největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
recept
recept
271
–
300
/
415
První strana
Předchozí strana
7
8
9
10
11
12
13
Následující strana
Poslední strana
Oskeruše můžete jíst čerstvé. Pověstná je ale pálenka
Oskeruše jsou již téměř zapomenutou plodinou. Na Slovácku přitom na tento tradiční strom nedají dopustit. Pálenka oskorušovica prý léčí trávicí systém a navíc je velmi vzácná.
Blanka Chocová
31. 3. 2016
Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!
Levnější variantou gulášové polévky je využití různých uzenin, obvykle párků. Nedělejte to. Na přípravu skutečně dobré a poctivé gulášovky potřebujete přední hovězí maso.
Petr Havel
21. 3. 2016
Květáková polévka je dietní a brání před revmatismem
Stačí vám jen šest surovin a půl hodina času k tomu, abyste si doma připravili polévku plnou vitamínu B5, která je navíc prostá zbytečných kalorií. Květák se chlubí i dalšími benefity.
Petr Havel
10. 3. 2016
Přípravu dršťkové polévky urychlí předvařené dršťky
Dršťková polévka je česká klasika s typickým využitím vnitřností poražených zvířat. Dršťky ale představují také jistou komplikaci při vaření, jejich příprava je dost dlouhá. Dnes lze běžně koupit již vyprané a předvařené dršťky, takže příprava zase tolik času nezabere.
Petr Havel
3. 3. 2016
Domácí řeznickou kuchařku užijete i v paneláku
Jitrnice, tlačenka, ovar… Doma vyrobené uzeniny mají své kouzlo, ale i úskalí. Kde sehnat potřebné suroviny a dokdy pak vyrobené pochoutky zkonzumovat?
Petr Havel
26. 2. 2016
Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů
Čočka má mnohé výhody, a nemusí dokonce ani nadýmat, když víte, jak na to. Každá z barevných variant čočky se hodí trochu na něco jiného, ale tradiční českou polévku si připravíme z hnědé čočky.
Petr Havel
24. 2. 2016
5 receptů, jak naplno využít účinky grapefruitu
Grapefruity jsou bohaté na vitamíny, ale tím to nekončí. Jezte i semínka. Vykazují silné antibiotické účinky. Můžeme je používat při nachlazení, kašli, chřipce… Citrusy se hodí i k detoxikaci.
Simona Procházková
22. 2. 2016
5 tajných výhod špenátu a špenátová polévka navíc
Špenát má řadu pozitivních vlastností, o kterých se příliš neví. Je dobrý pro oči i pro těhotné ženy. Jeho nevýhodou je poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, ale proti ní tu máme trik.
Petr Havel
17. 2. 2016
Fish and chips: „nejlepší“ recept má kdekdo
Fish and chips je pojem. Není to jen obyčejné jídlo. Svůj recept na ty „nejlepší“ má celá řada kuchařů od Jamieho Olivera až po Ditu Pecháčkovou. Univerzální perfektní recept prý ale neexistuje.
Blanka Chocová
15. 2. 2016
Bílý pepř je léčivější než černý
Pepř patří k zahřívacím kořením. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a pomáhá na bolavé klouby.
Simona Procházková
15. 2. 2016
Vývar s játrovými knedlíčky: nejzdravější játra jsou „mladá“
Polévka s játrovými knedlíčky patří mezi klasiku. Ze slavnostních talířů ji nevystrnadila ani pošramocená pověst jater a dalších drobů. Pokud vám jde o železo, volte játra vepřová, obecně vedou játra kuřecí.
Petr Havel
10. 2. 2016
Semena hořčice prospívají trávení a bolavým kloubům
Hořčici obvykle vnímáme coby jídlo, semena přitom můžeme využít pro zdraví. Na dobré trávení a proti pálení žáhy, ale také při bolavých kloubech. Obklad z hořčice zas pomůže při bronchitidě.
Simona Procházková
9. 2. 2016
Bramboračka – polévka, která nasytí, ale netloustne se po ní
Recept na bramborovou polévku těží z minima maximum. Vařené brambory mají oproti chlebu jen čtvrtinu kalorií a v porovnání s pšenicí obsahují jen pět procent tuku.
Petr Havel
29. 1. 2016
Eukalyptus chrání dýchací cesty a je skvělý k aromaterapii
Eukalyptus neboli blahovičník je v alternativní medicíně nazýván „strom zázraků“. Pro své účinky si svou přezdívku právem zaslouží.
Simona Procházková
25. 1. 2016
Hrachová polévka – vhodná pro sportovce, těhotné i děti
Bojíte se nadýmání? Výhody hrachovky převažují, navíc i luštěniny se dají připravit tak, že riziko nežádoucích vedlejších efektů je minimální.
Petr Havel
15. 1. 2016
Mrkev v zimě? Polévka je ideální k detoxikaci
Mrkev je mezi zeleninou výjimka. Největší užitek z ní máme po tepelné úpravě. Ideální formou je polévka, která se skvěle hodí k detoxikaci organismu, pro děti, při dietě, pro vegetariány… prakticky pro každého.
Petr Havel
8. 1. 2016
Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů
Nevíte, jaký letos uděláte bramborový salát, chcete ještě narychlo připravit nějaké cukroví? Zkuste si vybrat z receptů nejlepších food blogerů.
Kateřina Čepelíková
23. 12. 2015
Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav
Správná a chutná rybí polévka má být uvařena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. Použití žaber je na pováženou.
Petr Havel
16. 12. 2015
Batáty nejsou brambory. Je to svlačec
Batáty, nazývané také „sladké brambory“, přišly stejně jako skutečné brambory z Ameriky. Tam k jejich úpravě používají speciální technologii. A připravují batátový krém, který je skvělý nejen do pečiva.
Petr Havel
3. 12. 2015
Pórková polévka: nutričně jedna z nejhodnotnějších
Jedním z mnoha důkazů, že naše strava nebyla v minulosti, a nemusela by být ani v současnosti, zas tak nezdravá, jak se o ní říká, je tradiční pórková polévka. Vyzkoušejte ji s námi.
Petr Havel
2. 12. 2015
Bylinná vína a likéry pro podzimní večery
Dlouhé podzimní večery nás přímo vybízejí k zastavení, uvolnění a rozjímání. Nastává čas užít si chvilky pohody. Okořeňte si je vůní a chutí domácích bylinkových likérů.
Simona Procházková
23. 11. 2015
Krupicová polévka: klasika, která má množství variant
Základem krupicové polévky je nepřekvapivě krupice. Méně už se ví, kolik druhů této suroviny existuje, včetně její bezlepkové verze. Stejně pestré je množství variací samotné polévky.
Petr Havel
9. 11. 2015
Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály
Podzim je vhodnou dobou na vyživení a celkové posílení organismu. Našemu tělu velmi prospěje, když mu před náročným zimním obdobím dodáme tolik potřebné vitamíny, minerály a další cenné látky.
Simona Procházková
6. 11. 2015
Recepty z rakytníku: olej, med i čaj
Rakytník řešetlákový je mocný všelék, který stále získává na popularitě. Můžete ho koupit v různých formách nebo zpracovat sami. Zde najdete jednoduché praktické recepty.
Simona Procházková
2. 11. 2015
Zelňačka – tradiční polévka pro sychravé dny
Recept na staročeskou zelňačku má mnoho podob, což jen dokazuje významnou roli této zdravé polévky pro zimní období v naší gastronomii.
Petr Havel
29. 10. 2015
Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče
Co je typicky české (respektive rakousko-uherské)? Polévky, houbaření, dršťkovka. Když to dáme dohromady, dostaneme dršťkovou polévku z kotrče. Vyzkoušejte!
Petr Havel
21. 10. 2015
Na tradiční cibulačku smažte cibuli půl hodiny
Variant přípravy cibulačky je celá řada, mnohé z nich jsou ale spíše cibulačky francouzské. Naše skutečně tradiční cibulačka by měla vycházet z tradičních surovin a především je nutný dostatek času k tomu, aby správně a dobře chutnala.
Petr Havel
15. 10. 2015
Šípkový čaj i olej jsou dobré pro zdraví
Šípek se sbírá od konce září do poloviny října. Plody mají léčivé účinky. Využít je můžeme v mnoha formách, například jako šípkový čaj, ocet, olej či víno.
Simona Procházková
24. 9. 2015
Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny
Kdo by neznal anglickou snídani? Někomu může připadat skvělá, jinému možná i nechutná. Angličan vám o ní řekne, že když se připraví dobře, může být tím nejlepším jídlem na celém světě!
Blanka Chocová
3. 9. 2015
Budeme baštit polské borůvky? Už to děláme
Téma dne
Polsko chce Evropany přimět k vyšší konzumaci bobulovin, rozjíždí drahou kampaň a vyzdvihuje jejich zdravotní benefity.
Eva Fryšarová
10. 7. 2015
271
–
300
/
415
První strana
Předchozí strana
7
8
9
10
11
12
13
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji