největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 891
–
1 920
/
4 955
První strana
Předchozí strana
60
62
63
64
65
66
70
Následující strana
Poslední strana
Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce
Rozhovor
Lyofilizované potraviny nepotřebují chlad ani mráz. Pokud jsou dobře usušené a zabalené, vystačí si s pokojovou teplotou. „Potenciál takto upravených potravin je velký a nedovedu dohlédnout na jeho konec,“ říká Karel Schmiedberger.
Taťána Kročková
6. 11. 2018
Koupila plesnivá vejce, drůbežář hází vinu na konkurenci
Koupit plesnivá vejce s plísní uvnitř byl pro paní Janu šok. Poslala nám fotky a my jsme začali zjišťovat, kdo vejce na český trh uvedl a jak k takové situaci mohlo dojít. Reakce producenta byla překvapivá.
Kateřina Čepelíková
5. 11. 2018
Bezobalová domácnost v praxi
Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.
Zuzana Čítková
4. 11. 2018
Polívková smršť opět u Anděla
Aktualita
Již po osmé bude pěší zóna u Anděla patřit předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci. Vaří se tu „první polévka na světě, která léčí mrtvici“.
Redakce
3. 11. 2018
Veterináři hlásí: Ve školní jídelně jsme našli šedesát kilo prošlého masa
Aktualita
Desítky kilogramů prošlého masa našla v Kostelci nad Orlicí veterinární správa. O to hůř, že se tak stalo v jídelně, která vaří pro místní školky i školy.
Redakce
2. 11. 2018
Jitka Pagana: Nejsem Pohlreich. V čem bude Ano, šéfová! jiná?
Rozhovor
Navázat na populární pořad Ano, šéfe! s neméně populárním Zdeňkem Pohlreichem chce pořádný kus odvahy. Kdo je dáma, která si troufla? Novou „šéfovou“ je Jitka Pagana, která bude pořadem provázet se svým synem Santem.
Lenka Krbcová
1. 11. 2018
Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“
Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?
Lenka Krbcová
31. 10. 2018
Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů
Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.
Petr Havel
31. 10. 2018
Tsampa: tradiční tibetský pokrm coby skvělá svačina
Vydatná a zdravá, taková může být vaše snídaně nebo svačina. Příprava pokrmů z tsampy, tradiční tibetské suroviny, není složitá ani časově náročná. Přinášíme vám několik jednoduchých receptů.
Helena Singerová
30. 10. 2018
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Nákupní dilema: Bio, nebio? Lokální, nebo z dovozu?
Blog
Když projdu potraviny u nás doma v lednici nebo ve špajzu, tak zhruba z 80 % se jedná o biopotraviny. Proč?
Zuzana Čítková
27. 10. 2018
Pesticidy v ovoci a zelenině 2018: Kolik už jich bylo?
Jablka z Polska, meruňky, sušené ovoce, například rozinky nebo goji, ale i čerstvá zelenina… Podívejte se na případy, v nichž byly překročeny bezpečné limity pro rezidua pesticidů.
Lenka Krbcová
26. 10. 2018
Dýňová polévka se smetanou: v jednoduchosti je síla
Hokkaido i další druhy dýně dobývají český trh, a není divu. Snadné pěstování a univerzální využití dělají z dýně ideální surovinu do kuchyně. Při správném skladování navíc vydrží až do jara.
Petr Havel
26. 10. 2018
Štrasburk zakázal plastová brčka, příbory i boxy na jídlo
Aktualita
Celá řada jednorázových obalů, v nichž si nosíme jídlo a pití, i výrobky, jimiž provádíme hygienickou očistu, by už od roku 2021 nemusely být vyráběny z jednorázových plastů, které znečisťují životní prostředí.
Kateřina Čepelíková
25. 10. 2018
Zelenina a luštěniny dětem chutnají, když víte, jak je připravit
Nasytit děti zeleninou nebo luštěninami bývá úkol nesnadný. Můžete je v jídle zakamuflovat, anebo jednoduše přiznat. V jídlech, která dětem budou chutnat, protože jsou prostě skvělá.
Kateřina Čepelíková
25. 10. 2018
Tradiční kynuté lívance jsou nadýchané, lívance bez kynutí šetří čas
Recepty na lívance z nekynutého těsta jsou dnes velmi populární. Oproti kynuté klasice tkví hlavní rozdíl v nahrazení kvásku kypřicím práškem. Nabízí se ale i řada receptů na originální lívance, které mají s těmi tradičními společné snad již jen vajíčko.
Petr Havel
24. 10. 2018
Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?
Mana je prášek pro přípravu nápoje nebo již hotový drink, který je prezentován coby kompletní jídlo. Navíc trvanlivé a vyvážené. „Plně nahradí běžné jídlo,“ praví reklama. Jenže s Manou je to složitější. Podívali jsme se podrobně na její složení.
Veronika Pourová
23. 10. 2018
Klecová vejce jsou bezpečnější než ta z podestýlky, říká odbornice
Po zhlédnutí několika dokumentů o životě slepic v klecovém chovu jsme zatlačili na řetězce, aby přestaly klecová vejce prodávat. Odborníci ale varují, že klecové chovy jsou z pohledu bezpečnosti vajec bezpečnější než podestýlkové.
Kateřina Čepelíková
22. 10. 2018
Barva žloutku o kvalitě vejce nic neříká
Vejce od babičky z vesnice je považováno za to nejlepší, má totiž nejžlutější žloutek a to je známka kvality. Jste si jistí? Odborníci radí zaměřit se raději na bílek.
Kateřina Čepelíková
19. 10. 2018
Zázračné složení vlašských ořechů
Nejlepší jsou jen tak na chroupání, vlašské ořechy totiž obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Ale i listy ořešáku nám mohou být užitečné – na stromě odpuzují hmyz a natrhané slouží třeba k přípravě léčebných čajů.
Petr Havel
19. 10. 2018
Jak vaří kapra mistr Evropy? S knedlíkem
Právě teď je možnost koupit čerstvé ryby přímo na hrázi rybníků na některém z mnoha výlovů. Co pak s nimi? Máme pro vás recepty trojnásobného mistra Evropy v přípravě menu z kapra.
Petr Havel
18. 10. 2018
Můžu se předávkovat vitamínem D?
Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, doplňovat ho můžeme také vhodným jídelníčkem a speciálně obohacenými potravinami či doplňky stravy. Odborníci vysvětlují, jak na to.
Redakce
17. 10. 2018
Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař
Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2018
Jak bojovat s diabetem stravou? Ukázkový jídelníček při cukrovce
Při předcházení diabetu, případně už při vzniku onemocnění je důležité dodržovat pravidelnou a kvalitní stravu. Platí také, že ve stravě je potřeba co nejvíce omezit cukr, což jsou nejen jakékoliv cukrovinky, ale i sladké nápoje včetně colových, a vyvarovat se alkoholu.
Věra Burešová
16. 10. 2018
Bacha, padá ti do klína hamburger!
Fastfoodová okénka cílí na zákazníky z řad řidičů a ani se tím netají. Řidiči konzumují bagety, burgery i hranolky máčené v kečupu za jízdy přímo v místech, kde vy přecházíte přes přechod, kde chodí děti do školy… Co na to BESIP?
Kateřina Čepelíková
15. 10. 2018
Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's
„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.
Lenka Krbcová
11. 10. 2018
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie
Test
TEST – Šlehačky ve spreji vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Některé jsou ze smetany, jiné z odstředěného mléka a další z tuku a vody. Test ukázal, kterou sprejovou šlehačku má cenu kupovat a jakým se vyhnout.
Redakce
9. 10. 2018
10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.
Lenka Krbcová
9. 10. 2018
Zbavte se octomilek zaručenými radami
Octomilky osidlují naše kuchyně a člověk neví, jak by se jich jinak než tleskáním zbavil. Máme ozkoušené rady i konkrétní recepty na lapače.
Kateřina Čepelíková
8. 10. 2018
Ujíždím na oříšcích. Už bych za ně měla dovolenou
Fejeton
FEJETON – Tuhle jsem si spočítala, kolik bych za rok ušetřila, nebýt mé oříškové závislosti. Hodně. Bylo to cestou pro oříšky a koupila jsem si patnáct deka.
Lenka Krbcová
8. 10. 2018
1 891
–
1 920
/
4 955
První strana
Předchozí strana
60
62
63
64
65
66
70
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji