Hlavní navigace

Pleť je odrazem naší stravy. Co jíst, abychom vypadali líp?

1. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Drobné pupínky nebo rovnou akné netrápí jen mladistvé, ale i dospělé. Na vině je mnohdy nesprávný jídelníček. Čemu se vyhnout a co jíst častěji?

Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou, a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Správná výživa je tedy důležitou součástí péče o pleť. Čím zdravější vevnitř, tím více je to vidět i navenek.

Akné není výsada jen teenagerů

Pupínky a akné trápí kvůli hormonálním změnám hlavně teenagery, ale nevyhýbají se ani dospělým. Dříve se mělo za to, že důvodem jsou nezdravá jídla, jako je čokoláda s nízkým podílem kakaa, pizza nebo hranolky, které preferují právě mladí. Strava postavená na dennodenním příjmu průmyslově zpracovaných sacharidů vskutku může podporovat mírný, chronický zánět v celém těle, a tento dlouhodobý vliv bývá spojován s řadou zdravotních problémů včetně pupínků a akné.

Galerie: Akné: Mýty a nejhorší tipy

Struktura a pružnost kůže jsou z velké části postaveny na kolagenu a elastinu – proteinech přítomných těsně pod jejím povrchem. Jejich poškození může vést k prohloubení jemných linek a vrásek, které způsobují, že vypadáme starší, než doopravdy jsme. Proto je tak důležité chránit se proti škodlivému slunečnímu UV záření, které urychluje tvorbu tzv. volných radikálů – vysoce reaktivních molekul poškozujících právě kolagen s elastinem.

Co jíst pro zdravou pokožku

Antioxidanty, látky hojně se vyskytující v pestrobarevném ovoci a zelenině, bojují proti vzniku volných radikálů. Existuje jasný vztah mezi množstvím antioxidantů v kůži a její strukturou. Pokožka s nízkým obsahem antioxidantů je hrubší, zatímco pokožka s jejich vysokým obsahem bývá hladší a pružnější.

Ryby

Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin, které tělo použije pro tvorbu kolagenu a elastinu. Zároveň obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež mají protizánětlivé schopnosti. Obzvlášť bohaté je maso lososa a pstruha. Tyto zdravé tuky však obsahuje každé rybí maso, a proto jezte ryby klidně několikrát týdně.

„Dobré“ sacharidy

Zkuste co nejvíce omezit průmyslové „bílé“ sacharidy a cukry. Nahraďte je „dobrými“ sacharidy – zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými cereáliemi. Tyto potraviny mají nižší glykemický index a jejich volbou tak snížíte celkové množství sacharidů ve své stravě.

Pestrobarevné ovoce a zelenina

Mnoho sytě barevných druhů ovoce a zeleniny má svoji barvu díky tzv. karotenoidům. Část z nich dokážeme využít při tvorbě vitamínu A, který je nezbytný pro tvorbu kožních buněk. Tělo totiž každý den nahrazuje třicet až čtyřicet tisíc odumřelých kožních buněk. Toto ovoce a zelenina jsou zároveň bohaté na vitamín C, který se hodí při tvorbě kolagenu. Vitamín C a karotenoidy jsou rovněž antioxidanty bojujícími proti škodlivým volným radikálům.

Oříšky a semínka

Ořechy, které rostou na stromech, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy, a semínka, například lněná nebo chia, poskytují tělu zdravé omega-3 tuky. Některé ořechy, obzvlášť ty para, jsou navíc skvělým zdrojem antioxidačního minerálu selenu. Jeho nesprávná hladina může způsobovat velkou únavu, ospalost, oslabuje imunitní systém, snižuje ochranu proti oxidačnímu stresu, ovlivňuje hormonální regulaci těla, a dokonce zvyšuje riziko propuknutí některých chorob – především kardiovaskulárních. Dobrou zprávou je, že pro doplnění selenu stačí jeden para ořech denně.

Spousta tekutin

Mají-li se živiny a odpadní látky rychle a správně pohybovat, potřebuje mít tělo dostatek tekutin. Skvělá je voda a díky obsahu antioxidantů také zelený čaj. Nezapomínejte tedy pít, obzvlášť v horku. Při pocení tělo díky tekutinám odplavuje z kůže odpadní látky.
Pokud chcete mít zdravou pleť, přidejte do svého proteinového nápoje trochu drcených lněných nebo chia semínek, která zajistí vysoký obsah omega-3. Přidejte do něj i kousky manga, jenž je zdrojem vitamínu C. Nezapomeňte ani na baby špenát jako zdroj karotenoidů.

Další tipy najdete v článku Jak zlepšit akné pomocí stravy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).