Hlavní navigace

Jen z daného regionu. Billa nabízí lokální potraviny malých výrobců a má jich stále víc

30. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Billa
Možná jste si již v supermarketu někdy všimli regálu s označením Billa regionálně. Ale možná nevíte, co si v něm vlastně můžete koupit a jaký je jeho smysl.

I velký supermarket může podporovat malé lokální výrobce. Přesně o to usiluje řetězec Billa. Již šest let nabízí místní produkty u tzv. Regionálního pultu. Tento regál je určen výhradně potravinám místního původu, typicky z daného kraje. I když v tomto existují výjimky, protože třeba křupavé brambůrky regionálního výrobce chutnají stejně dobře po celé zemi.

Zákazníci chtějí lokální potraviny

Průzkumy, které si Billa v minulých letech zadala, ukazují, že čeští zákazníci se chovají zodpovědně a uvědoměle, zajímají se čím dál více o původ a složení potravin i o to, jaký dopad má jejich nákupní chování na společnost a životní prostředí. Billa jako chytrý obchodník na tyto požadavky reaguje, mimo jiné právě tím, že tam, kde je to možné, upřednostňuje české dodavatele, a ve speciálním projektu Regionální pult podporuje drobné lokální výrobce.

Tato spolupráce s malými regionálními výrobci trvá již několik let a další dodavatelé postupně přibývají. Zpočátku bylo nutné jednak vytipovat vhodné výrobce, s čímž Bille pomáhali někteří její partneři, a také získat jejich důvěru. Většinou nebyli zvyklí na prostředí velkého mezinárodního řetězce, někteří měli ze spolupráce obavy.

Uměli vyrobit výborné potraviny, ale scházelo jim povědomí o tom, jak se dostat k zákazníkům supermarketů, jaké jsou zákonné povinnosti či technický postup. V tom jim může velká firma pomoci, v případě Billy třeba tím, že nabízí možnost závozů do svých distribučních center nebo přímo do prodejen. Během času se podařilo s řadou malých firem vybudovat vztahy založené na dlouhodobé spolupráci, důvěře a oboustranné znalosti podmínek a možností partnerů.

Regionální pult: již v celé ČR

Billa nabídku svých Regionálních pultů postupně posiluje a rozšířila se i do všech čtrnácti krajů České republiky včetně Prahy. Regionální nabídku najdete již na 239 prodejnách z celkových 240, které řetězec aktuálně v ČR provozuje.

Obchodník tak umožňuje i malým prodejcům, kteří mají kvalitní produkty, nabídnout své potraviny ve velkých prodejnách většímu počtu zákazníků. Jak Billa vysvětluje, nejde tu o obrat, ten je v těchto případech pro řetězec zanedbatelný, u jednotlivých výrobců se pohybuje třeba v řádu jednotek tisíc korun. Jde o podporu malých lokálních výrobců, uspokojení poptávky zákazníků, kteří pro tyto produkty museli donedávna jen na farmářské trhy a nyní si je mohou koupit kdykoliv v obchodním řetězci, a samozřejmě i o budování značky firmy.

Billa u nás působí již od roku 1991, kdy otevřela svoji první prodejnu v Brně. Jak postupně přibývaly další prodejny v ČR, řetězec se čím dál více zaměřoval na podporu tuzemských a regionálních producentů. V roce 2015 nakonec toto úsilí vyústilo právě v projekt Billa regionálně na podporu lokálních potravin z jednotlivých krajů, který slouží podpoře české ekonomiky a ochraně životního prostředí. „Není smysluplné, aby čerstvé potraviny cestovaly na dlouhé vzdálenosti,“ říkají v Bille.

Nicméně v nabídce regionálního pultu zatím převažují potraviny trvanlivější, například medy, čaje, těstoviny, produkty zdravé výživy, nápoje a podobně. Pro zákazníky je sice připraven i čerstvý sortiment, nicméně ten není momentálně soustředěn do jednoho regálu. Zákazníci naleznou tyto čerstvé lokální potraviny mezi ostatními daného druhu, až na prodejnu v Čestlicích, kde je nově umístěn chlazený pult, kde jsou regionální produkty přehledně vystaveny pohromadě.

V případě úspěchu se pult rozšíří do dalších prodejen po České republice, aby Billa podpořila malé výrobce a současně nabídla zákazníkům pestřejší sortiment zboží.

Billa regionálně – Regionální pult

Celkem se aktuálně jedná o více než 1600 položek. A zájem zákazníků o tuto nabídku roste. Podle údajů obchodníka narostl obrat u regionálního pultu v letech 2019 až 2020 meziročně o pětinu (21,97 %). V současné době spolupracují s Billou více než dvě stovky lokálních producentů, šest jich přibylo v posledním roce. V nabídce najdou zákazníci také místní produkty oceněné značkou Regionální potravina, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství ČR.

Regál s regionálními potravinami je na prodejnách viditelně označen a použitým materiálem má evokovat venkov, stejně jako grafika s obrázky zemědělské krajiny. Na některých prodejnách testuje Billa také novou formu prezentace, kdy vybrané potraviny nabízí mimo klasický regál v koších či dřevěných bedýnkách s označením Regionální farma.

Čí zboží najdete v regionálním regálu? Prodávají tu malé rodinné firmy

Celý projekt se inspiroval v Rakousku a Německu, kde Billa také působí. A rozhodně by se nemělo stát, že půjde o poloprázdnou poličku, garantuje obchodník. V regionálním regálu je pokaždé několik desítek potravin od řady místních dodavatelů.

„Lokální produkty v Bille jsou vždy místem a tradicí spjaty s daným regionem, ve kterém se prodejna nachází. Vyráběny jsou drobnými podnikateli, často rodinnými firmami, a jen v malém objemu. Často se také jedná o výrobky, u kterých je značný podíl ruční práce a jejichž recepty se dědí v rodinách z generace na generaci. Jsou od srdce vyráběny lidmi, kteří svůj život zasvětili rodinné tradici,“ říká Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace Billa ČR.

Řetězec pomáhá i s propagací a zákazníky postupně seznamuje s konkrétními příběhy vybraných výrobců prostřednictvím série videí. Na návštěvu jednotlivých provozů se vydává Lukáš Hejlík, autor úspěšného projektu Gastromapa. Postupně vzniká zatím třináct dílů s názvem Za gustem Lukáše Hejlíka, které jsou ke zhlédnutí na internetové televizi Stream. Celý seriál se během léta objeví i na blogu Gustoacademy.cz, kde je řada dalších informací o dodavatelích a také praktické recepty.

Navštívit tak alespoň na dálku můžeme výrobu regionálních potravin, například již zmíněných křupavých brambůrků, pečeného „čaje“ i čajů léčivých, fermentovaných limonád nebo třeba těstovin včetně druhů vyráběných z luštěnin. O této mimořádně zdravé novince jsme ostatně na Vitalia.cz nedávno psali v článku Jak se vyrábí luštěninové těstoviny. A stejně jako další uvedené i tuhle pochoutku již najdete v regionálních regálech Billy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).