Hlavní navigace

K Vánocům patří ovoce teplých barev, držte se dál od zelené

17. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Titbit
Vánoční období přeje exotickému ovoci. Pokud chcete koupit zralé, obecně platí vybírat ovoce teplejších barev. Držte se dál od zelené. Výjimkou je kokos, u kterého jsou dokonce tři možnosti.

Běžně se exotické ovoce sklízí nezralé a dozrává cestou na moři v kontejnerech nebo speciálních zrárnách. Na druhou stranu, dnes se již některé plodiny přepravují letecky, což pak několikanásobně zvýší jejich cenu. Za čtyři dny vám už však dorazí na stůl právě zralé ovoce, které chutná tak, jak má.

Seriál: Poznejte exotické ovoce

Tady je pět vánočních tipů včetně receptu na datlové sušenky.

Papája: Pokud je zelená, nechte ji dozrát


Autor: Titbit

Papája je přímo nabitá vitamíny a antioxidanty. Je zejména bohatá na vitamín A a enzym papain, který pomáhá s trávením. Dužina papáji je medově sladká a voňavá. Má máslovou strukturu a chutí připomíná cukrové melouny.

Papája je lehká i na zpracování, jednoduše ji rozkrojte napůl a vyberte semínka, která můžete rozmixovat a použít místo pepře.


Autor: Titbit

Papája má mnoho druhů, mezi ty u nás dostupné patří Papaya Gold, Papaya Formosa nebo Papaya zelená. Papaya Gold je menší a většinou se k nám dováží nezralá. Papaya Formosa je velká a k dostání po celý rok. Chuťově je tento druh nejlahodnější. Papaya zelená se používá převážně v asijské kuchyni a konzumuje se ještě nezralá.

„Je důležité, aby byl plod měkký, ale ne příliš. Barva papáji by měla být žlutooranžová, pokud tedy koupíte ještě zelený plod, nechejte jej dozrát při pokojové teplotě. Vydržet by vám měla týden až dvanáct dní,“ říká Filip Trmal ze společnosti Titbit, která dováží exotické ovoce.

Kokos ve třech barvách


Autor: Titbit

Kokosový ořech tak nějak patří k Vánocům, třeba v podobě domácích kokosových kuliček. Tento rok se i během Vánoc můžete setkat také s mladým kokosovým ořechem, říká se mu také bílý kokos, který má měkkou dužinu. Je plný kokosové vody, která je příjemně nasládlá a má skvělé hydratační schopnosti a unikátní složení. Mladý kokos je k dostání po celý rok, stejně tak jako hnědý. Teď v zimě je ale k sehnání například i kokos mladý zelený, což je asi nejčerstvější forma kokosu.

Oříšek může být se do kokosu dostat, ale ve videu můžete zjistit, že to nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Nebo se zkuste poohlédnou po otvíráku na kokos, který je k dostání ve vybraných obchodech. Bílý kokos má trvanlivost dvanáct až dvacet dní, hnědý ořech vám vydrží až pětačtyřicet dní.

Hvězda karambola


Autor: Titbit

Co víc se hodí k Vánocům než hvězda? Karambola je osm až patnáct centimetrů dlouhá bobule hvězdicovitého tvaru. Barva přechází od světle zelené až po zlatožlutou. Dužina je křupavá a šťavnatá. Chuť karamboly je velmi jemná a sladkokyselá připomínající jablka a citrusy.

Plod by měl mít pevnou slupku a žádné promáčkliny, kterými by se dovnitř mohla dostat hniloba. „Zralá karambola je spíše žlutá než zelená. Obecně platí, že zelená karambola je nezralá,“ doplňuje Filip Trmal.

Díky svému vzhledu a jemné chuti se skvěle hodí hlavně na dozdobení dezertů nebo jiných pokrmů. Jednoduše ji nakrájejte na plátky i se slupkou, kterou nezapomeňte omýt. Karambola vám vydrží při pokojové teplotě devět až patnáct dní.

Datle na sladko i na slano


Autor: Titbit

Datle se hodí do jakéhokoliv ročního období – v létě si je můžete dopřát vychlazené z ledničky a v zimě je použít do cukroví nebo si na nich pochutnat jen tak. Datle medjool navíc nejsou žádné přesušené tvrdé datle, ale šťavnaté a vláčné, jelikož je vysušilo samo slunce. Jsou nazývané „královny datlí“ jednak díky své vynikající chuti, která je medově-karamelová s tóny skořice. Navíc jsou, oproti jiným odrůdám, i poměrně veliké.

Datle tvoří skvělou kombinaci i se sýry, sušenými šunkami a křupavým pečivem. Po vypeckování se dají plnit, například ořechy. Přidat je také můžete do jogurtu nebo do těsta. Populární a hojně využívané jsou zejména v raw kuchyni, kde se z nich připravují koláče a dezerty, neboť dobře drží těsto pohromadě i bez pečení. Díky své lahodně sladké chuti se používají i místo rafinovaného cukru v podobě datlového sirupu, který je vyroben z rozvařených datlí (podívejte se na 13 tipů, jak nahradit cukr).

Raw čokoládovo-kokosové sušenky


Autor: Titbit

1 plech, 20 minut + hodina chlazení

  • 100 g kešu ořechů
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 300 g datlí medjool
  • 3 lžičky raw kakaa
  • cca 100 g strouhaného kokosu

Kešu ořechy rozmixujeme spolu se lněným semínkem najemno, teprve potom přidáme omyté vypeckované datle a kakao. Těsto mixujeme tak dlouho, dokud z něj není pěkně kompaktní hroudička.

2. Kokos do něj zapracujeme až úplně nakonec, a to podle potřeby. Hmota by se neměla lepit na prsty a měla by se dát lehce vyválet na přibližně půl centimetru silnou placku. Z těsta vykrájíme dinosaury, srdíčka, sluníčka či jiné pravdoláskařské tvary a ty přemístíme na prkénka pokrytá pečicím papírem. Sušenky nakonec dáme nejméně na hodinu do lednice, aby před finální konzumací lépe držely tvar.

Recept připravila bloggerka Linda z acotedajis.cz.

Pitahaya: výrazný vzhled, jemná chuť


Autor: Titbit

Pitahaya neboli dračí ovoce je vysoce fotogenické ovoce. Má nádhernou sytě růžovou až červenou nebo žlutou barvu slupky s charakteristickými zelenými šupinovitými výrůstky, které připomínají plameny. Uvnitř je bílá nebo červená dužina s černými zrníčky. Chuťově pitahaya nemusí být výrazná a na jazyku připomíná kiwi. Její chuť zvýrazníte, pokud ji pokapete limetkovou nebo citronovou šťávou.

„Zralá pitahaya je měkká na omak a měla by se skladovat v chladu a temnu. Je háklivá na otlačeniny a na omrznutí. V ten moment plod ztrácí chuť i texturu, změkne a vypadá, jako by chtěla každou chvíli vybouchnout. Před konzumací je dobré jí omýt, neboť rostlina bývá ošetřena pesticidy,“ radí Filip Trmal. Ač může pitahaya vypadat nedostupně, slupka je měkká a poddajná. Stačí ji překrojit podélně a obsah můžete vyjíst lžičkou, nebo nakrájet jako meloun na měsíčky. „Pokud se vám nezdá ještě úplně zralá, nechte ji dozrát při pokojové teplotě. Pitahaya vám pak vydrží týden až dva,“ uzavírá Trmal.

Pitahayu můžete přidat do smoothies, zmrzliny nebo limonády.

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala mediální studia a PR na Westminsterské univerzitě v Londýně. Specializuje se na marketing a komunikaci především v oblasti jídla, zdraví a gastronomie. Baví ji tématika vyváženého životního stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).