Hlavní navigace

Hořčík vyvolává průjem a nadýmání. Když to s ním přeženete

31. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nadýmání, křeče v břiše a průjem jsou poměrně známé vedlejší účinky hořčíku. Jak jej užívat bez potíží, vysvětlují odborníci Státního zdravotního ústavu.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) opakovaně ve svém systému Nutrivigilance zaznamenal hlášení nežádoucích účinků u tří dospělých osob, a to po konzumaci doplňků stravy s obsahem hořčíku a vitaminu B6.

Podle odborníků se jednalo o „obtíže“ v podobě nadýmání a křečí v břiše, u dvou osob navíc také četnější stolice – průjmu. „Slovo ‚obtíže‘ dáváme v tomto případě do uvozovek, protože se nejedná o raritní, ale poměrně známé vedlejší účinky, které jsou u hořčíku popisovány. Projímavý účinek bývá v medicíně využíván i cíleně, může tedy být i žádoucím efektem, a to například při léčbě zácpy. Podobné vedlejší účinky, jako má hořčík, může u citlivých jedinců vyvolat i vitamin B6,“ uvádějí Svatava Bischofová a Jiří Ruprich ze SZÚ. Je proto dobré vědět, že „obtíže“ typu nadýmání, křečí a průjmů jsou poměrně známé vedlejší účinky hořčíku. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by se průjmy neměly objevit, pokud uživatel nepřekročí v doplňku stravy dávku 250 mg/den.

Odborníci SZÚ v souvislosti s hlášenými případy zveřejnili následující materiál, ve kterém se hořčíku věnují podrobněji:

Zdravotní „obtíže“ po konzumaci doplňků stravy s obsahem hořčíku a vitaminu B6

EFSA popisuje horní tolerovatelný přívod sloučenin hořčíku užívaných mj. v doplňcích stravy, při kterém ještě není pozorován projímavý efekt. Bohužel tato dávka může být poměrně snadno překročena a „nežádoucí“ účinky se tedy mohou objevit. Dobrá zpráva je, že se jim dá předejít, pokud spotřebitel právě o tento „efekt“ cíleně nestojí.

Stručně o hořčíku

Hořčík (magnesium) je v organismu zapojen do více než tří set enzymatických reakcí (především v metabolismu sacharidů, tuků, proteinů). Na orgánové úrovni se podílí mj. na správné funkci nervové, svalové a kardiovaskulární soustavy.

Dobrými zdroji jsou tmavě zelená a listová zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, tofu, kakaový prášek, ořechy a semena. Maso, mléko, mléčné produkty, vejce a ovoce obsahují menší množství hořčíku.

Doporučené dávky hořčíku aneb kdy ho může být i moc

EFSA doporučuje denně konzumovat až 350 mg hořčíku / den dospělým mužům a 300 mg/den dospělým ženám. U osob mladších je dávka nižší.

Při srovnání s americkým doporučením EAR (Estimated Average Requirement) je napříč českou populací, s výjimkou dětí ve věku čtyř až šesti let, přívod hořčíku spíše nedostatečný.

Kdo by měl doplňovat hořčík

Zvýšenému příjmu hořčíku by měli věnovat pozornost především:

  • těhotné a kojící ženy
  • osoby vykonávající namáhavou fyzickou práci
  • lidé intenzivně sportující
  • jedinci, kteří se nadměrně potí
  • lidé nad 50 let
  • kardiaci a diabetici
  • osoby, které pravidelně konzumují alkohol

Test: Máte dostatek hořčíku?

Horní tolerovatelný denní přívod hořčíku, respektive jeho rozpustných hořečnatých solí (chlorid, síran, aspartát, laktát…) či oxidu hořečnatého, kdy ještě není dle studií pozorován vedlejší efekt v podobě četnější stolice, je stanoven pro osoby starší čtyř let na 250 mg/den. Do této hodnoty se nepočítá přirozeně přítomný hořčík přijatý potravinami a nápoji. Horní tolerovatelný denní přívod se tedy týká pouze výše uvedených příkladů sloučenin hořčíku přidávaných do doplňků stravy, fortifikovaných potravin a nápojů.

Případy ze systému Nutrivigilance

V případě dvou osob, které užily stejný doplněk stravy s hořčíkem a vitaminem B6 v šumivé tabletě, došlo k překročení denní doporučené dávky a příčinná souvislost uváděných obtíží (nadýmání, křeče v břiše, průjem) byla vyhodnocena jako pravděpodobná.

Třetí osoba, která hlásila potíže (nadýmání, křeče v břiše) po konzumaci doplňku stravy s vitaminem B6 a hořčíkem, byla ve věku pětašedesát let. Dle amerického Úřadu pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) se u osob ve věku 60+ vyskytuje při užívání vitaminu B6 až v 70 % případů nadýmání. Nejedná se tedy o raritní nežádoucí účinek, ale poměrně běžný efekt.

Hořčík v doplňcích stravy a doporučení spotřebitelům

Hořčík v doplňcích stravy může být součástí různých sloučenin. Povolené formy řeší Vyhláška č. 58/2018 Sb. o doplňcích stravy a složení potravin.

Doplňky stravy nejsou obecně určeny jako náhrada pestré stravy. Pokud se rozhodnete je užívat, čtěte příbalovou informaci a dodržujte doporučené dávkování. Sloučeniny v doplňcích stravy mohou být různě tolerovány. Kdo má na sobě vypozorováno, že je citlivější, může zpočátku vyzkoušet nižší dávkování (např. ½ šumivé tablety na den), nebo připravený nápoj popíjet v průběhu celého dne, případně mezi jídly. Vypití „naráz“, obzvláště na lačný žaludek, může mít osmotické účinky končící „nežádoucím“ diskomfortem.

Nejlepší prevencí (nejen před nežádoucími účinky) je přijímat hořčík a vitamin B6 potravinami.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).