Hlavní navigace

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

19. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V chladu zahřejí. A nejen to: čaj pu-ehr odkyseluje organismus, zelený čaj dodává vitalitu a rooibos uklidňuje zažívání. Pomohou i s hubnutím a umí plno dalších věcí.

Čaje patří k nejstarším nápojům lidstva. Pijí se odpradávna především kvůli zajímavé vůni, chuti a léčebnému působení. Podívejte se, k čemu je který druh vhodný a pro koho.

Pu-ehr zabíjí tuky a odbourává alkohol

Čaj pu-ehr roste pouze na jihozápadě Číny, v provincii Jun-nan, v okolí oblasti Pu-Erh, podle níž má i své jméno. Jen na těchto místech jsou klimatické podmínky, které nutně vyžaduje. Zajímavostí určitě je, že tento čaj je příbuzný se zeleným a černým čajem.

Pu-ehr má řadu léčivých účinků na celý organismus, například pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Nápoj obsahuje vitaminy, stopové prvky, minerály i bílkoviny. Působí i antidepresivně, pročišťuje tělo, zjednodušuje trávení tučných jídel.

Tento čaj obsahuje saponiny, které působí přes buněčnou membránu střeva. Postupně na sebe navazují cholesterol a přebytečné žlučové kyseliny a vylučují je z těla ven.

Pu-ehr je označován za zabíječe tuků a tak nám může pomoci v boji s nadváhou. Odbourává nadbytečný tuk, pravidelné pití pomůže regulovat metabolismus.

Mezi „zázračné“ účinky pu-ehru patří dokonce i rychlejší odbourávání alkoholu. Při kocovině stačí vypít 2–3 šálky tohoto čaje a hned je lépe…

Pu-ehr pomáhá také odkyselit organismus. Obsahuje totiž tzv. hořké složky, které pomáhají regulovat trávení a zároveň působí zásaditě.

Jak připravit pu-ehr

Potřebujeme: 1 lžičku sypaného pu-ehru, 2 dl vroucí vody
Postup: Čaj zalijeme vroucí vodou a vše necháme 5–7 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet.
Z této várky je možné udělat až 4 zálivy.
Prosím, raději bez cukru.
Čajoví znalci jednoznačně doporučují podávat pu- ehr neslazený.

Zelený čaj – elixír mládí

Čínští přírodní léčitelé vědí již po dlouhá staletí, že pravidelné popíjení zeleného čaje působí v mnoha ohledech pozitivně na dobrý zdravotní stav. Zelený čaj obsahuje vitamíny C, betakaroten, mangan, fluor, zinek a měď. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, posiluje krevní stěny, snižuje cukr v krvi. Dále jsou mu připisovány omlazující a regenerační účinky.

Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7× silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním.

Čtěte dále: Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky.

Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.

I zelený čaj nás zbaví nadbytečných kil. Tedy nezbaví, ale pomůže. Výrazně totiž snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků. Proto ho doporučuji jako doplněk redukčních kúr.

Pozor! Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů.

Jak připravit zelený čaj

Potřebujeme: 1 lžičku sypaného zeleného čaje, 2 dl vody
Postup: Čaj přelijeme vodou o teplotě 70 stupňů Celsia a vše necháme 1 až 3 minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Z této dávky lze ještě udělat 2 zálivy.
Raději samotný…
I zelený čaj bychom měli pít neslazený.

Tinktura ze zeleného čaje

Potřebujeme: 2 lžičky kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl lihu
Postup: Čajové lístky vložíme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat, poté dobře přecedíme, přelijeme do lahve a užíváme 2× denně 20 kapek po dobu 10 týdnů.

Rooibos – čaj prohřátý africkým sluncem

Rooibos neboli čajovníkovec kapský je vytrvalý jednometrový keřík s jemně jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany. Jedná se o pěstovanou rostlinu, která pochází z cedarbergské oblasti v západokapské části Jižní Afriky. Rooibos v překladu znamená červený keř.

Rooibos obsahuje především vitamín C a vyvážený komplex minerálů – vápník, železo, draslík, měď, mangan, zinek, fluor, hořčík. Flavonoidy obsažené v červeném čaji významně snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci.

Rooibos nám pomůže s nachlazením i chřipkou, protože je bohatý na kyseliny chlorogenovou, ferulovou a kávovou. A právě u nich byl vědecky potvrzen antibakteriální, antivirový a antimykotický vliv. Díky těmto přírodním ochráncům ho můžeme využít jako léčbu i prevenci respiračních onemocnění.

Další významnou složkou rooibosu jsou fenolické kyseliny-kávová a ferulová. Mají velmi podobné účinky jako flavonoidy, působí antioxidačně, mají příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, jsou účinnou prevencí, ale i podpůrnou léčbou aterosklerózy a jiných nemocí. Orientin a rutin zlepšují elasticitu cév a kapilární průtok krve. Rooibos neobsahuje žádný kofein a proti černému čaji má velmi nízký obsah tříslovin. Je tedy velmi vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem a nemocným srdcem.

Rooibos má v sobě velmi málo tříslovin, proto ho dobře snášejí také lidé s citlivým žaludkem. Pomáhá při bolestech břicha, nevolnostech, pálení, žáhy, zvracení i zácpě. Některé sekundární rostlinné látky v něm obsažené působí proti virům a bakteriím, čaj proto přináší rychle úlevu při střevních infekcích provázených průjmy.

Rooibos neobsahuje kofein a proto je výborným zdrojem cenných látek pro těhotné a kojící ženy.

Jak připravit rooibos

Potřebujeme: 1 lžičku sypaného rooibosu, 2 dl vroucí vody
Postup: Rooibos přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a můžeme popíjet.

Čtěte dále: Co má společného Kit Kat a Dolce Gusto? Čaj zvaný Matcha

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).