Hlavní navigace

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Helena Singerová

Teplá sladká kaše hned po ránu nastartuje metabolismus a zároveň zahřeje. Což se nyní, kdy teploty klesají pod bod mrazu, obzvlášť cení.

Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud chcete začít den teplou sladkou snídaní, není nic snazšího než ovesná kaše. Jednoduše zalijete jemné ovesné vločky mlékem nebo vodou, krátce povaříte a podáváte s tím, na co máte zrovna chuť. Může to být skořice, kakao, případně kakaové boby, javorový sirup nebo med, nějaké krájené ovoce, ať čerstvé, nebo sušené. Cokoli máte rádi.

Jenže pak jednou nastane den, kdy vás už ovesná kaše na tisíc způsobů omrzí a přemýšlíte, čím ji nahradit, aby snídaně zůstala vydatná a teplá.

Také jsme o tom přemýšleli, hledali a zkoušeli; a přinášíme několik tipů. Žádný z receptů není dogma, ale jako inspirace jistě poslouží.   

Co na kaši

Jakoukoli kaši můžete dochutit podle svého přání. Například to může být:

  • skořice: koření, které nás navíc dokáže prohřát,
  • čokoláda, kakao, případně rovnou kakaové boby,
  • sirup, např. javorový nebo datlový,
  • med,
  • pokrájené sušené ovoce, např. švestky, meruňky, celé brusinky, plátky kokosu (mohou být i upražené třeba s ořechy),
  • pokrájené čerstvé ovoce, např. jablka, hrušky,
  • mražené ovoce (v letní sezóně samozřejmě použijeme čerstvé), např. borůvky, maliny, jahody,
  • místo mléka můžete povařit ovesné vločky v troše šťávy z kompotu i s kousky ovoce.

Extra tip: Hrušky výborně chutnají, jsou-li opečené na másle a posypané praženými ořechy. Pokrájené lze přidávat do kaší.

Pohanková kaše

V chladném Rusku nedají na pohanku dopustit. Když tam v roce 2014 nastala krize, projevilo se to právě na cenách pohanky a v zemi nastala panika.

Pohanka patří k potravinám, které nás dokážou prohřát. Lze ji podávat jako přílohu k hlavním chodům, nebo z ní můžete připravit i chutnou sladkou snídani:

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 hrnky mléka
  • špetku soli
  • lžíci másla
  • perníkové koření
  • med

Postup:

Pohanku lehce osolíme, zalijeme polovinou mléka a na mírném ohni za stálého míchání a při postupném přilévání zbylého mléka vaříme asi 15 až 30 minut do měkka. 

Hotovou pohanku omastíme máslem, přidáme perník a med.


Kokosová kaše

Co budete potřebovat:

  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ¼ hrnku chia semínek
  • 500 ml kokosového mléka
  • lžíci másla
  • kakaové boby nebo najemno pokrájenou čokoládu
  • pokrájený ananas

Postup:

Nejprve smíchejte kokosovou mouku s chia semínky a následně přilijte kokosové mléko. Na středním plameni směs zahřejte až do zhoustnutí. Následně přidejte máslo.  

Na závěr kaši omastěte máslem a přidejte čokoládu s ananasem.


Čokoládová quinoa

Co budete potřebovat:

  • ½ hrnku quinoy
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • kakao, lněná semínka, oříšky upražené s plátky kokosu
  • 2 lžíce lněných semínek
  • med
  • borůvky nebo jiné ovoce

Postup:

Quinou můžete nechat přes noc namočenou ve vodě, aby trochu naklíčila, ale není to nutné. Slijte vodu a quinou vařte asi 15 minut. Přidejte kokosové mléko a opět zahřejte. Na závěr dochuťte medem, kakaem, ořechy s kokosem a semínky.


Rýžová kaše

Kaši připravíme jednoduše tak, že rýži místo vodou zalijeme vroucím mlékem a za stálého míchání uvaříme, osladíme a přidáme třeba krájené jablko se skořicí.

Případně můžete vyzkoušet i recept s banánem či ananasem:

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže
  • 1 a ½ hrnku studené vody
  • 1 až 1 a ½ hrnku teplého mléka
  • špetku soli
  • měkký banán a/nebo rozmixovanou půlku ananasu
  • 1 lžíci strouhaného kokosu
  • med
  • lžíci másla

Postup:

Osolenou rýži s vodou přiveďte k varu, postupně přidejte mléko a za stálého míchání vařte doměkka.   

Přidejte rozmixovaný ananas, pokrájený banán, kakao, med, máslo a posypte strouhaným kokosem.


Sladká kaše z kuskusu

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek kuskusu
  • špetku soli
  • perníkové koření
  • 2 hrnky vroucí vody
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžíci běžného nebo kokosového másla
  • med, pokrájené sušené meruňky

Postup:

Pokrájené meruňky smíchejte v misce s lehce osoleným kuskusem a kořením a přidejte vroucí vodu. Přiklopte a nechte asi deset minut odstát. Načechrejte vidličkou, přidejte ohřáté kokosové mléko, tuk a oslaďte medem.     


Kroupová kaše s mákem a mlékem

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek ječných krup
  • 3 hrnky vroucí vody
  • špetku soli
  • 1 lžíci nemletého máku
  • čerstvě nastrouhanou kůru z jednoho citronu, případně sušenou
  • lžíci kokosového másla
  • strouhaný kokos

Postup:

Propláchnuté osolené kroupy zalijte vroucí vodou a nechte asi 15 minut odstát pod pokličkou, potom je uvařte za občasného míchání až do změknutí.

Na závěr omastěte kokosovým máslem a dochuťte mákem, kokosem a citronem.

Galerie: Jak vypadá pravá anglická snídaně