největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
recept
recept
211
–
240
/
415
První strana
Předchozí strana
5
6
7
8
9
10
11
Následující strana
Poslední strana
Štědrý večer bez masa – pro vegany i ty, kterým maso nechutná
Vegan, vegetarián či člověk, který prostě nemusí maso či rybu – a to ani na Vánoce. Ti všichni ocení recepty na netradiční štedrovečerní menu bez masa a dalších živočišných produktů.
Monika Poledníková
18. 12. 2018
Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky
Recept
O sladkost vánočních perníčků se postarají rozinky a med. A o chuť a vůni domácí perníkové koření. Na linecké můžete místo klasické mouky použít tmavou chlebovou, která je vhodnější než znovuobjevená špaldová mouka.
Zuzana Čítková
15. 12. 2018
Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs
Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.
Monika Poledníková
10. 12. 2018
Znáte ukrajinské vánoční jídlo? Je to kuťa
Ukrajinců žijí v České republice desetitisíce, o jejich zvycích ale příliš nevíme. Pokrm kuťa, který nesmí chybět na ukrajinském štědrovečerním stole, snadno připravíte podle tradičního receptu i z u nás dostupných surovin. Pochutnat si na něm můžeme nejen o Vánocích.
Petr Havel
7. 12. 2018
Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království
Když člověk nestíhá a zároveň se nechce ochudit o vůni a chuť cukroví, může vsadit na to kupované. To, v němž je skutečně máslo, kde se nešetřilo ořechy ani dobrou čokoládou. Jeden takový podnik jsme objevili a olizovali jsme se až za ušima.
Kateřina Čepelíková
4. 12. 2018
Originální staročeské pečivo – řepánky
Řepánky vznikly kdysi ze spojení konce cukrovarských kampaní a blížícího se období Vánoc. Dnes je toto v minulosti tradiční pečivo už téměř zapomenuté. Vyzkoušejte náš recept a budete překvapeni. Řepánky jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené.
Petr Havel
23. 11. 2018
Obří palačinky s bohatou náplní, to jsou bliny
Pravá ruská palačinka nechutná přesně jako ta česká. Může za to odlišné složení těsta, ale i mnohem bohatší náplň. Poznejte bliny.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2018
Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“
Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?
Lenka Krbcová
31. 10. 2018
Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů
Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.
Petr Havel
31. 10. 2018
Tsampa: tradiční tibetský pokrm coby skvělá svačina
Vydatná a zdravá, taková může být vaše snídaně nebo svačina. Příprava pokrmů z tsampy, tradiční tibetské suroviny, není složitá ani časově náročná. Přinášíme vám několik jednoduchých receptů.
Helena Singerová
30. 10. 2018
Dýňová polévka se smetanou: v jednoduchosti je síla
Hokkaido i další druhy dýně dobývají český trh, a není divu. Snadné pěstování a univerzální využití dělají z dýně ideální surovinu do kuchyně. Při správném skladování navíc vydrží až do jara.
Petr Havel
26. 10. 2018
Zelenina a luštěniny dětem chutnají, když víte, jak je připravit
Nasytit děti zeleninou nebo luštěninami bývá úkol nesnadný. Můžete je v jídle zakamuflovat, anebo jednoduše přiznat. V jídlech, která dětem budou chutnat, protože jsou prostě skvělá.
Kateřina Čepelíková
25. 10. 2018
Tradiční kynuté lívance jsou nadýchané, lívance bez kynutí šetří čas
Recepty na lívance z nekynutého těsta jsou dnes velmi populární. Oproti kynuté klasice tkví hlavní rozdíl v nahrazení kvásku kypřicím práškem. Nabízí se ale i řada receptů na originální lívance, které mají s těmi tradičními společné snad již jen vajíčko.
Petr Havel
24. 10. 2018
Jak vaří kapra mistr Evropy? S knedlíkem
Právě teď je možnost koupit čerstvé ryby přímo na hrázi rybníků na některém z mnoha výlovů. Co pak s nimi? Máme pro vás recepty trojnásobného mistra Evropy v přípravě menu z kapra.
Petr Havel
18. 10. 2018
Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař
Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2018
Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek
Test
Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.
Petr Havel
14. 9. 2018
Valašské frgály: nepovedené koláče, které chutnají božsky
Valašský frgál se oficiálně může prodávat jen na Valašsku, ale to neznamená, že si ho pro vlastní spotřebu nemůžete vyrobit i doma. Máme originální recept i řadu rad od pekařky, která valašské frgály peče denně už deset let.
Kateřina Čepelíková
9. 8. 2018
Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko
Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.
Petr Havel
31. 7. 2018
Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak
Rozhovor
Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.
Redakce
28. 7. 2018
Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly
Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.
Jana Kuklová
23. 7. 2018
Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí
Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.
Petr Havel
22. 6. 2018
Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy
Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.
Pavel Houser
18. 6. 2018
Co všechno patří do guláše
Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?
Kateřina Čepelíková
11. 6. 2018
Tempeh – javánské maso
Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.
Lenka Formánková
10. 6. 2018
Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.
Veronika Pourová
5. 6. 2018
Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy
Maso naložené, salát připravený, gril rozpálený, jen ty dipy vám k dokonalosti schází? Máme pro vás pikantní i osvěžující, krémové i krásně barevné omáčky. Sami jsme je vyzkoušeli, takže je můžeme vřele doporučit.
Kateřina Čepelíková
4. 6. 2018
Hubnete do plavek? Kašlete na dietu, hlídejte si bílkoviny
Přípravy na plavkovou sezónu pomalu vrcholí a vy si stále lámete hlavu, jak vyzrát nad zbývajícími tukovými polštářky? Je dost pravděpodobné, že chybujete v naprostém základu – ve stravě.
Susan Bowermanová
25. 5. 2018
Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku
Bez černý neboli bezinky roste téměř všude. Kromě toho, že je zdravý, dá se z něj připravit i tradiční pochoutka – kosmatice. Máme pro vás základní recept i tipy na mnoho variant její přípravy.
Petr Havel
25. 5. 2018
10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?
V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.
Redakce
12. 5. 2018
Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte
Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.
Petr Havel
11. 5. 2018
211
–
240
/
415
První strana
Předchozí strana
5
6
7
8
9
10
11
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji