Hlavní navigace

Eukalyptus chrání dýchací cesty a je skvělý k aromaterapii

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Eukalyptus neboli blahovičník je v alternativní medicíně nazýván „strom zázraků“. Pro své účinky si svou přezdívku právem zaslouží.

Blahovičník kulatoplodý (eukalyptus globulus labill.) je překrásný strom dorůstající do výšky přes čtyřicet, někdy až sto metrů. Jeho domovem je Austrálie, v dnešní době se pěstuje téměř po celém světě v různých druzích.

Eukalyptus je v alternativní medicíně nazýván „stromem zázraků“, „diamantem lesů“ nebo „stromem života“ a myslím, že si tyto názvy právem zaslouží.

Co se z eukalyptu používá

Pro léčivé účinky používáme listy.

Co obsahují eukalyptové listy

V listech je obsažena silice s hlavní složkou cineolem, třísloviny, hořčiny, aldehydy, terpeny, seskviterpenové alkoholy.

Léčivé účinky eukalyptu

Listy mají silné antiseptické účinky, používají se při léčbě rýmy, kašle, astmatu, bronchitidy, zánětů. Dále mají analgetické působení. Zevně je můžeme aplikovat k inhalacím, koupelím a masážím. Eukalyptová silice je oblíbená v aromaterapii.

Kde koupíme eukalyptové listy

Listy blahovičníku zakoupíme v bylinkářstvích či obchodech se zdravou výživou.

Pozor na vnitřní užívání

Buďte opatrní. Eukalyptové listy jsou velmi silným přírodním prostředkem a při vnitřním podávání ve větších dávkách mohou poškodit ledviny, srdce a sliznice. Doporučuji je tedy aplikovat pouze zevně. Tak jsou naprosto bezpečné a svými účinky jedinečné.

Eukalyptové recepty

Eukalyptová inhalace

  • Uvolní dutiny.
  • Potřebujeme: půl hrsti sušených listů blahovičníku, 0,5 litru vroucí vody, misku, ručník
  • Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby si přehodíme přes hlavu ručník a pět minut vdechujeme léčivé výpary. Tento postup provádíme ráno a večer po 3 dny.

Eukalyptová ušní inhalace

  • Při zánětech uší.
  • Potřebujeme: půl hrsti blahovičníkových listů, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Bylinku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Eukalyptovou páru si zavedeme do ucha pomocí kornoutu připraveného z tužšího papíru. Páru do ucha aplikujeme přiložením kornoutu k ušnímu otvoru po dobu 15 minut. Tuto proceduru si dopřáváme při zánětech 2× denně po dobu 3 dnů.

Eukalyptové kloktadlo

  • Na záněty dutiny ústní a bolavý krk.
  • Potřebujeme: 1 lžíci eukalyptových listů, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a hotový čaj používáme ke kloktání. Čaj nepolykáme! Tento postup opakujeme po dobu 3 dnů. Denně si vaříme čerstvý čaj.

Eukalyptová koupel

  • Při nachlazení a zánětech močových cest.
  • Potřebujeme: 3 hrsti eukalyptových listů, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Listy přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát 20 minutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 3 dny po sobě.

Eukalyptové vlasové tonikum

  • Proti lupům.
  • Potřebujeme: 2 lžíce eukalyptových listů, 3 dl 60% lihu (či ovocné pálenky), 2 dl vody
  • Postup: Listy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si po každém mytí namasírujeme vlasovou pokožku, poté už neoplachujeme.

Eukalyptus je oblíbený v aromaterapii

Éterický olej z eukalyptu působí jako velmi silné antiseptikum. Výrazně ozdravuje vzduch, při vdechování ředí hleny a pomáhá tak jejich vykašlávání, je výbornou doplňkovou léčbou při potížích s dýcháním (astma), alergiích, oslabené imunitě, rekonvalescenci po různých onemocněních. Zevně ho můžeme používat při přípravě masážních olejů.

V éterických olejích je ukryta obrovská síla rostlin

Pro představu: k získání jednoho kilogramu éterického oleje z eukalyptu je zapotřebí padesát kilo čerstvých listů. Silice se získává destilací vodní parou.

Pozor: Léčivou sílu mají jen čisté přírodní oleje

Éterické oleje si můžeme koupit v bylinkářstvích, obchodech se zdravou výživou, přes internet nebo i v lepších drogeriích. Na trhu je spousta firem, které tyto produkty nabízejí. Ne vždy se však jedná o kvalitní výrobek.

Proto je při nákupu nutné dbát na to, aby na lahvičce či obalu bylo uvedeno, že je olej 100% přírodní! Silice, u níž je například uveden pouze údaj 95 %, nikdy nekupujeme. Zbylých pět procent jsou syntetické dráždivé přísady, které naopak mohou způsobit migrénu, alergii či astmatický záchvat. Dále nás etiketa informuje, zdali můžeme olej nanášet neředěný na kůži, jestli je vhodný k masážím nebo pouze k inhalaci do aromalampy.

Kouzlo aromalampy

Nejoblíbenější způsob používání éterických olejů je vypařování v aromalampě. Olej se smíchá s vodou a pod ním se zapálí svíčka, která směs ohřívá a napomáhá jejímu vypařování. Lampa tak nejen šíří místností nádhernou vůni, ale také obohacuje vzduch, který vdechujeme, účinnými látkami ze silice, které pak v organismu rozvinou svůj účinek.

Jak používat aromalampu

  • Aromalampu stavíme vždy na bezpečné místo a z dosahu dětí. Nikdy ji nenecháváme bez dozoru.
  • Zpočátku je vhodnější nalít do misky teplou vodu (nesmí mít více než 50 stupňů Celsia), do ní nakapeme příslušný éterický olej, v množství jedna až 2 kapky na m2 místnosti, pak teprve zapálíme čajovou svíčku.
  • Teplota vody v lampě nesmí dosáhnout bodu varu, protože by se zničily přirozené léčivé vlastnosti éterického oleje.
  • Po použití aromalampu omyjeme mýdlem a nakonec opláchneme octem.

Eukalyptus spolehlivě vyčistí vzduch od choroboplodných zárodků

  • Potřebujeme: 3 lžíce vlažné vody, 10 kapek eukalyptu, čajovou svíčku
  • Postup: Do misky v aromalampě nalijeme vodu, přidáme silici, zapálíme svíčku a necháme provonět místnost.

Čisticí éterická směs

  • Jako prevenci či samotnou léčbu nachlazení, chřipky, zánětu průdušek či zápalu plic si můžeme aromaterapií výrazně ulevit a zkrátit tak dobu rekonvalescence.
  • Potřebujeme: 3 lžíce vlažné vody, 2 kapky levandule, 2 kapky eukalyptu a 2 kapky čajovníku (tea tree), čajovou svíčku
  • Postup: Do misky v aromalampě nalijeme vodu, přidáme silice, zapálíme svíčku a necháme provonět místnost. Tato voňavá terapie výborně vyčistí vzduch a ochrání nás před bacily.

Eukalyptový masážní olej

  • Při rýmě, kašli a potížích s dýcháním
  • Potřebujeme: 2 lžíce panenského olivového oleje, 5 kapek éterického oleje z eukalyptu
  • Postup: Obě ingredience smícháme, vzniklým olejem si potřeme oblast hrudníku. Tento postup provádíme ráno a večer po dobu 3 dnů.

Masážní eukalyptový olej

  • Na namožené svaly a bolavé klouby.
  • Potřebujeme: 3 lžíce panenského olivového či sezamového oleje, 10 kapek éterického oleje z eukalyptu
  • Postup: Obě přísady smícháme a vzniklou směsí můžeme začít masírovat.

Eukalyptus ozdravuje ovzduší

S velkým úspěchem lze blahovičník pěstovat i u nás ve velkých nádobách. Strop místnosti je pro rostlinu přirozenou a nenásilnou hranicí růstu. Eukalyptus, pěstovaný v květináčích, je vynikající ozdravnou rostlinou pro místa, kde se shlukuje hodně lidí, například nemocnice, chodby, haly, čekárny, ale i školy, školky.

Hodí se do každé domácnosti. Vhodný je zejména do dětského pokoje, ložnice, pracovny i obýváku. Téměř stejný čisticí účinek nabízejí všechny druhy eukalyptusu, například blahovičník citrónový (eukalyptu citriodora), skvrnitý (eukalyptu maculata) a další. Prakticky všechny z uvedených druhů lze u nás koupit v sazenicích či ve formě semen a podomácku pěstovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).