Hlavní navigace

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

16. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

Hygienici oznamují dobrou zprávu: kontrolované čerstvé ovocné a zeleninové nápoje jsou bezpečné. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy vyráběné vymačkáním (odšťavněním) ovoce a zeleniny nebo jejich mixováním jsou dnes velmi vyhledávaným nápojem napříč generacemi.

Galerie: Smoothie podle Eliq Maranikové

Tyto druhy nápojů jsou přitom vyráběny ze surovin, které dle odborníků mohou být častými nositeli původců infekčních onemocnění: ovoce a zelenina jsou totiž velmi náročné plodiny na čištění, mytí a i další úpravu a při nevyhovující manipulaci v jakékoli fázi zpracování a podávání může dojít ke kontaminaci a rychlému pomnožení původců infekčních onemocnění.

Bezpečnost čerstvých ovocných a zeleninových šťáv nebyla v minulosti ověřována z hlediska výskytu virů vůbec a ve větším měřítku ani z hlediska výskytu bakteriálních původců infekčních onemocnění. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) rozhodla letos na tento sortiment zaměřit. Pražští hygienici tak odebrali vzorky ovocných a zeleninových šťáv ve vytipovaných zařízeních provozujících stravovací služby na území hlavního města Prahy. „Cílem úkolu bylo ověřit úroveň zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti ovocných a zeleninových šťáv připravovaných bez tepelného opracování z čerstvého nebo mraženého ovoce a zeleniny s důrazem na ověření bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti pokrmů z hlediska přítomnosti vybraných mikrobiologických a virologických agens schopných vyvolat onemocnění,“ uvedl ředitel Jan Jarolímek.

Všech osmdesát vzorků vyhovělo

Zaměstnanci navštívili v Praze během května a června třicet šest stravovacích zařízení různého typu, šlo o restaurace, specializované řetězce, kavárny, pevné stánky, bufety i zdravotnické zařízení. Odebrali celkem osmdesát vzorků čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.

Cílem bylo ověření jejich bezpečnosti na mikrobiologické a virologické vyšetření (především salmonela, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica u kořenové zeleniny, noroviry). Pro kontrolní analýzy byly odebrány šťávy z čerstvého nebo mraženého bobulového a měkkého ovoce (maliny, borůvky, lesní směs, černý rybíz a jahody), ze zeleniny kořenové i plodové (mrkev, celer, petržel, okurka) a z červené řepy s přídavkem listové a naťové zeleniny nebo bylin (rebarbora, špenát, koriandr, máta).

Laboratorní analýzy provedly Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně a Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. „Všechny vzorky osmdesáti odebraných šťáv ve sledovaných parametrech vyhověly. Přítomnost norovirů virologická vyšetření v žádném ze vzorků odebraných šťáv neprokázala. Ani bakteriální původci infekčních onemocnění z potravin a pokrmů – jako je salmonela, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Yersinie enterocolitica – nebyli v odebraných vzorcích zjištěni,“ představila výsledky Hana Kunstovná z HSHMP. „Ve dvou vzorcích šťáv byl zjištěn v nepatrných hodnotách výskyt Enterobacteriaceae, který by v případě vyšších hodnot mohl signalizovat nedodržování správné hygienické praxe.“ V těchto provozovnách budou proto znovu provedeny kontroly s odběrem vzorků.

Zároveň hygienici v provozovnách kontrolovali další povinnosti provozovatelů stravovacích služeb, a to zajištění sledovatelnosti, dodržování skladovacích podmínek, ochranu potravin a nápojů před kontaminací a dodržování osobní a provozní hygieny.  Neplnění povinností zjistila kontrola pouze v jednom případě, a to v nezajištění vyhovujících teplot uchování surovin k výrobě šťáv (nakrájeného ovoce a zeleniny).

Galerie: Test „domácích“ limonád v restauracích

Zdroj: HSHMP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).