Hlavní navigace

Starobylý tuřín: co z něj uvaříte, bude zdravé

 Autor: Wikipedia.org / Seedambassadors, podle licence: CC BY-SA 3.0
Tuřín je starodávný druh kořenové zeleniny, který v dnešní době opět zažívá návrat do našich kuchyní. Chutí připomíná kedlubnu, je velmi dietní, výživný a celkově posilující.
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sehnat tuřín může být dnes výzva. V obchodech na něj úplně běžně nenarazíte, koupit se dá spíše na trzích, v menších prodejnách nebo přímo od pěstitelů. Kdo má tu možnost, může si tuto kořenovou zeleninu vypěstovat i v našich podmínkách. Známé je využití právě kořene, ale to není jediná cenná část rostliny.

Co z této zeleniny můžeme používat?

Léčivé a výživné účinky mají kořeny (bulvy) a listy.

Co tuřín obsahuje?

Kořeny obsahují vápník, draslík, hořčík, železo, vitamín C a vlákninu.

Listy jsou cenným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, kyseliny listové, vitamínu C a provitamínu A.

Léčivé účinky tuřínu

Tato zelenina (listy i kořeny) prospívá především kostem, její konzumace je skvělou prevencí, ale i doplňkovou léčbou osteoporózy, vhodná je i při doléčování zlomenin. Příznivě působí také na stav zubů, nehtů a pokožky.

Dále celkově čistí organismus, podporuje vylučování trávicích šťáv. Pomáhá z organismu vylučovat kyselinu močovou, což je prospěšné při potížích s klouby – dně, revmatismu, artróze.

Konzumace tuřínu podporuje metabolismus a cílenou redukci.

Praktické receptury

Zelená snídaně

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých listů tuřínu, 3 dl vody

Postup: Listy opláchneme a rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme.

Smoothie pro zdravé kosti

Potřebujeme: 1 lžíci čerstvých listů tuřínu, 1 list mangoldu, 3 dl vody

Postup: Listy rozmixujeme ve vodě a vzniklý nápoj po douškách vypijeme. Doporučuji popíjet denně po dobu tří měsíců.


Autor: Depositphotos.com

Tuřín je zdravý, listy jsou výborné na klouby například ve formě koktejlů

Elixír na bolavé klouby (revma, dna, artróza)

Potřebujeme: 0,5 litru kvalitního jablečného octu (nejlépe domácí či v bio kvalitě), 2 lžíce čerstvých listů tuřínu, 1 lžíci čerstvých listů smetánky, 1 lžíci čerstvých listů kopřivy, na špičku kulatého nože hřebíčku, na špičku kulatého nože skořice, na špičku kulatého nože kajenského pepře, půl lžičky kořene kurkumy, na špičku kulatého nože chilli, na špičku kulatého nože nového koření

Postup: Všechny ingredience smícháme, zalijeme jablečným octem a krátce rozmixujeme, poté vše necháme 4 hodiny v klidu louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, vzniklý elixír nalijeme do skleněné nádoby a vložíme do ledničky (tonikum vydrží v lednici cca 20 dní). Užíváme 2× denně 1 čajovou lžičku tonika do 3 dl vody po dobu dvou měsíců.

TIP: Nakrájené listy si můžeme zamrazit a používat je pak po celé zimní období.

Tuřín v kuchyni

Kořen i listy této zeleniny můžeme přidávat do polévek i vývarů, zeleninových či masových směsí, rizota, pokrmů z luštěnin.


Autor: Depositphotos.com

Kořen tuřínu se hodí třeba do polévky

Kořen může sloužit i jako dietnější náhražka brambor (pro diabetiky či osoby s kloubními potížemi). Připravit z něj můžeme kaši, pyré či „hranolky“ osmahnuté na oleji nebo pečené v troubě. Skvěle chutnají i tuřínové placky na způsob bramboráku.

Mladé tuřínky můžeme používat i za syrova na přípravu pomazánek či zeleninových salátů nebo je naložit do kvašené zeleniny.

Listy i bulvy jsou vhodné na přípravu zdravých zeleninových, bylinkových smoothie i čerstvých šťáv.

Příklady receptů z tuřínu najdete v článku Tuřín – středověký bojovník proti hladu i bolavým zubům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).