Hlavní navigace

Pochutnejte si na méně známém exotickém ovoci

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Brooke Lark, podle licence: Public Domain CC0
Na české ovoce si ještě chvíli počkáme, pro chuť i pro zdraví jsou tu však i exotické plody. Zdravě si zamlsáte, a především prokážete vaší imunitě královskou službu.

Karambola: Vypadá jako hvězda a voní trochu jako jasmín

Možná vám její název známý nepřipadá, ale určitě jste se s ní již setkali. V obchodech je totiž k vidění často. Jedná se o zelenožlutý plod s pěti až šesti cípy. Před konzumací odstraňte „žebra“, slupku můžete ponechat (záleží na vás). Plátky karamboly vypadají jako hvězdičky a zakomponovat je můžete do míchaných drinků, dezertů, ovocných salátů nebo k rybímu masu.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Organismu dodá potřebný vitamín C a také celou řadu minerálů, jako je vápník, fosfor či železo.

S nadměrnou konzumací to ale v rámci tohoto ovoce nepřehánějte, zvlášť v případě, že máte problémy s ledvinami. Důvodem je přítomnost kyseliny šťavelové.

TIP: Doporučuji připravit z karamboly džus nebo její dužninu přidat do osvěžujícího smoothie. Místnost náhle zalije příjemná vůně připomínající jasmín.

Nashi: Připomíná jablko, ale je to japonská hruška

Milujete-li jablka a hrušky, určitě vyzkoušejte i tuto exotičtější alternativu. Nashi běžně zakoupíte v supermarketu v bílém obalu připomínajícím síťku. Vzhledem k tomu, že se jedná o mrazuvzdornou rostlinu, můžete strom hrušky nashi zasadit také na zahradě.

Charakterizuje ji nazlátlá slupka a bělostná dužina se sladkou chutí (bez slupky je sladkost intenzivnější). Tato hruška původem z Asie má močopudné účinky, zavlažuje organismus, pomáhá s kašlem a také revitalizuje trávicí systém.

Kam s ní? Kromě ovocných salátů ji neváhejte využít také do jablečného koláče známého jako apple pie. Připravte z ní džus nebo dětem lahodný koktejl.

Oranžová třešeň z Peru – physalis

Poznáte ji podle sytě žluté až oranžové bobule s několika menšími peckami uvnitř otevřeného kalichu, který není určen ke konzumaci.

Prospívá především vylučovací soustavě a usnadňuje práci ledvinám. Pravidelná konzumace normalizuje pocit svědění a navyšuje imunitu organismu.

TIP: Báječně vypadá jako jedlá dekorace (i s kalichem) na čokoládovém dortu.

Ostře zelené sweetie – citrus z Izraele

Na první pohled vám může připomínat nevšední druh grepu, jakmile se sweetie dostanete pod slupku, napadne vás, zda to náhodou není pomelo. Dá se říci, že má od každého trochu.

Jak chutná? Spojnici hledejme už v názvu (sweetie znamená v angličtině bonbon), chuť tohoto citrusu je opravdu nad očekávání sladká. I tak si jej ale z hlediska redukční diety můžete dopřát.

Dodá nám vitamíny skupiny B a C, dokonale nás osvěží v ovocných salátech, ve fresh džusech nebo v domácí exotické zmrzlině. Potěší také příznivým vlivem na výši špatného cholesterolu.

Liči: Čínská jahoda jako přezdívka, slivák lahodný jako název

Před konzumací je potřeba liči zbavit slupky, poté i pecky. Dužnina krémové až lehounce namodralé barvy vyniká sladkou chutí, na které si můžete pochutnat jen tak, nebo spolu s jiným ovocem. Liči se často objevuje také v alkoholických drincích a nápojích. Oblíbená je také kompotovaná varianta.

Slivák lahodný či také liči čínské dokáže nakopnout metabolismus, umravňuje výši krevního tlaku a cukru, probouzí lymfu a prospívá žaludku.

Svou chutí je liči podobné ovoci jménem rambutan, jehož domovinou je opět Asie. Překvapí červenou až hnědou slupkou s ostny.

Mangostan

V Asii toto ovoce fialové barvy milují, my v Evropě ho prozatím tolik neznáme. Konzumuje se pouze sladkokyselá dužnina bez pecek evokující chuť hroznů a broskví s ananasovým nádechem.

Salak

Jedná se o tropickou palmu vyskytující se v Thajsku a Indonésii, která plodí stejnojmenné ovoce ve tvaru hrušky s šupinatou slupkou. Ta je často přirovnávána hadí kůži.

Čekáte na lokální ovoce? Podívejte se, co kdy u nás roste (nebo si stáhněte kalendář českého ovoce a zeleniny):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).