašná zpráva, brání se nařčení jeden z pivovarů, v jehož lahvovém pivu měl být zvýšený obsah mykotoxinů. Výsledky z akreditované laboratoře mu dávají za pravdu.
Lenka Krbcová
15. 5. 2013
Proti černému alkoholu: Kamery se přece jen uplatit nedají
Po aféře s falšovaným alkoholem hledají výrobci lihovin i zákonodárci cesty, jak zabránit opakování podobné situace. Návrhy rozhodujících hráčů na trhu jsou správné. Většinou.
Petr Havel
15. 5. 2013
Testy odhalily přítomnost plísní v pivu
Aktualita
Časopis dTest zjistil přítomnost mykotoxinů u 33 různých značek lahvových piv. Pět výrobků překročilo přípustnou denní dávku. Zdravotní obtíže hrozí zejména při dlouhodobé konzumaci.
Lenka Krbcová
14. 5. 2013
Pšeničné pivní osvěžení: Weissbier, Witbier a další „bílá piva“
V ČR jsme zvyklí na piva z ječmene, ale z Bavorska se k nám čím dál víc vrací Weissbier, světlé pšeničné pivo. Ano, vrací, kdysi tu totiž bylo dominantní. Zkuste piva s přídavkem pšenice.
Jakub Veselý
3. 5. 2013
Pivní speciality: Pořádně hořké pivo
Nový průvodce pivní džunglí představí pivní speciály, jenž se dobývají na náš trh. První z nich jsou piva typu IPA – India Pale Ale. Silná a hořká – oproti české klasice až trojnásobně.
Jakub Veselý
23. 4. 2013
Pivo dělá hospodský
Sládek může navařit sebelepší pivo, ale hostinský je ten, kdo výrazně ovlivní jeho konečnou kvalitu. Jak správně točit a ošetřovat pivo v restauracích často nevědí.
Petr Havel
19. 4. 2013
Guarana, zelený čaj i čokoláda nakopnou, když vám chybí energie
Povzbuzující prostředky nejsou jen pilulky, ale taky přírodní prostředky v různých formách. Mezi stimulanty patří i některé zcela běžné nápoje. Nabíjí, podporují paměť a koncentraci.
Taťána Kročková
11. 4. 2013
Pálenky byly pančované, firma končí s pálením
Aktualita
Ministerstvo zrušilo povolení pěstitelského pálení společnosti z Ostravy. Její destiláty jsou nebezpečné, obsahují denaturovaný líh.
Lenka Krbcová
8. 4. 2013
Mlékomaty jsou alternativou. Nic míň, nic víc
Tři roky po boomu automatů na prodej čerstvého mléka se zdá, že projekt nenaplnil očekávání. Ani zemědělců, ani spotřebitelů. Není nutné je zatracovat, ovšem bez nereálných očekávání.
Petr Havel
5. 4. 2013
Falšovaných vín jsou desítky, vedou podvody se zemí původu a ředění vodou
Už na více než 80 případů čachrů s vínem upozornila inspekce. Ta má teď nový nástroj pro lepší kontrolu. Mezi podvodníky nechybí krabicáky, Sklepmistr ani Igristoje, podívejte se.
Petr Havel
18. 3. 2013
Meleme, meleme kávu, pro dědka a bábu
Ať už chystáte kávu pro sebe či pro tchýni, vězte, že ta nejlepší vás čeká do 15 minut po umletí. Umelte si ji sami podle foto návodu, ta z obchodu je totiž mletá z defektních zrnek.
Kateřina Čepelíková
5. 3. 2013
Příklad úspěšného comebacku: Kofola
Kofola měla být původně Kofocola. Kvůli ochranné známce název zkrátila a zůstal jí podnes. V tajném receptu používá místní byliny a úspěšně se drží navzdory „kolové“ konkurenci.
Petr Havel
5. 3. 2013
1 291
–
1 320
/
1 583
První strana
Předchozí strana
40
42
43
44
45
46
50
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Nutriční terapeutka vysvětluje, kolik jíst příloh
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji