největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
koření
koření
1
–
30
/
81
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Na libečku si můžete pochutnávat i se v něm koupat. Pěstuje se snadno
Libeček lékařský byl známý již v antickém Řecku, kde sloužil jako afrodiziakum a deodorant. Dnes si jeho výraznou chuť a vůni užíváme hlavně v pokrmech, kterým dokáže dodat říz. Hodí se třeba do polévek, omáček či pomazánek. Uplatnění ale nachází i při problémech se zažíváním, protože podporuje tvorbu trávicích šťáv. Prospívá také citlivé a aknózní pokožce, takže se přidává do kosmetiky. Pěstovat ho může prakticky každý, stačí slunné stanoviště a dostatek živin v půdě.
Dana Široká
20. 5. 2025
Koření, které zahřeje. Zkuste osvědčené recepty, kde je skořice, zázvor, kurkuma či kardamom
Koření představuje základní ingredienci většiny pokrmů a je součástí našeho každodenního jídelníčku, aniž bychom si to plně uvědomovali. Právě koření přitom dodává pokrmům specifickou chuť. Neslouží však jen k dochucení jídla, ale může rovněž posílit naše zdraví. To se hodí zejména v chladném zimním počasí, jaké stále trvá.
Dominika Nováková
21. 3. 2025
Paštika do dvaceti minut. Zvládne ji vyrobit každý, recept na játrovou je jednoduchý
Koupit paštiku, nebo si ji doma připravit? Protože je před víkendem, budete mít možná více času zkusit, klidně úplně poprvé, paštiku domácí. Není třeba žádných speciálních surovin ani celé sobotní odpoledne. Zkusíte jemnou, nebo tu s kusy masa?
Kateřina Čepelíková
14. 3. 2025
10 druhů pepřů: Uměli byste v kuchyni využít tasmánský či sečuánský pepř?
Na světě existuje na sto druhů pepřů, řada z nich posune chuť vámi chystaných jídel zas o kousek dál. Máme pro vás deset druhů netradičních pepřů a poradíme, jak je v kuchyni využít.
Redakce
18. 9. 2024
Základní pravidla při přípravě kari. Koření nesypte do oleje, zeleninu přidejte na konec
Kari je koření, ale i název pokrmu, který se hojně rozšířil nejen v Indii a Jihovýchodní Asii, ale i v Evropě. Jaké jsou druhy koření kari a jak kari pokrm dotáhnout ve vlastní kuchyni k dokonalosti?
Redakce
24. 4. 2024
Na domácí svařák nekupujte laciné víno. Jak se od něj liší glühwein?
Svařené víno si můžete připravit sami doma. Poradíme, jaké víno vybrat a s jakým kořením ho nakombinovat. A nezapomínáme ani na ty, kteří chtějí svařené víno bez práce.
Kateřina Čepelíková
20. 12. 2023
Tohle zvládnete i doma. Vaječňák s kořením na kachnu nebo dýňové latte
Aktualita
Mohu nabídnout kávu, čaj, nebo snad něco ostřejšího? Otázka směřovaná k hostům, která o nadcházejících svátcích zazní v leckteré domácnosti. Nepřekvapíte klasikou, ale zaujmete, když doma připravíte dýňové latte nebo vaječný likér bez vanilky, zato s fenyklem.
Kateřina Čepelíková
15. 12. 2023
Do jakých jídel se hodí kurkuma, zázvor a chilli? Klidně i do sladkých
Pikantní, barevné, exotikou vonící koření, které se často v kuchyni bojíme použít, abychom to nepřehnali. Kurkuma, zázvor a chilli. Čím jsou tato koření zajímavá, zdravá a kam všude se hodí, v rozumném množství?
Redakce
19. 5. 2023
4 druhy koření, kterými osvěžíte nudné kaše a smoothie
Skořice, kardamom, hřebíček a čaj matcha, to jsou drobnosti, které změní (nejen) vaše první denní jídlo z nezáživného na úplně nové.
Redakce
28. 4. 2023
Výzkumy potvrzují léčebný efekt zázvoru. Pozor by si však měli dát lidé s hypertenzí
Konzumace zázvoru má hodně benefitů. Má široké využití v kuchyni jako koření, zdravotní účinky zázvoru znali už naši dávní předkové a dnes je potvrzují moderní výzkumy. Použití zázvoru se neomezuje jenom na známý zázvorový čaj, který pomáhá při nachlazení a nevolnosti. Věda prokazuje možnosti širšího medicínského využití této rostliny.
Kateřina M. Košutová
21. 3. 2023
Skořice v Kauflandu byla falšovaná. Už dvakrát
Aktualita
Potravina, která v obchodě stojí skoro nejméně ze všech položek na nákupním seznamu, a přesto byla falšovaná. Skořice. Jak složité je zjistit příměsi ve skořici a proč takový proces trvá tři čtvrtě roku?
Kateřina Čepelíková
25. 1. 2023
Kořenář radí, jak ochutit zvěřinu. Protože sůl a pepř nestačí
Sůl a pepř jsou sice ti nejdůležitější pomocníci v kuchyni, ale na zvěřinu jednoduše nestačí. Abyste ze zvěřiny dostali maximum, musíte přidat trochu aromatického koření. Naštěstí takového, které máte všichni doma.
Redakce
4. 11. 2022
Nenechte se oklamat, kupujte jen skutečná povidla. Nebo si je snadno udělejte doma
Povidla mohou být nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek či meruněk. Mohou být dokonce přislazovaná, ačkoli se traduje, že nikoliv. Musí však v každém případě obsahovat mnohem vyšší podíl ovoce než marmelády.
Petr Havel
5. 10. 2022
Kotrč kadeřavý je vzácná houba, ale teď se dá najít. Chutná výtečně
Přinést teď z lesa košík plný hub není těžké. Díky ideálním podmínkám se dají najít i houby, které jsou vzácné – třeba velice chutné kotrče. Dříve se na Moravě tomuto hřibu říkalo beraní hlava, v atlase jej ale najdete pod názvem kotrč kadeřavý. Co si z něj můžete připravit?
Taťána Kročková
19. 9. 2022
Quinoa, netradiční dietní příloha plná bílkovin. Už jste ji ochutnali?
Drobná semena, která se dají uvařit na sladký i slaný způsob, znaly už dávné jihoamerické civilizace. Považovali quinou za posvátnou potravinu a moderní věda jim v tomto názoru dává svým způsobem za pravdu. Pochutnat si na ní mohou bez obav i lidé s celiakií a jako jedna z mála rostlin vám dodá slušnou porci bílkovin.
Kateřina M. Košutová
16. 9. 2022
Mateřídouška nejen voní a chutná, může pomoci i s některými neduhy
Voňavá rostlina s drobnými květy toho dokáže hodně. Doladí chuť mnoha pokrmů, provoní zahrádku a podle lidového léčitelství podpoří uzdravení z řady nemocí. Okouzlila nejenom bylinkáře a kuchaře, ale dokonce také mnohé spisovatele a básníky.
Kateřina M. Košutová
11. 8. 2022
Jak se naučit míchat vlastní koření? Základem je paprika, chilli a kvalitní pepř, říká pražský kořenář
Rozhovor
Nebojte se experimentovat a namíchejte si svoji směs grilovacího koření, radí kořenář Jan Schneedorfer z Království chuti. Jenže jak se v koření vyznat a jak s mícháním směsí začít?
Kateřina Čepelíková
9. 8. 2022
Už jste zkusili salsicciu? Italskou syrovou klobásu využijete skvěle v kuchyni
Recept
Víte, co je to salsiccia? Jde o specifický italský produkt, obvykle ne zcela přesně označovaný jako syrová klobása. Poradíme, jak ji využít v kuchyni.
Petr Havel
4. 8. 2022
Už nevíte, co s houbami? Zkuste si z nich připravit koření
Jak zpracovat plné nůše hub? Zavařit, podusit a zamrazit, nebo usušit? Variantou je sušení a následná výroba houbového koření. To dodá pokrmu chuť a pochutnají si na něm i ti, kteří jinak specifické konzistenci hub neholdují.
Petr Havel
28. 7. 2022
Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém?
Fungování imunitního systému lidského těla je nesmírně složité. Jeho úkolem je bránit organismus před infekcemi i patogeny a nevyvážený životní styl může jeho práci pořádně ztížit. Jak lze podpořit správnou funkci imunitního systému a které vitamíny a jiné látky jsou v tom dobrými pomocníky?
Kateřina M. Košutová
7. 7. 2022
Estragon: pelyněk, který není hořký. Hodí se do octa i do omáčky
Pelyněk estragon je bylinka známá svou vůní a jemnou lékořicovou příchutí. Koření dodává svěží chuť různým pokrmům a široce se používá zejména ve francouzské kuchyni. Dá se koupit čerstvý i sušený a dokonce je snadné si ho vypěstovat vlastními silami.
Kateřina M. Košutová
10. 5. 2022
„Bez éček a technických šméček.“ Rakouská značka čajů a koření je 30 let na trhu v ČR
Výrobce biočajů a biokoření Sonnentor letos slaví 30 let v České republice. Značka pochází z Rakouska, ale zakládá si na stejné kvalitě a přístupu u nás: „Nejsme a nikdy jsme nebyli jen levnou dceřinou firmou z Východu,“ říká ředitel Josef Dvořáček.
Lenka Krbcová
25. 4. 2022
Bobkový list můžeme bez problémů pěstovat doma i na zahradě
Oblíbené koření jsou listy poměrně statného stromu s názvem vavřín vznešený. Vypěstovat ale lze i zakrslý stromek, třeba v květináči na balkóně. Jak pěstovat, sušit a využít bobkový list?
Petr Havel
14. 4. 2022
Pepř čtyř barev? Všechno jsou plody jediné rostliny
Pepř bílý, zelený, červený a černý. Čtyři barvy, a přitom jedna rostlina. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozluštíme záhadu barevného pepře a poradíme, do jakého jídla se který pepř hodí.
Kateřina Čepelíková
11. 4. 2022
Už dvě otočení mlýnkem dokáží ochutit jídlo, říkají pěstitelé kampotského pepře
Rozhovor
Kvalitní černý pepř by měl na jazyku rozvíjet plnou paletu chutí, a ne jej spálit. Černý kampotský pepř je známý díky své jedinečné chuti a vůni máty a eukalyptu. Jak se takový kvalitní pepř pěstuje, kdy se sklízí a k čemu je dobrý fermentovaný či uzený pepř? Server Vitalia.cz se ptal přímo pěstitelů z Kambodži.
Kateřina Čepelíková
29. 3. 2022
Kurkuma obsahuje léčivý kurkumin. Získat potřebné množství jen z potravy je nemožné
Kurkuma není jen chutné koření. Obsahuje kurkumin, který má řadu účinků na zdraví. Vědci zkoumají, jaké benefity nabízí i v jakém množství a formě je nutné kurkumin užívat, aby měl náležitý efekt.
Kateřina M. Košutová
28. 2. 2022
Koriandr: bylina zvláštní chuti a velké síly
Koriandr je zdravý a obsahuje mnoho vitamínu K, ale nechutná každému. Jsou za tím geny. Používá se jak při vaření, tak v lidovém léčitelství. Listy a semena mají jinou chuť i účinky.
Kateřina M. Košutová
17. 1. 2022
Jak se pěstuje pepř, komodita, která se brzy může stát luxusem?
Největší producent pepře na světě pěstuje pepř způsobem, který by se ekologicky smýšlejícím lidem nezamlouval. Přesto se drancování půdy v jihovýchodní Asii rozmáhá, protože cena pepře stoupá a poptávka roste. Najdou se ale i pozitivní příklady pěstování.
Kateřina Čepelíková
7. 12. 2021
Pěstování pažitky není problém v květináči ani na zahradě. Nezapomeňte ji stříhat
Pažitku neboli šnytlík nejlépe využijeme ve studené kuchyni. Ani coby přísada do teplých jídel se nevaří, aby neztratila své pozitivní vlastnosti a vitamíny. Tato trvalka se dá pěstovat doma i venku.
Kateřina M. Košutová
15. 6. 2021
Jak vám voní skořice? Jedné látce se říká „vůně cukrárny“
Skořice je koření, které voní, chutná i léčí. V dávných dobách byla tak ceněná, že sloužila jako dar pro bohy i panovníky. Cena skořice byla ohromná, obchodníci dělali tajnosti s jejím původem a vyprávěly se o ní legendy. Nakonec se rozšířila po celém světě. Milují ji nejenom kuchaři, ale zaujala i léčitele a později novodobé vědce.
Kateřina M. Košutová
29. 3. 2021
1
–
30
/
81
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Zachráníme devět dětí z deseti, vývoj jde pořád dopředu, říká profesor
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji