Upečte si dokonalou svatomartinskou husu a uvařte k ní nejlepší zelí a tradiční lokše. To vše snadno a rychle s naším fotonávodem. Vinař navíc doporučí k huse vhodné Svatomartinské víno.
Upečte si dokonalou svatomartinskou husu a uvařte k ní nejlepší zelí a tradiční lokše. To vše snadno a rychle s naším fotonávodem. Vinař navíc doporučí k huse vhodné Svatomartinské víno.
Svatý Martin je již tradičně spojen s dobře propečenou husou. Podle fotonávodu tenhle pokrm zvládne připravit i kuchař-začátečník.
Svatomartinská husa představuje z pohledu tradic slavnostní zakončení hospodářského roku, z nutričního pohledu pak vítaný zdroj energie před nastávajícím půstem i zimním obdobím, které bylo zejména v minulosti náročné na výdej energie. Přečtěte si, proč husa i kachna bývaly tučnější a jak je tomu dnes.
Jedenáctého listopadu se také slaví ryze česká tradice, a to příchod prvních vín letošní odrůdy, tzv. Svatomartinských.
Svatomartinské víno je originální český produkt, jež musí splňovat kritéria stanovená Vinařským fondem.
Mohou se o ni ucházet pouze vína vyráběná z těchto odrůd:
A jaká odrůda se nejlépe hodí ve svatomartinské huse? „Já bych doporučil Modrý Portugal. Je to lehčí a vyvážená varianta klasických plných červených vín,“ říká Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovických vinařů.
Svatomartinská vína se pijí nejvíce v týdnu po svátku sv. Martina, pak průběžně do Vánoc. Vydrží ale i déle. Každé Svatomartinské víno musí být schváleno Vinařským fondem a obdržet potřebnou známku.
A nezapomeňte, pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!
Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.
Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK