Hlavní navigace

Rajčata dozrávají. Co s nimi?

12. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
RECEPTY: Rajčata, která voní a chutnají, jsou jen ta sezonní, vypěstovaná v místě, kde se konzumují. Je vám líto, že je jejich sezona krátká? Přinášíme tipy, jak jejich chuť uchovat.

V dnešním globalizovaném světě seženeme snad všechny letní plody třeba i o Vánocích. Příliš nezáleží na tom, zda jde o ovoce, například o jahody a maliny, nebo o zeleninu. Každý, kdo si takové produkty mimo sezonu koupil, ví, že to není ono.

Co se dozvíte v článku
  1. Chlazením ztrácejí rajčata na chuti
  2. Rajčata kupujte v té nejvyšší kvalitě
  3. Rajčata jsou přínosem pro naše tělo
  4. Dlouhodobé uchování chutě – plesnivé vyhodit
  5. Domácí rajčatové pesto
  6. Kečup z čerstvých rajčat
  7. Sušená rajčata

Chlazením ztrácejí rajčata na chuti

Rajčata vypěstovaná ve španělských sklenících, která musela navíc absolvovat cestu v chlazeném kamionu, což výrazně snižuje kvalitu chutě a vůni plodů, nejsou v kuchyni zas takový zázrak.

Proto si milovníci červené sladkokyselé zeleniny musejí pochoutku po většinu roku odepřít. Pouze ale tu čerstvou, protože chuť rajčat lze poměrně dobře uchovat.  

Rajčata kupujte v té nejvyšší kvalitě

Rajčata bývají stálicemi našich zahrad. Ačkoli jsou poměrně náchylná na plísně a škůdce, máme je rádi a od července do září s radostí „vyštipujeme“, tedy zbavujeme se bočních výhonků. Pěstování není náročné a drobné keře plodí v našich podmínkách poměrně dobře, a to i na balkonech a terasách.

Chuť a vůně domácích rajčat jsou nesrovnatelné s chutí a vůní těch z obchodů. Pokud nemáte možnost pěstování, určitě vybírejte výhradně od ekologických zemědělců, kteří při pěstování nepoužívají žádné pesticidy ani průmyslová hnojiva.

Bio rajčata tak budou obsahovat vitaminy a minerály v podobě, která je dobře stravitelná pro naše tělo. Seženete je na bio farmách, kde se můžete osobně zastavit nebo zvolit nákup přes e-shop farem či prostřednictvím bedýnkových systémů. Zeleninu v bio kvalitě seženete také v obchodech. Musí však vždy nést označení logem biolistu nebo biozebry. Chcete českou zeleninu přímo od pěstitele? Najdete ho na mapě.

Rajčata jsou přínosem pro naše tělo

Rajčata obsahují rovněž mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.

Dlouhodobé uchování chutě – plesnivé vyhodit

Pro zralá rajčata je typická jedinečná chuť. Nezoufejte však nad tím, že je jejich sezona krátká. Jejich čerstvost lze částečně prodloužit správným skladováním, nebo si je můžete usušit, naložit či zavařit.

A jaká rajčata se nejvíce hodí pro dlouhodobé uchování? Přezrálá, mírně pomačkaná nebo matná nevadí. Naopak jsou sladší. Vadit budou naopak nahnilá nebo naplesnivělá. Plíseň rozhodně neodkrajujte! Na potravinách se nevyskytují pouze viditelné plísně, ale i plísně skryté. Ty pronikají do hlubších vrstev potravin a čím více vody potravina obsahuje, tím hlouběji mohou plísně prorůstat, což je případ právě rajčat.

Do pesta, kečupu nebo na sušení používejte klasická keříčková rajčata. Kečup můžete ozvláštnit i jinými druhy.

Domácí rajčatové pesto

  • 1 kg bio rajčat
  • 2 stroužky bio česneku
  • 3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • šťáva z bio citronu
  • bio bazalka
  • sůl a bio pepř na dochucení

Na spodní straně rajčat nařízneme nožem křížek. Po spaření se tak budou lépe loupat. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Podle chuti můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku. Na závěr osolíme a opepříme.

Náš tip: Pro aromatičtější chuť můžete přidat až těsně před podáváním s těstovinami bazalku.


Autor: BIO

Kečup z čerstvých rajčat

  • 1 kg bio rajčat
  • 1 ks bio cibule
  • 100 g bio třtinového cukru
  • 60 ml bio jablečného octa
  • asi 100 ml vody
  • 2 ks bio bobkového listu
  • špetka bio mleté skořice
  • špetka bio nového koření
  • špetka bio muškátového oříšku
  • lžička bio mleté papriky
  • 3 kuličky bio pepře

Rajčata a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření doporučujeme zabalit do sáčku nebo do vajíčka na čaj, aby se lépe vyndávalo. Postačí také kousek látky, který ovážeme nití. Za občasného míchání vaříme směs asi 45 minut, dokud se vše nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně ji přes síto propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15–20 minut při teplotě 90 °C.


Autor: BIO

Sušená rajčata

  • 1 kg bio rajčat
  • 8 stroužků bio česneku
  • hrst sušené bio bazalky
  • bio extra panenský olivový olej
  • špetka bio chilli papričky dle chuti
  • sůl

Nejprve si připravíme plech, na který rozložíme pečicí papír. Poté si očistíme rajčata a rozřízneme je na půl. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 °C, poté snížíme teplotu na 120 °C a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě teplotu ubereme a při 100 °C pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.


Autor: BIO

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).