Hlavní navigace

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Sdílet

 Autor: SXC/Copyright © 2007 Bart Hickman
Cesty po vlastech českých a moravských si můžete zpestřit relativně novou disciplínou zvanou winecaching. Jak se hledají poklady a získává vinná odměna, prozradí vinař Petr Marcinčák.

Viděli jste letos už všechny krásy světa, navštívili věhlasné destinace a řádně tak ulehčili rodinnému měšci? Nezoufejte, prázdniny plné dobrodružství a zábavy mohou pokračovat. V srdci naší vlasti, kde se táhnou nekonečné lány vinné révy, přímo na Moravě. Právě zde se totiž zrodil nápad propojit v moderním pojetí víno s technologií GPS. Kroutíte hlavou? Věřte, že všechno jde, když se chce. Tak se dnešním článkem nechte vtáhnout do světa winecachingu, který se před sedmi lety zrodil v hlavě Petra Marcinčáka, majitele rodinného vinařství v Mikulově.

Značky na stromech už tolik netáhnou

Po „modré“ jsem nedávno dorazila až na samý vrchol rozhledny Královka. Chodit po značkách, s buzolou v ruce, orientovat se v prostoru podle lišejníků, to je rozhodně nostalgická vzpomínka na dětská léta, ale dnes už se příliš nenosí. Frčí navigace v autě, tabletu nebo ještě lépe v mobilu. Potřebujete najít vyhlášenou hospůdku z průvodce Prahou? Zadejte adresu a postupujte podle modré šipky, která vás povede neznámem. V případě, že jste v lese a potřebujete najít vytoužený památník, pomohou souřadnice GPS.

Global Positioning System nebo-li GPS

Vojenský globální družicový polohový systém provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů. Přesnost GPS lze s použitím dalších metod ještě zvýšit až na jednotky centimetrů.

Zdroj: Wikipedia

Morava je plná pokladů, stačí hledat

Právě pro majitele GPS zařízení už před mnoha vznikla lovecká hra v přírodě zvaná geocaching. Hráči na různá místa na světě ukrývají „poklady“ (obvykle zavařovačku s psaným textem), zadávají na internetu přesné souřadnice svého cache (pokladu) a ostatní hráči je s pomocí navigace hledají. Odnoží geocachingu je pak relativně nový druh zábavy pro celou rodinu winecaching: „Jde o projekt Aliance vinařů V8, který vznikl v roce 2006 s cílem podpořit výrobu a propagaci moravských vín. Vinaři chtěli zajímavým způsobem zpestřit vinařskou turistiku na jižní Moravě a inspirováni geocachingem se pustili do realizace projektu winecaching,“ říká Petr Marcinčák.

Milovníci vína, turistiky a hledání pokladů si při něm přijdou na své, dostanou do nohou pěknou řádku kilometrů, budou se prodírat kapradím a když pak najdou tajnou schránku, čeká je báječná odměna. Tak zapnout navigace, z webu winecaching stáhnout souřadnice pro turistickou navigaci GPS některého z deseti vinařství, která se zatím k projektu připojila a hurá za dobrodružstvím. „Převážná hledačů jezdí buď na kole, nebo vozem,“ říká sice Petr Marcinčák, ale klidně to můžete vzít vlakem, na koloběžce anebo po svých. Dvě z vinařství jsou na Znojemsku, další objevíte na Mikulovsku a v okolí vodní nádrže Nové Mlýny a jedno se nachází v největší vinařské obci ČR, ve Velkých Bílovicích. Vinné odměny jsou připraveny poblíž všech vinařství, stačí je najít.

Souřadnice jsou samozřejmě pro každé vinařství jiné a označují místo, kde je schovaná schránka s žetony neboli cache. Ze zkušeností ostatních lze na stránkách wincachingu vyčíst, že to vždy není úplně snadná práce, ale o to větší je pak radost z nálezu pokladu. „Ve schránce je totiž kromě obvyklého zápisníčku také žeton podepsaný vinařem, který si ponecháte a k němu získáte zdarma ochutnávku vína ve vinařství, kterému schránka patří,“ láká Petr Marcinčák. V některých vinařství za cache nabídnou i odměnu v podobě osobního výkladu vinaře či sommeliera.

Pěší turistika obohacená o hledání „vinného pokladu“ je atraktivním způsobem poznávání jihomoravské krajiny. I děti určitě přestanou žehrat na bolavé nohy a napnou síly a pozornost, aby schránku s pokladem našly. Vy jste ještě nevyrazili?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).