Hlavní navigace

Tipy na „jídla s sebou“

18. 8. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Akademie kvality
Na výlet, do práce, do školy… nemusí to být stále dokola chleba s něčím. Přinášíme několik nápadů, jak si zpestřit nudné svačiny či obědy „s sebou“.

Zpestřete svoje krabičky či sáčky se svačinou. Recepty připravili odborníci Akademie kvality, projektu ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu na podporu kvalitních potravin.

Zeleninová kapsa

Kapsy plné sezónní zeleniny. Mohou to být například čerstvá rajčata, okurky, paprika, salát a červená cibule, jako v uvedeném receptu. Ale lze použít v podstatě jakoukoli oblíbenou zeleninu v různých kombinacích.

Suroviny na 5 porcí:

Na placky:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 280 ml horké vody
  • 1 lžička soli

Na náplň:

  • ½ ledového salátu
  • 3 velká rajčata
  • ½ salátové okurky
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 150 g přírodního čerstvého sýra

Na zálivku:

  • 150 ml bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Prosetou mouku smíchejte s olejem, špetkou soli a horkou vodou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které následně rozdělte na 5 kuliček. Z těch vyválejte pravidelné kruhy. Placky pečte nasucho a prudce na rozpálené pánvi zhruba 45 sekund z každé strany. Poté vložte mezi utěrky, aby placky neztvrdly.

Bílý jogurt opepřete a osolte. Zeleninu a sýr si nakrájejte dle libosti, poklaďte obojí na placky, zakápněte jogurtem a pevně zarolujte.


Bramborový koláč

Brambory představují surovinu, ze které je možné připravit snad cokoliv. Zde jsou v kombinaci s listovým těstem. Díky tomu, že je poměrně tučné, skvěle doplňuje brambory, které jsou téměř bez tuku. Přesto z nich získáte dostatek energie a velké množství minerálů, vitamínů i bílkovin. Pokrm provoní třeba snítky rozmarýnu nebo jiné bylinky.

Suroviny na 8 porcí:

  • 1 listové těsto
  • 4 velké brambory
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst čerstvého rozmarýnu

Troubu předehřejte na 170 °C. Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete. Těsto si rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte na brambory nakrájené na tenké plátky. Pomašlujte vejcem a dejte péct na cca 25 minut.

Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.


Bramborové špízy

Představují jednoduchou, lehkou a plnohodnotnou verzi svačiny či oběda „s sebou“. Tento recept se kromě brambor skládá také z cherry rajčat, tvrdého sýra a bazalky. Ocení ho vegetariáni a ti, kteří si přejí odlehčit jídelníček a současně si taky pochutnat.

KL20-hlasovnai

Suroviny na 4–8 porcí:

  • 8 raných brambor
  • 150 g oblíbeného tvrdého sýra
  • 200 g cherry rajčat
  • hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na tlustší kolečka. Sýr si nakrájejte na silnější plátky a rajčata na půlky. Napichujte na párátka a dozdobte listy bazalky. Zakápněte olivovým olejem, dle chuti osolte a opepřete.


Vyzkoušejte také tipy na „jídla s sebou“ od Zdravé 5 (projektu Nadačního fondu Albert).

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).