největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 201
–
1 230
/
4 990
První strana
Předchozí strana
30
39
40
41
42
43
50
Následující strana
Poslední strana
Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny
Čerstvá zelenina a ovoce jsou samozřejmě jednička, jak v chuti, tak pokud jde o nutriční hodnoty. Nicméně mrazené produkty mohou být podle odborníků skvělou alternativou. V potaz vzali i další parametry, jako je například dostupnost, ale také cena.
Lenka Krbcová
27. 1. 2021
Stejný, nebo jiný? Jak se bude doopravdy posuzovat dvojí kvalita potravin
Diskutovaná a kritizovaná novela zákona o potravinách řeší také problematiku dvojí kvality potravin. Tedy zjednodušeně řečeno odlišné složení potravin ve stejných obalech. S tímto přístupem se můžeme setkat zejména u výrobků nadnárodních producentů, kteří v různých zemích nabízejí zboží různé kvality.
Petr Havel
26. 1. 2021
Kvašené zelí si snadno připravíme i doma
Kysané zelí se vyrábí za pomoci mléčného kvašení, které mu dodá typickou chuť a plno zdravých látek. Receptů a možných přísad je celá řada, základ i vybavení jsou celkem jednoduché.
Petr Havel
25. 1. 2021
Mléko a sýr z kvasinek chutnají jako od krávy
Mléko či mléčné výrobky, které nepocházejí od krávy? Produkty z kvasinek vypadají a chutnají jako ty z vašeho supermarketu, říkají autoři nové technologie výroby. Nejde přitom o náhražky, jako například u nápojů ze sóji nebo mandlí.
Redakce
23. 1. 2021
Pečení kváskového chleba v podání Zdeňka Pohlreicha a Michala „Huga“ Hromase
Vařte doma jako šéf! Tentokrát spíše pečte doma jako šéf… V online pořadu šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pekl kváskový chleba s autorem originální kuchařky Oheň a dým. Tohle je jejich recept.
Redakce
22. 1. 2021
Kvóty pro české potraviny: novela zákona přinese menší výběr a vyšší ceny
Poslanci 20. ledna schválili novelu zákona o potravinách, která by do velkých obchodů měla přinést více českých produktů. Jenže Česká republika nevyrábí tolik potravin, aby obchodníci mohli nastavené kvóty dodržet. Jaké budou důsledky?
Kateřina Čepelíková
22. 1. 2021
Pevné svaly chrání před nákazou v jakémkoli věku
Dostatek bílkovin a pohyb jsou důležité pro zachování svalstva a prevenci nemocí. Skutečně systémovou ochranou i pro nejvíce koronavirem ohroženou skupinu lidí – tedy pro seniory – je potřeba se hýbat a kvalitně se stravovat.
Petr Havel
21. 1. 2021
Spak má nový šmak. Přichází na trh s moderními produkty, sází na sklo a kvalitní suroviny
Známý výrobce kečupů dodává nyní do obchodů nové produkty se značkou bio. Ke kečupu v bio kvalitě přidal majonézu, hořčici a dresink. Odkud Spak odebírá suroviny k výrobě a jak se mu daří uvádět novinky na trh v době epidemie koronaviru?
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2021
Kolik zhubnu? Musím taky cvičit? Nejčastější otazníky kolem ketodiety
Zhubnout rychle a nemít při tom hlad – tyhle dvě věci dělají z ketodiety oblíbený způsob snižování hmotnosti. Které nejčastější otázky kolem proteinové diety kolují?
Redakce
20. 1. 2021
Česnek viničný se mrazu nebojí. Zkusíte ho najít?
Pěstitelé a sběratelé jedlého býlí už mohou vyrazit do terénu na sběr česneku viničného. Pučí dokonce už v prosinci. Kde hledat a jak s ním naložit?
Redakce
19. 1. 2021
Pětina kontrolovaných restaurací podváděla své zákazníky. Jak?
Zaplatit špagety s parmezánem a dostat je s levným sýrem, to naštve. Objednat si smetanovou svíčkovou a nemít v ní ani lžíci smetany, to je prostě smůla. Nebo standard? Inspekce poskytla serveru Vitalia.cz konkrétní příklady, které v provozovnách odhalila.
Kateřina Čepelíková
18. 1. 2021
Test mražených tresek: porovnával filé a filety
Test
Ať filé, či filety, mělo by jít zejména o čisté rybí maso. Výrobky se ale liší, jak v chuti, tak v množství hlavní suroviny a zejména nežádoucí vody. Ukázaly to výsledky testu, který porovnal 18 vzorků aljašské tresky.
Redakce
16. 1. 2021
Kolik úřadů bude kontrolovat restaurace? Hygienici se snaží udržet si moc
Komentář
KOMENTÁŘ – Restaurace mají, a dlouho ještě budou mít, svých starostí víc než dost. To samozřejmě neznamená, že bychom u nich měli rezignovat na dodržování pravidel. Kolik institucí je ale potřeba na kontrolu hospodských, respektive kvality a hygieny při přípravě pokrmů?
Petr Havel
15. 1. 2021
Overnight – ovesná kaše bez vaření a další chytré recepty z vloček
Ovesné vločky jsou ideální surovinou pro přípravu zdravých a výživných pokrmů. 5 receptů nabízí tipy, jak je připravit chutně a jednoduše.
Redakce
13. 1. 2021
Domácí příprava sušeného masa: variace na italské speciality
Bresaola, pancetta či coppa jsou italské pochoutky ze sušeného masa. Podobné lze připravit i doma. Postup podle vyzkoušeného receptu není složitý, maso i koření vyberete dle vlastní chuti a vyjde to levněji.
Petr Havel
13. 1. 2021
Pórek: neprávem opomíjený příbuzný česneku i cibule
Vzhledově nenápadný, přitom nabitý antioxidanty a dalšími látkami, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním. Pórek je považován za přírodní antibiotikum, navíc skvěle chutná a dokáže v některých pokrmech zcela nahradit cibuli. Dávní panovníci dokonce věřili, že po něm získají silný hlas.
Kateřina M. Košutová
12. 1. 2021
Toto je cukr. Unikátní mikrosnímky potravin, jak je určitě neznáte
Galerie
GALERIE – Cukr, sladidla, pekařské droždí, maso, káva a další důvěrně známé potraviny k nepoznání. Ojedinělá výstava přibližuje naše jídlo v opravdu detailním pohledu.
Lenka Krbcová
12. 1. 2021
6 potravin, ze kterých získáte zdravé sacharidy a netloustne se po nich
Ve světě výživy se sacharidům mnohdy neprávem přisuzuje, že po nich člověk tloustne. Neměli bychom je však všechny házet do jednoho pytle. Kvalitní sacharidy mají v jídelníčcích své místo. Které to jsou a jak by měla skladba jídelníčku a zařazení sacharidů do stravy u běžného člověka vypadat?
Redakce
11. 1. 2021
Které potraviny mohou v mikrovlnné troubě „bouchnout“ a kdy je mikrovlnka bezpečná
Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník pro ohřev pokrmů. Jako každá jiná metoda zahřívání má i mikrovlnka svá úskalí a omezení. Odborníci ale vyvracejí některé tradované omyly a nesmysly.
Petr Havel
8. 1. 2021
Eko, ezo a bio znali lidé už před sto lety. Tehdy byli za blázny…
O trvale udržitelný život v souladu s přírodou, vytváření ekovesniček a komunit, o zdravou výživu, vegetariánství a ezoteriku se lidé zajímali už v době první republiky. Po válce a s nástupem komunismu všechny tyto snahy přišly vniveč a objevily se opět až na přelomu 20. a 21. století.
Taťána Kročková
6. 1. 2021
Když zeleninu, tak pečenou. Ideálně s balsamikem
Balsamiko se nehodí jen do dipů, zálivek na salát nebo do marinád pod maso, perfektně doladí i chuť zeleniny. Té pečené. Té, kterou si raz dva připravíte v troubě.
Susan Bowermanová
4. 1. 2021
Výsledky kontrol potravin za rok 2020: ČR není popelnicí Evropy, říká inspekce
Jaké byly nejhorší potraviny roku 2020, co zjistily kontroly a jak situaci ovlivnil koronavirus? Zástupci dozorových orgánů exkluzivně pro server Vitalia.cz ohodnotili situaci v bezpečnosti a jakosti potravin na našem trhu. Podívejte se, které potraviny skončily „na pranýři“.
Lenka Krbcová
4. 1. 2021
7 populárních diet očima odborníků. Pro hubnutí je nejlepší racionální stravování
Potřebujete shodit jedno, dvě kila, nebo rovnou třicet? S odborníky z řad lékařů jsme prošli nejznámější diety. Některé obezitologové doporučují jen někomu, před jinými varují.
Kateřina Čepelíková
2. 1. 2021
Nejčtenější články roku 2020: koronavirus pokořilo prozaičtější téma
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje šťastné vykročení a zejména hodně sil do nového roku. A pokud vaší pozornosti unikly některé články, přinášíme vám výběr těch, které v roce 2020 naše čtenáře zaujaly nejvíce.
Lenka Krbcová
1. 1. 2021
Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant
Hledáte originální recept na silvestrovské pohoštění? Dánské chlebíčky smørrebrød nejen skvěle vypadají, ale i chutnají.
Redakce
28. 12. 2020
Řetězce šetřily s plastem, úspory jsou ohromné
Nejen cena a kvalita potravin, zákazníky čím dál víc zajímá také ekologický aspekt jejich výroby a prodeje. Zjistili jsme, jak jednotliví obchodníci snižují roční spotřebu obtížně recyklovatelných plastů a jak v tom hodlají dále pokračovat. Zdánlivé drobnosti, inovace a chytrá řešení dávají dohromady neuvěřitelnou sumu.
Kateřina Čepelíková
28. 12. 2020
Vědci už vědí, proč jdou tak dobře dohromady šampus a ústřice
Ústřice a šampaňské – tahle kombinace není projev snobství, ale má svou logiku a důvod. Vědci odhalili, co je spojuje.
Pavel Houser
26. 12. 2020
Jak si pořádně užít Vánoce, aby mi nebylo zle
Cukroví z dosahu, pít hodně vody, aspoň orientačně nastavit interval mezi jednotlivými jídly. A taky si můžete dovolit „panáka na slehnutí“. Výživové poradkyně radí, jak zvládnout klasické české Vánoce bez pocitu těžkosti nebo žlučníkového záchvatu a přitom se dobře najíst.
Tereza Víchová
23. 12. 2020
Odborníci se zaměřili na bílkoviny ve výživě: vyšší příjem proteinů v jídle neškodí, říkají
Příjem bílkovin pro zdraví je naprosto zásadní, připomínají odborníci ze Společnosti pro výživu. V současnosti dochází k přehodnocení významu proteinů, pokud jde o jejich optimální příjem. Mění se pohled na bílkoviny ve stáří, v nemoci, u sportovců i při hubnutí.
Petr Havel
22. 12. 2020
České děti mají na Štědrý den obvykle řízek. Ale ne ledajaký
Průzkum
Český statistický úřad už po páté pořádal Minisčítání, během kterého se školáků ptal, co budou mít ke štědrovečerní večeři. Někde jedí vinnou klobásu, jinde třeba lososa, ale stálicí je řízek. Jaký?
Redakce
21. 12. 2020
1 201
–
1 230
/
4 990
První strana
Předchozí strana
30
39
40
41
42
43
50
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Zahoďte všechny cigarety. Nezkoušejte jen snížit počet
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji