největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 861
–
1 890
/
5 021
První strana
Předchozí strana
60
61
62
63
64
65
70
Následující strana
Poslední strana
Zakysané mléčné nápoje musí obsahovat živé bakterie
Všechny vznikají z mléka naočkovaného mléčnými bakteriemi. Kefír, acidofilní mléko, zakysané podmáslí, jogurtové mléko… Tušíte, jaký je mezi těmito zakysanými mléčnými nápoji rozdíl a proč je dobré je pít?
Jana Kuklová
19. 2. 2019
Šárka a Jiří Sedláčkovi: Zakládat kvalitní farmářské trhy je dlouhodobá a pracná investice
Rozhovor
ROZHOVOR – Psal se rok 2010 a po dlouhém nic se u nás konečně začaly nesměle objevovat první trhy s lokálními potravinami, které předtím milovníci kvalitních potravin a unikátní atmosféry obdivovali v zahraničí. Ujalo se označení „farmářské“, byť dodnes někomu vadí, protože u nás „přeci nemáme farmáře, ale sedláky“.
Lenka Krbcová
18. 2. 2019
Největší hlouposti nabízené na sv. Valentýna
I když se u nás Valentýn až tak moc neslaví, obchodníci se snaží. Někdy dost kuriózně. Do nabídky ke svátku lásky a zamilovaných dali kromě čokolád a vín také kondomy, toaletní papír, jablka s nápisy, ale i sadu dvou valentýnských nožů. Co všechno jsme ještě v nabídce našli?
Kateřina Čepelíková
14. 2. 2019
Rizikové množství energy drinků: jeden až dva týdně
Slazené nápoje jsou mezi dětmi a mládeží na ústupu. To by byla dobrá zpráva, kdyby ovšem školáci namísto limonád nepili energetické nápoje.
Petr Havel
13. 2. 2019
Jak se vyznat v nabídce chlebů v obchodě
V čem se liší balený chleba od čerstvého a kdy se vyplatí koupit rozpečený? Radili jsme se s odborníkem a navštívili i pekárnu, která je součástí hypermarketu. Viděli jsme, z čeho se pro nás peče čerstvý chléb. A všechno jsme to i zdokumentovali.
Kateřina Čepelíková
12. 2. 2019
Voní a skvěle vypadají. Prodej těchto croissantů ale inspekce zakázala
Aktualita
Lákají k nakousnutí, ale k jídlu nejsou. Tyto croissanty spolu s dalšími příliš reálnými molitanovými potravinami inspekce zakázala prodávat. Proč?
Redakce
11. 2. 2019
Jak se kdysi mylo nádobí bez jaru
Mýt nádobí bez vody v kuchyni a bez saponátu, jde to vůbec? Musí, dříve si hospodyňky musely vystačit jen se džberem, sodou a pískem. A když si nevěděly rady, začetly se do rad Oldřišky Zemanové, autorky knihy Moderní domácnost z roku 1929.
Kateřina Čepelíková
11. 2. 2019
Test potravinových fólií: některé jsou nevhodné pro balení tukových potravin
Test
Do potravinářských fólií běžně balíme nejrůznější potraviny, jejich využití v domácnostech je skutečně pestré. Hygienici se proto zaměřili na bezpečnost těchto fólií. Zdravotní riziko představují obsažená změkčovadla.
Redakce
8. 2. 2019
Forky's – veganská restaurace pro ty, kdo mají rádi maso
Kdo by chtěl do češtiny přeložit název populární veganské restaurace Forky's, pravděpodobně by se dobral k něčemu jako Vidličkovo. Jméno oblíbeného podniku ovšem neodkazuje pouze na příbory, kterými zde lidé jí veganská žebírka nebo bezmasé fish and chips, ale na samotného majitele Luboše Vidličku, který Forky's založil proto, aby změnil myšlení lidí.
Jana Kuklová
7. 2. 2019
Proč jsme se o nelegálním polském hovězím v ČR dozvěděli tak pozdě?
Veterináři kontrolují maso polského původu v České republice. Žádné z doposud provedených vyšetření sice neprokázalo nebezpečnost rizikového hovězího pro zdraví, přesto se lidé ptají: jak se k nám maso dostalo a dalo se tomu předejít?
Redakce
6. 2. 2019
GMO – dobro lidstva?
Komentář
KOMENTÁŘ – Je na čase přehodnotit odmítavý postoj k biotechnologiím, včetně GMO – geneticky modifikovaných organismů.
Petr Havel
6. 2. 2019
Jak si ověřit původ masa
Skandál s polským hovězím vede k většímu zájmu o původ potravin. V případě hovězího lze celkem snadno ověřit, zda maso pochází z českého chovu.
Redakce
5. 2. 2019
Punkové cukrářství s čerstvými větrníky a křivými vizitkami
Cukrářství čp. 1 jsme našli na Vinohradech v místě, kde roky sídlila čistírna. Kabát nám tu už nevyčistí, ale můžeme si ho tu odložit, posadit se, dát si poctivý větrník, makronku, a když nám ho někdo nevyfoukne před nosem, tak i cheesecake.
Kateřina Čepelíková
5. 2. 2019
Bylinky a koření pro zahřátí: zázvorová omáčka umí divy
Nejen teplý svetr, ale taky vhodné jídlo zahřeje. A to pořádně, zevnitř a na dlouho. Které bylinky a koření pomohou, aby nám i v zimě bylo teplo?
Monika Poledníková
4. 2. 2019
Miso pasta – čím je tmavší, tím má výraznější chuť
Tradiční miso pasta je základní ingrediencí pro výtečnou japonskou polévku Misoshiru, která je běžnou součástí asijského snídaňového menu.
Lenka Formánková
2. 2. 2019
Polské maso z nemocných a umírajících krav je v ČR, potvrdil ministr
Aktualita
Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska se dostalo do České republiky. Veterinární inspektoři začali prověřovat všechna místa, na kterých by toto maso mohlo být.
Redakce
1. 2. 2019
KFC vyrobilo svíčku s vůní své omáčky. Nešokuje prvně
Aktualita
Svíčka s vůní omáčky nebo smaženého kuřete? A co takhle opalovací krém, který voní jako kuře z KFC? Fast food provokuje netradiční nabídkou.
Kateřina Čepelíková
1. 2. 2019
Vyhnání Čechů ze slevového ráje
Komentář
KOMENTÁŘ – Ministr zemědělství prohlašuje Českou republiku za slevovou džungli, pro jiné je to hotový ráj. Podíl zboží prodaného ve slevových akcích se pohybuje již kolem 55 %. Omezení těchto slev zvýší cenu, ale možná i kvalitu potravin.
Petr Havel
1. 2. 2019
Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla
O škodlivosti či neškodlivosti sladidel se odborníci neustále přou. Obvykle zamítají bílý i třtinový cukr. Mnozí z nich také agáve a jsou i tací, kteří odmítají třeba stévii. Mezi rostlinami jsou však další varianty, kterými si můžeme přisladit.
Monika Poledníková
31. 1. 2019
dTest zjišťoval, kolik vitamínů je ve vitamínových přípravcích. Někdy až moc
Zejména v zimě si pro zvýšení imunity nakupujeme celou řadu pixlí plněných tobolkami, tabletkami či kapslemi, v nichž se má skrývat vitamínová síla. Jenže někdy je jí tam až moc. A to také není dobře.
Redakce
30. 1. 2019
Cukrařina roku 1910: Hodně vajec a nebezpečná kypřidla
Cukrařina ze začátku dvacátého století byla jednoduchá, strohá, a přesto voňavá. Základní heslo znělo: „Vezmi součástky jen nejlepší jakosti.“ A pak se dílo podařilo… tedy pokud jste se vyhnuli natronu, který silně leptal veškeré tkáně.
Kateřina Čepelíková
29. 1. 2019
Co se děje na jatkách v Polsku?
Média přinesla informace, podle nichž docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.
Lenka Krbcová
28. 1. 2019
Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše
Teplá sladká kaše hned po ránu nastartuje metabolismus a zároveň zahřeje. Což se nyní, kdy teploty klesají pod bod mrazu, obzvlášť cení.
Helena Singerová
28. 1. 2019
Pravda o antibiotikách v mase
Maso je prý plné antibiotik. Není to pravda. Tak by se dalo stručně reagovat na mnohdy mylné představy veřejnosti a bohužel i zavádějící tvrzení některých médií. Antibiotik v masu z českých chovů se není třeba obávat.
Petr Havel
25. 1. 2019
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy, po kterých se netloustne a neškodí nám. A výrobci slaných pochutin nás v této domněnce jen utvrzují.
Jana Kuklová
24. 1. 2019
Tipy, jak přečkat mrazivé období ve zdraví
Po několika týdnech chladného až mrazivého počasí je náš organismus unavený odoláváním neustálým atakům nejrůznějších virů a bakterií. Podpořte jej třeba teplou snídaní nebo přírodní medicínou.
Helena Singerová
24. 1. 2019
Co odhalili veterináři: potraviny se převážejí v teple i ve špinavé popelnici
Aktualita
Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila výsledky své činnosti za minulý rok. V oblasti související s kvalitou a bezpečností potravin veterinární inspektoři nemuseli řešit tak rozsáhlé mezinárodní aféry týkající se zdravotně závadných potravin jako v roce 2017. Přesto například celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl zhruba o osm procent.
Redakce
23. 1. 2019
„Živá“ a „mrtvá“ voda ve výrobě potravin
Voda může mít v potravinářství mnohem širší použití, než se zdá. Český výrobce využívá kyselou vodu k dezinfekci, zásaditou pak pro zlepšení senzorických vlastností pokrmů. Nabízejí se i další benefity zásadité vody.
Petr Havel
23. 1. 2019
Máslo do mrazáku: je to chyba?
Můžeme dávat máslo do mrazáku, třeba když je zrovna k mání za výhodnou cenu? A jak poznáme, že ho tam uchovával výrobce? Problém totiž nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo.
Redakce
19. 1. 2019
Online supermarket Košík.cz omezuje plastové obaly
Aktualita
Pod heslem „budoucnost bez obalu“ zahájil Košík.cz nový způsob prodeje. Nově si můžete objednat určité potraviny na váhu do recyklovatelných papírových sáčků. Další kroky mají následovat.
Redakce
18. 1. 2019
1 861
–
1 890
/
5 021
První strana
Předchozí strana
60
61
62
63
64
65
70
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Nutriční terapeutka vysvětluje, kolik jíst příloh
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji