Hlavní navigace

Pivo na ex je slabý odvárek. NekNominate už má oběti

17. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Youtube.com
Bojím se, kdy mě někdo vyzve: Exni pivo! „Hry“ šířící se na sociálních sítích, ať už Beer Challenge či NekNominate, jsou nebezpečná hloupost.

Facebook poslední dobou zaplavila hra s názvem NekNominate. I název napovídá, co hra znamená, celé znění totiž je „neck your drink and nominate others“ tedy „exni svůj drink a nominuj další“. Hra skutečně spočívá v tom, že před kamerou vypijete drink na ex, nominujete další dva nebo tři přátele, kteří musí splnit totéž do 24 hodin od své nominace, jinak vám něco dluží, a video odešlete na Facebook nebo jiné sociální sítě.

NekNominate v současné podobě původně pochází z Austrálie, Urban dictionary ho definuje jako alkoholovou hru, kterou si mezi sebou mladí Australané dokazují, že už jsou muži. Hra od ledna 2014, kdy je masově v oběhu, obletěla celý svět. U nás se zatím hraje v poměrně umírněné podobě, a po česku – o pivo.

Beer Challenge je slabý odvárek

 „Vyzvaní“ v českých poměrech reagují na výzvu: Beer Challenge, pijí většinou jen pivo na ex a nominují další ze svých facebookových přátel, a ti udělají totéž. Trestem za nesplnění je obvykle basa piva.

Ve světě ale hra nabyla šílených rozměrů, lidé, kteří ji hrají, se předhánějí v šílenostech a chtějí být ještě lepší a odvázanější, než ti, kteří je vyzvali. A tak se z piva stává vodka, míchané drinky co dům dá, jízda na koni po supermarketu, svlékání na veřejnosti, skok do vody z útesu, skok do sněhu anebo pilotování letadla, při kterých lidé exují své drinky. Kromě piva a dalšího alkoholu a směsí alkoholů se objevila videa, kde lidé pijí krev přímo z žil zraněného jelena, alkohol smíchaný se psím žrádlem, olivami a sójovou omáčkou, anebo snědení zlaté rybky.

Ale ne všichni jsou z alkoholové hry tak nadšení. Po internetu koluje velký počet odmítavých videí, kde „nominovaní“ výzvu nejen, že nevyslyšeli, ale odpověděli vylitím alkoholu na zem, na sebe, na všechny kolem, či jen vzkazem říkajícím, „nebudu to dělat, je to hloupost“ (jako třeba Filip na facebook.com).

Čtěte téma: Policie: „Máme vaše dítě. Pilo.“

Hloupost. A navíc nebezpečná

Alkoholová hra má navíc své první oběti. V Severním Irsku na následky otravy alkoholem zemřeli dva mladíci ve věku 19 a 21 let, když přecenili svoje síly a na výzvu odpověděli nejen míchaným drinkem, ale také skokem do studené řeky. Další dva mrtvé si hra vyžádala v Británii, kde dva muži ve věku 20 a 29 chtěli silou svých drinků překonat všechny výzvy, které zatím padly. Jeden z nich zvolil litr a půl míchaných nápojů, druhý půl litru vodky. I když, jak zaznělo v diskuzích: Nezabíjí hra, ale lidská blbost.

Shane Varcoe, mluvčí australského Dalgarnova institutu, který se zabývá vlivem alkoholu a drog na společnost, před hrami jako je NekNominate varuje. Lidé se podle něj dle své přirozenosti budou snažit předvést, ukázat, že jsou lepší a ti nejlepší, a tak „výzvy“ poženou dál. Navíc podobná „zábava“ podrývá hodnoty, na kterých stojí naše společnost – není to předhánění se v akademické činnosti či sportu, ale prakticky v alkoholismu.

Profesor Michael Farrell z Centra pro výzkum drog a alkoholu v New South Walesu k tomu dodává, že právě pod tlakem sociálních sítí, kde jsou lidé vidět a předvádějí se před svými kamarády a známými, budou účastníci hry zacházet dál a dál. Ze zkušeností na kolejích amerických vysokých škol, kde podobná praxe probíhá ve studentských spolcích, také varuje, že právě soutěživost a pití alkoholu na ex vede nejčastěji k otravám alkoholem u mladých lidí.

Čtěte dále: Příznaky otravy alkoholem se projeví až po třiceti hodinách

Hra produkuje špatné vzory a opilé hlupáky

Britský server The Guardian poté, co ve Velké Británii došlo ke čtyřem úmrtím způsobeným hrou NekNominate, polemizuje nad tím, zda by neměl Facebook hru a jí podobné zakázat. Oficiální stanovisko Facebooku je, že NekNominate a její komunitní stránky neporušují pravidla Facebooku, nejedná se o porušování ničích práv, ani organizovaný zločin či krádež, tudíž zakázání šíření NekNominate by bylo porušením osobních práv jeho uživatelů.

Článek ale vyvolal velké diskuze, zejména ze strany rodičů a odborné veřejnosti. Hra totiž podle nich propaguje pití alkoholu a nastavuje špatné vzory. Hry NekNominate, případně jejích verzí jako Beer Challenge, se účastní mladí lidé převážně mezí 18 a 30 rokem. Facebook dovoluje vlastnit uživatelské účty pouze mladistvým starším 15 let, ale ruku na srdce, kdo z nás nemá v přátelích někoho mladšího. A každý dospívající chce být jako jeho starší vzor.

Kromě špatných vzorů ale alkoholová hra přináší další problém. Pití alkoholu u dospívajících prokazatelně poškozuje mozek. Zejména šedou a bílou hmotu mozkovou, která ovlivňuje především exekutivní funkce mozku – tj. řešení problémů, pracovní paměť nebo zvládání emocí. A bílá hmota se vyvíjí ještě po třicátém roce života. Problém tedy postihuje přesně cílovou skupinu NekNominate.

Podle výzkumů navíc pití vysokých dávek alkoholu najednou, k tomu v krátkém čase, je jedním z nejrizikovějších. Zneužívání alkoholu souvisí s antisociálním chováním a impulzivitou, alkohol zvyšuje riziko úrazu a snižuje pozornost. A tak je v případě NekNominate nebezpečný nejen alkohol sám o sobě, ale i kousky, které účastníci hry dělají pod jeho vlivem.

A tak se bojím a čekám, až mě některý z mých facebookových přátel „vyzve“, ať exnu to pivo. Nevím, jestli si ho vylít na hlavu, anebo dělat mrtvého brouka. Vím jen to, že i když mi v hospodě před zavíračkou určitě někdy přišlo vtipné pít piva na ex a hecovat k tomu ostatní, nechci podporovat masovou vlnu, která má na naši společnost větší vliv, než si uvědomujeme.

Přečtěte si: Pivo z tanku je jako polévka z pytlíku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Divadelni dramaturg, studentka DAMU

spolupracovnice serverů Vitalia.cz a 120na80.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).