Hlavní navigace

4 druhy koření, kterými osvěžíte nudné kaše a smoothie

28. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Skořice, kardamom, hřebíček a čaj matcha, to jsou drobnosti, které změní (nejen) vaše první denní jídlo z nezáživného na úplně nové.

K oblíbeným zdravým snídaním patří doma připravené kaše, ale i smoothie. Když je doplníte o všechny základní živiny, dodají vám dostatek energie do nového dne. Jenže pokud nemáte dostatek inspirace, po pár dnech se vám taková kaše nebo smoothie přejí. Jak jednoduše obohatit snídaně a užívat si klidně každý den novou chuť, a nejen to?

Skořice kaši osladí, vás zahřeje

Skořice dodá snídani nejen nezaměnitelné aroma, ale zároveň dokáže posloužit jako náhrada cukru, která decentně osladí snídaňovou kaši či ovocná smoothies. Ale ani to není vše. Skořice je bohatá na látky s antioxidačními, dezinfekčními a antibiotickými účinky, podpoří nám chuť k jídlu a oceníte její pozitivní vliv na trávení. V neposlední řadě vás skořice i zahřeje.

Autor: Depositphotos

„Pokud chcete využít blahodárný efekt skořice, vybírejte druh zvaný cejlonská skořice neboli skořice pravá, která roste výhradně na Srí Lance a oproti skořici čínské, která je u nás rozšířená nejvíce, je křehčí a má jemnější chuť bez hořkosti. Cejlonská skořice je považována za nejkvalitnější, protože má vysoký obsah cinnamaldehydu, který stojí za typickou vůní a sladkou chutí,“ říká Jan Schneedorfer ze specializovaného obchodu s kořením Království chuti.

Cejlonskou skořici je ideální používat do pokrmů, která neprochází tepelnou úpravou. Rozdíl mezi skořicí cejlonskou a skořicí čínskou je především v obsahu toxické látky zvané kumarin, který se u cejlonské skořice pohybuje v malém množství okolo 0,004 procenta a u skořice čínské může dosahovat jeho obsah až 5 procent. Při běžném používání skořice se však není čeho obávat ani u jednoho druhu.

Výzkumy potvrzují léčebný efekt zázvoru. Pozor by si však měli dát lidé s hypertenzí Přečtěte si také:

Výzkumy potvrzují léčebný efekt zázvoru. Pozor by si však měli dát lidé s hypertenzí

Kardamom do sladkého

Jedná se o semínka z plodů byliny kardamovníku a právě kardamom patří mezi vysoce ceněné koření. Arabové si kardamomem dokonce ochucují svou kávu a toto koření pro ně představuje symbol pohostinství.

„Kardamom zaujímá třetí místo v žebříčku nejdražšího koření světa, hned po šafránu a vanilce. Je pro něj charakteristická kořenitá a jakoby citronově nasládlá chuť. Hodí se tak skvěle do jakéhokoliv sladkého pokrmu, ale i nápojů,“ říká kořenář. Vyzkoušet ho můžete do tvarohu či jogurtu, pudinku či obilninových kaší.

Autor: Depositphotos

Stejně jako u skořice i kardamom podporuje trávení a stimuluje náš organismus. Koření je navíc bohaté na železo a mangan, napomáhá při boji s infekcemi či záněty, je prospěšné pro naše srdce a zlepšuje krevní oběh. Dokáže nám pomoci zmírnit nepříjemný zápach z úst, posiluje naše vlasy i nehty a je přírodním afrodiziakem. A navíc se skvěle hodí do ovesných kaší, ale s jeho dávkováním buďte opatrní, je dosti aromatický.

Hřebíček si namelte sami

Hřebíček je vlastně sušený kalich s poupětem z tropického stromu hřebíčkovce kořenného. Díky své sladké, jemně štiplavé chuti nachází v kuchyni široké uplatnění, a přestože hřebíček známe především z vánočního punče, svařeného vína či perníku, skvěle se hodí do jakékoliv snídaňové variance v podobě kaše či smoothies.

Autor: Depositphotos

„Kvalitu hřebíčku poznáte podle světlejší hlavičky a malého množství oleje, které se objeví po stisknutí stopky hřebíčku. Doporučuji zakoupit si raději hřebíček celý a namlít či nadrtit si ho v hmoždíři až těsně před jeho použitím. Mletý hřebíček má kratší trvanlivost a své aroma rychle ztrácí,“ radí Jan Schneedorfer.

Rozhodneme-li se udeřit na hlavičku hřebíčku, dostaneme z něj vše cenné, co obsahuje. Připravit si z něj můžeme tinkturu i hřebíčkový olej. Hřebíček funguje skvěle jako afrodiziakum, dezinfekce i zbraň proti vráskám. Silice z hřebíčku dokážou zmírnit bolest zubního nervu a zároveň působí antibakteriálně. Mezi kořením vedle mleté skořice a drceného oregana patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů.

Matcha dodá energii

Při slově matcha se každému vybaví prášek výrazné smaragdově zelené barvy a typicky jemně zemité, nasládlé chuti. Matcha je druh zeleného čaje, který je rozemletý na jemný prášek a jehož výroba patří mezi jednu z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě.

Přestože se nejedná o koření, ale rostlinku, nemohla prostě v našem výčtu chybět. Ptáte se, co je na jeho výrobě tak náročné? Matcha roste pouze na zastíněných polích, které se před sklizní zcela zastíní. Tím se zabrání přístupu světa k rostlině a dosáhne se zvýšené produkce chlorofylu, který je zodpovědný za charakteristickou barvu matchy. Kvalitní matchu tak poznáte podle sytě zelené barvy a jemné nasládlé chuti.

Autor: Depositphotos

„V poslední době je matcha oblíbenou surovinou u přípravy celé řady koktejlů a smoothies. Své využití nachází ve studených i teplých nápojích, kaších i dezertech, kde slouží především jako přírodní barvivo. Vyzkoušejte například lahodný banánový matcha koktejl, kdy stačí rozmixovat banán s mlékem a lžičkou čaje matcha. Obměnu uděláte přidáním ananasu, jogurtu či kokosového mléka,“ doporučuje Jan Schneedorfer.

Matcha však rozhodně neslouží pouze jako barvivo, ale pyšní se celou řadou blahodárných účinků, působí jako stimulant, dodává nám energii, osvěžuje mysl a zlepšuje soustředěnost i náladu. Zároveň matcha posiluje naši imunitu a detoxikuje organismus. Matcha má u přípravy snídaní tedy rozhodně zelenou.

Jakou máte nejraději snídani?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).