Hlavní navigace

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Podzim je vhodnou dobou na vyživení a celkové posílení organismu. Našemu tělu velmi prospěje, když mu před náročným zimním obdobím dodáme tolik potřebné vitamíny, minerály a další cenné látky.

Jaké bobule jsou pro podzimní popíjení vhodné?

K přípravě výživných podzimních nápojů můžeme používat typické podzimní plody, jako jsou šípek, rakytník, arónie, ale i jablka či hrušky.

Léčivé účinky podzimních plodů

Šípky obsahují velké množství vitamínu C, vitamíny B, karoten, pektiny, třísloviny a organické kyseliny.

Rakytník řešetlákový je dvoudomý trnitý keř dorůstající do výšky 3 až 10 metrů. K léčebným účelům se používají kulovité oranžové plody, listy a siličné oleje. Plody obsahují velké množství vitamínu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamín P. Například 1 kilogram plodů pokrývá téměř půlroční spotřebu vitamínů C a A. Dále hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny.

Arónie (černá jeřabina) je cenným zdrojem vitamínu P (zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), dále C, skupiny B, karotenu, E, jódu, kyseliny nikotinové. Dále je bohaté i na flavonoidy, antokyany, pektin.

Jablka jsou významným zdrojem draslíku, z dalších minerálů pak obsahují především hořčík, vápník, železo, ze stopových prvků měď, chróm, mangan, selen, zinek, stříbro a fluór. Toto ovoce je bohaté i na vitamín C, ale jeho množství po delším skladování klesá. Zimní odrůdy jablek jsou většinou bohatší na cukry, z nichž převládá fruktóza a sacharóza. Významné je poměrně velké množství vlákniny, která hraje důležitou roli při prevenci rakoviny střev. Soli kyseliny vinné – vinany, v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.

Hrušky jsou bohaté na provitamín A, vitamíny skupiny B, malé množství vitamínu C a P. Dále pak obsahují draslík, sodík, chlor, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, antokyany.

Výživné podzimní nápoje

Na přípravu nápojů používáme čerstvě utržené plody, které sbíráme „daleko od civilizace“. Těsně před použitím je osprchujeme horkou vodou, necháme pár minut okapat a můžeme míchat. Plody si můžeme natrhat i na týden dopředu, uskladníme je v lednici.

Tip: Níže uvedené nápoje můžeme mezi sebou různě kombinovat.

Podzimní šejk

  • Potřebujeme: 2 lžíce šípků (odstraníme z nich chloupky a semínka), 1 lžíci rakytníku, 1 lžíci arónie, 3 dl vody
  • Postup: Přísady smícháme dohromady a rozmixujeme. Pak přecedíme přes platové sítko a můžeme popíjet. Tento šejk popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.

Vitamínové smoothie

  • Potřebujeme: 1 nakrájené jablko (zbavené jádřince a stopky), 1 nakrájená hruška (zbavená jádřince a stopky), 1 lžička šípků (odstraníme z nich chloupky semínka), 3 dl vody
  • Postup: Ingredience smícháme s vodou a rozmixujeme. Tento nápoj si můžeme dopřávat 1× denně po dobu 2 týdnů.

Koktejl s podzimním sluníčkem

  • Potřebujeme: 1 lžíci šípků (zbavených chloupků a semínek), 1 lžičku rakytníku, 1 lžíci arónie, 1 nakrájené jablko (zbavené jádřince a stopky) 3 dl vody
  • Postup: Léčivky smícháme s vodou a rozmixujeme. Pak přecedíme přes platové sítko a můžeme popíjet. Tento nápoj popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.

Podzimní čajové směsi

Plody si můžeme i usušit a pak je používat do čajových směsí.

Čaj podzimní mámení

  • Potřebujeme: sušené plody arónie, rakytníku, jeřabiny, bezinek
  • Postup: Všechny uvedené plody smícháme dohromady, čaj si připravíme tak, že 1 lžíci směsi přelijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme, plody vymačkáme a můžeme popíjet. Čaj si můžeme přisladit medem, agáve sirupem nebo jablečným koncentrátem.

Čaj podzimní čarování

  • Potřebujeme: 1 díl jablečných křížal, 1 díl hruškových křížal, 1 díl arónie, 1 díl šípku, 1 díl rakytníku
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, čaj si připravíme tak, že 1 lžíci směsi přelijeme 3 dl vroucí vodu a vše necháme 15 minut louhovat, pak plody vymačkáme, přecedíme a máme hotovo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).