Hlavní navigace

Jakou chuť má rukola?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zvláštní, těžko popsatelná chuť rukoly dokáže zpestřit jídlo, ale také přebít jiné složky v receptu. Proto by se to s ní nemělo přehánět. Výborná je nejenom na vaření, ale také jako málo známá zelenina s výraznými léčivými účinky.

Rukola je nenáročná listová zelenina plně nabitá vitamíny a stopovými prvky. Její výživová a léčivá hodnota je opravdu významná, neměla by tak chybět v našem jídelníčku. Pokusy o popis její chuti jsou nejednoznačné: pikantní, nahořklá, štiplavá… Rukolu musíte zkrátka vyzkoušet a ochutnat sami.

Co se dozvíte v článku
  1. Co z této zeleniny můžeme používat?
  2. Co rukola obsahuje?
  3. Léčivé účinky rukoly
  4. Praktické receptury
  5. Rukola v kuchyni

Co z této zeleniny můžeme používat?

Listy, kořeny i semena.

Co rukola obsahuje?

Listy jsou cenným zdrojem vitamínů C, E, K, betakarotenu i kyseliny listové, dále pak železa, hořčíku, zinku, manganu, mědi, selenu, fosforu a velkého množství izotiokyanatů, což jsou látky, které chrání organismus před nádorovým bujením.

Léčivé účinky rukoly

Rukola má výrazné čistící účinky, prospívá játrům, žlučníku, střevům, je mírně projímavá a močopudná, zvyšuje chuť k jídlu. Rovněž celkově posiluje obranyschopnost a vitalitu organismu. Dále pak snižuje krevní tlak, cholesterol a cukr.

Praktické receptury

Salátové smoothie

Pro snížení tlaku, cholesterolu a krevního cukru.

Potřebujeme: 2 listy rukoly, 2 listy hlávkového salátu či směsi různých druhů salátů – (dubáček červený, dubáček zelený, salát římský, ledový…), 0,5 litru vody

Postup: Listy opláchneme a rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme. Tento šejk doporučuji popíjet denně po dobu jednoho měsíce.

Kapky z rukoly a smetánky

Na játra, detoxikaci a pro obranyschopnost organismu.

Potřebujeme: 4 lžíce čerstvě nasekané rukoly, 2 lžíce nasekaných, čerstvě vyrytých kořenů smetánky, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Rukolu a kořeny smetánky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily cenné látky). Po uplynutí této doby přecedíme, tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 4 týdnů užíváme 2× denně 1 lžičku kapek do sklenice vody.

Rukola v kuchyni

Tato listová zelenina má příjemně pikantní chuť i vůni. Můžeme ji konzumovat v syrovém stavu – je vhodná do pomazánek, salátů či jen tak na chleba nebo do bagety. Vyzkoušejte recept, ve kterém se snoubí chuť slaného sýra, rukoly a avokáda:

Sendvič s rukolou, avokádem, kuřecím masem a sýrem


Autor: La Formaggeria Gran Moravia

Spojení chutě a bohatství živin v jednom sendviči, který zasytí a potěší chuťové buňky. Překvapí vás kombinace pikantnosti rukoly a jemnosti avokáda doplněná typicky slanou chutí sýra Il Salato, který je letní specialitou sýráren La Formaggeria Gran Moravia. Jde o měkký sýr balkánského typu. Doba přípravy je cca 30 minut.

Potřebujeme (na 1 porci): krajíc oblíbeného pečiva, stroužek česneku, avokádo, rukolu, sýr Il Salato, jedno kuřecí prso, lžíci sójové omáčky, špetku papriky, pepř, olivový olej

Postup: Kuřecí maso očistíme. V misce smícháme sójovou omáčku, papriku, 2 lžíce olivového oleje. Kuřecí maso naložíme cca na 15 minut do marinády, poté osmažíme. Maso nakrájíme na plátky. Pečivo opečeme v toustovači a potřeme česnekem. Rukolu položíme na pečivo a střídavě prokládáme a pokládáme maso s avokádem. Posypeme sýrem a lehce pokapeme olivovým olejem.

Rukola se hodí rovněž i jako tepelně upravená do polévek, omáček, zeleninových směsí, pod maso – neměla by se však vařit déle než deset minut, ztrácí pak svoji výživovou hodnotu.

TIP: Nakrájené listy si můžeme zamrazit či si z nich vyrobit pesto.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).