Hlavní navigace

Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“

Lenka Krbcová

Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?

Doba čtení: 2 minuty

Nevymažu z hlavy dětskou vzpomínku. Pro mladší ročníky upozorňuji, že jde o kategorii „mé dětství v socialismu“ (viz taky ve stejnojmenné knize), kdy frčely prodejny polotovarů (ano, tak se to opravdu jmenovalo) a vrcholem kulinařiny v řadě domácností byl smažený sýr (zakoupený již obalený v trojobalu v prodejně polotovarů).

Ve školní družině se konala na tu dobu zcela ojedinělá akce. Osvěta na téma výživa. Cizí paní se všech dětí postupně a přede všemi ptala, co měly včera k večeři. Horečně jsem přemýšlela. Ten večer jsme doma jedli chleba s máslem a ředkvičkami. Trapas! Žádné báječné karbanátky ani čevabčiči z polotovarů, se kterými se vytasili spolužáci. Když na mě došla řada, vymyslela jsem si: „Párky s hořčicí!“ Co může být lepšího? Cizí paní si všechny vyslechla. A pak, opět přede všemi, zhanila moje párky.

Takže jsem lhala a ještě byla za blbce, jen kvůli tomu, že jsem se styděla za naši tehdejší „skromnou kuchyni“.

Nový projekt Skromná kuchyně: jídla šetrná, jednoduchá a zároveň i strašně dobrá

Martin Kuciel alias Pan Cuketka, autor známého food blogu a dalších projektů (např. Scuku), přišel s novou aktivitou. Nazval ji Skromná kuchyně.

Ukazuje, jak vařit levně, ale ne lacině. Jak připravit chutné, přitom neošizené jídlo a jak to udělat v každodenních podmínkách obyčejné domácnosti. Nabízí recepty, které jsou nenáročné na peníze, vložené úsilí a čas. „Skromná kuchyně reaguje na přesycení trhu recepty, které jsou sice krásně nastylované na Instagram, ale vůbec neodpovídají běžnému domácímu vaření z obyčejných surovin,“ komentuje svůj nový projekt Martin Kuciel.

„Nejsou to jídla, co by ohromila vzhledem nebo luxusními ingrediencemi. Jídla ze skromné kuchyně vám ale udělají radost a pomůžou, když je zrovna ouvej. Ukazují zároveň, že se dá vařit levně, ale nemusí to být nutně lacině,“ dodává. Každý recept obsahuje cenovou kalkulaci, která ukazuje cenu za jednu porci. Výpočet vychází z průměrných cen, a to zejména akčních surovin. „Průměrnou akční cenu jsem vybral proto, že u řady základních a nejčastějších surovin je to díky vysoké konkurenci zároveň i běžná cena, za kterou surovinu nejčastěji pořídíte,“ vysvětluje.

Recepty mají krátký seznam ingrediencí, které člověk obstará v supermarketu nebo v obyčejných potravinách. Najdete tu švestkové knedlíky za dvanáct korun, fazolky na smetaně s vejci a bramborem za jednadvacet nebo vepřové v mrkvi za dvacet.

Autor: Pan Cuketka / Skromná kuchyně

„Jídla Skromné kuchyně rozhodně nevyžadují, aby lidé kupovali prémiové potraviny s certifikací. Dokonalé fotky na Instagramu vytvářejí zbytečný tlak. Díky Skromné kuchyni chci ukázat, že i s minimálním rozpočtem lze rodinu nakrmit plnohodnotným, neošizeným jídlem, které udělá radost,“ uzavírá Martin Kuciel s tím, že se snaží ukázat krásu jednoduchého vaření: „Jídla z takové kuchyně mohou být šetrná, jednoduchá a zároveň i strašně dobrá.“

A jak můžete vidět, na úvodní fotce projektu je chleba s máslem a rajčaty… Nestyďme se za svoji dobrou, byť „skromnou kuchyni“. Určitě je mnohem lepší než kupované polotovary nebo blafy typu „smažák z hrnku Ládi Hrušky“.