Česnek zvyšuje zejména odolnost našeho organismu, bojuje velmi dobře proti virům, bakteriím, plísním i parazitům. Je také výborným pomocníkem při nachlazení, onemocnění dýchacích cest, zahlenění, pomáhá při odkašlávání nebo zmírňuje astma. Díky silicím v sobě obsažených česnek také snižuje cholesterol a udržuje rovnováhu v trávicím traktu. Důležité je ale vědět, že ne každý česnek je stejný. Poměr silic v jednotlivých odrůdách z různých zemí se hodně liší.
Český nebo čínský?
Česnek je v našich domácnostech součástí mnoha pokrmů. Lidé ho od pradávna pěstovali, aby se udržovali zdraví a v dobré fyzické kondici. V posledních letech se více debatuje o tom, zda kvalita nabízeného česneku na pultech obchodů je stejná, ať jde o česnek tuzemský nebo dovážený. Jak nám již před časem řekl největší šlechtitel v České republice ( k-cesnek.cz) Jan Kozák: „Čínský česnek je sice hezký, je jeden jako druhý, ale chuťově je špatný, nemá žádnou sílu. Pravděpodobně je to odrůdou a pravděpodobně jim to takhle vyhovuje. My jsme zvyklí používat česnek jako koření, čínský česnek je spíše jako zeleninová hmota.“ I to je jistě důvod, proč zájem o český česnek v českých obchodech rok od roku stoupá.
Čtěte k tématu: Za český česnek se u nás vydává česnek ze Španělska
Bylo ho dost, za moc. Teď je ho málo, za moc
V polovině devadesátých let bylo českého česneku všude dost, ale nikdo o něj nestál. Důvod byl prostý – lidé ho chtěli za stejné peníze, za jaké byl v té době k mání česnek čínský nebo španělský. Navíc v té době lidé dbali spíše na kvantitu než kvalitu, proto upřednostňovali importované odrůdy, jejichž hlavička obsahovala až patnáct stroužků, které šly od sebe velmi dobře oddělit.
Na pultech obchodů může zákazník český česnek poznat od importovaných odrůd prakticky ihned. Jednotlivé hlavičky obsahují pět až osm stroužků a slupka je velmi pevná, vícevrstvá. Slupka může být čistě bílá, i zbarvená mírně do fialova. Tyto dva faktory by měl každý zákazník, pokud chce nakupovat ryze český česnek, brát v patrnost. Mnoho českých pěstitelů totiž množí odrůdy ze zahraničí. Na obalu pak deklarují zemi původu ČR, nicméně prodávají čínské či španělské odrůdy. To potvrzuje i Jan Kozák: „Za český česnek se u nás v devadesáti procentech prodává česnek ze Španělska, které je největším producentem česneku v EU.“
Ale jsou tu i světlé výjimky, například farma Zdeňka Hrdličky. Ta v průběhu posledních pěti let pro britský řetězec Tesco pouze množila typicky českou odrůdu česneku – Dukát – aby ji letos poprvé mohl dodávat exkluzivně do českých obchodů. „Naše spolupráce začala před zhruba pěti lety, kdy jsme do řetězce začali dodávat první zeleninu,” říká Zdeněk Hrdlička, majitel farmy Hrdlička z Dolánek nad Ohří. „Český česnek tehdy nebyl příliš k sehnání, tak jsme zariskovali a začali ho množit. Letos jsme z patnácti hektarů vyprodukovali devadesát tun česneku,“ dodává Hrdlička. K dostání bude až do další sklizně v květnu příštího roku.
Zdroj: TZ Tesco