Hlavní navigace

Samosběr třešní 2021 začal: Potřebujete vlastní žebřík a koš?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Třešně zrají a samosběry začínají. Jaké jsou ceny a kde už se dá sbírat či nakupovat?

„Jak u pěstitelů, tak ve svém okolí sleduji opoždění třešní kolem 10–15 dní oproti loňsku,“ říká Martin Čtvrtníček, provozovatel webu plodyvenkova.cz, který sdružuje informace o pěstitelích ovoce a zeleniny. I tak je ale už prodej třešní v plném proudu. „První letošní prodeje natrhaných třešní jsem zaznamenal 8. 6. (ovocnářství Hánl),“ říká Martin Čtvrtníček. Nicméně hlavně o uplynulém víkendu otevíralo více pěstitelů včetně samosběrů.

Kde už letos mají a nabízejí třešně

Praha

Vrch Třešňovka

Střední Čechy

Ovocnářství a vinařství ve Slaném

Farma Dryák

Samosběr třešní Bohouňovice

Třešně – Sady Vítov Šrámkovi

Jihomoravský kraj

Ovocnářství Jansta

Moravskoslezský kraj

Farma Lička

Kde všude budou samosběry? Je třeba se zeptat

Aktuálně je na mapě Plodyvenkova.cz sedmdesát tři pěstitelů třešní. Zda se u všech dá ovoce nakoupit nebo nasbírat, si musíte vytelefonovat. U třešní totiž neplatí to, co u jahod, samosběry totiž obvykle nebývají avizovány.

„Často fungují na principu zavolejte si, řekneme vám, jestli už něco máme, za kolik, kdy si můžete přijet,“ vysvětluje Martin Čtvrtníček. Letos se ale předpokládá, že bude méně sezónních pracovníků, takže se bude více pěstitelů přiklánět k samosběrům.

Ceny třešní

U pěstitelů, kteří už zveřejnily ceny, je cena samosběru 40–50 Kč/kg, natrhané třešně obvykle 100 Kč/kg.

A mám si na samosběr třešní vzít vlastní žebřík?

Na celé řadě míst vám pěstitelé na samosběr půjčí žebříky i košíky (po natrhání je potřeba přesypat do svých nádob). „V některých sadech pěstují třešně na nízkých podnožích, takže se sbírá jen ze země a na vše se dosáhne,“ upřesňuje Martin Čtvrtníček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).