Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Česnek medvědí

13. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Připomíná konvalinku, ale na rozdíl od ní není jedovatý. Jeho listy chutnají jako stroužky česneku, ale na rozdíl od nich jsou výrazné. Vypěstujte si česnek medvědí podle našich rad.

Je to vytrvalá bylinka, vysoká asi 10 až 50 cm, má podlouhlou asi 4 až 6 cm dlouhou a 1 až 2 cm tlustou podzemní cibuli. Na česneku medvědím kvetou drobounké bílé kvítky a celá rostlinka má charakteristické česnekové aroma. Růst ho můžeme vidět jak volně podél potoků, na vlhkých loukách či v lesích, tak i na některých zahrádkách. Při sběru si dávejte pozor, česnek medvědí svou podobou trochu připomíná jedovatou konvalinku, avšak ta nemá typickou štiplavou česnekovou vůni.

Konzumaci je nejvhodnější čerstvý medvědí česnek, protože při sušení a vaření se vytrácí jak vůně, tak chuť a vitamíny
Autor: Isifa.cz

Česnek medvědí je ke konzumaci nejvhodnější čerstvý, protože při sušení a vaření se vytrácí jak vůně, tak chuť a vitamíny

Využití v kuchyni

V kuchyni se česnek medvědí používá podobně jako česnek kuchyňský, jen s tím rozdílem, že se nezpracovávají stroužky, ale listy, popřípadě lze využít i cibulku či květ, ty však nemají charakteristickou jemnou štiplavou chuť. Čerstvou nať můžete využít například jako koření do omáček, polévek či masa. Pokud listy spaříte, lze je podávat stejně jako špenát. Jeho další využití je například k dozdobení jídel nebo k přípravě salátu. Dá se přidat tam, kde byste použili česnek, pažitku či cibulovou nať.

Najemno nakrájenou cibulku česneku medvědího nasypte na chleba s máslem nebo sýrem a hned máte chutnou svačinku. Dále ji lze přidat také jako koření do hotových omáček, polévek, k bramborám a jiným pokrmům.

Jak si česnek medvědí vypěstovat doma

Pěstování této rostlinky je snadné a nenáročné, dá se množit jak semeny, tak cibulkami. Česneku medvědímu se dobře daří v polostínu na severní straně, můžete zvolit například umístění pod ovocnými stromy a podobná místa, kde by se jiným rostlinkám příliš nedařilo. Je pouze potřeba česnek častěji zalévat, protože má velmi rád vlhkou půdu.

Kdy sklízet a jak uchovávat

Nejvhodnější dobou ke sběru je duben až květen či červen, ke konzumaci je nejvhodnější čerstvý medvědí česnek, protože při sušení a vaření se vytrácí jak vůně, tak chuť a vitamíny.
Pokud však máte velkou úrodu, kterou si chcete uchovat, je dobré listy nasekat a dát je do mrazáku, nebo je popřípadě naložit do oleje, což je však o něco pracnější. Potřebujete-li listy uchovat pár dnů, vydrží vám i v lednici zabalené ve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou.

Léčivé účinky

V první řadě je to silné přírodní antibiotikum a antioxidant, chrání před vznikem krevních sraženin, kardiovaskulárními chorobami a před vznikem rakovinového bujení. Působí projímavě a močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř. Pomáhá léčit mykózy a ničit nežádoucí střevní bakterie, parazity a zlatého stafylokoka. Působí proti závratím, úzkosti a nespavosti, má pozitivní vliv na činnost srdce a podporuje chuť k jídlu. Česnek medvědí je také protiplísňový a antibakteriální, snižuje krevní tlak, reguluje činnost žaludku, má vysoký obsah vitamínu C a dokonce dokáže snížit potíže s krevním oběhem a arteriosklerózou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).