Hlavní navigace

Prodej ryb v online supermarketu. Košík.cz zatím nabízí čerstvého lososa a tresku, chce být jednička na trhu

10. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Košík.cz
Češi stále jedí poměrně málo ryb. Místo na trhu chce zaplnit online supermarket Košík.cz s novou značkou Fish&Fresh. Slibuje sladkovodní i mořské ryby – čerstvé a s certifikacemi, které kontrolují způsob chovu či výlovu.

Online supermarket Košík.cz zaváží po celé České republice potraviny, ale také drogerii a potřeby pro domácnost. Pod vlastní značkou nabízí výběrové produkty Authentic, které staví na řemeslném zpracování a kvalitních surovinách. Na oříšky a cereálie se zaměřuje jeho značka Mr. Nutly. A nově přichází se značkou Fish&Fresh se sortimentem ryb a mořských plodů.

Co se dozvíte v článku
  1. Čerstvé ryby do Košíku
  2. Pro začátek losos a treska
  3. Fresh, ale i fér a eko
  4. Jak skladovat čerstvé ryby?
  5. Co znamenají certifikáty ryb

Čerstvé ryby do Košíku

Z 84 kilogramů masa, které Češi ročně sní, připadá pouhých 5 kilogramů na produkty „z vody“. Řadíme se tak mezi státy s nejmenší spotřebou rybího masa v Evropě. A všichni z našich sousedů – včetně Slováků – sní dvojnásobné až trojnásobné množství, přímořské země dokonce sedmkrát více. „Důvodem, proč se Češi rybám vyhýbají, je především malá znalost mořských ryb a dlouhodobě nízká nabídka kvalitního rybího masa, která může v kombinaci s vyšší cenou odrazovat,“ domnívají se v Košíku a mají ambice tuto situaci změnit. Usilují o to, aby si Češi ukládali čerstvé ryby do košíku právě na Košíku.

Nová značka Fish&Fresh se zaměří na čerstvé ryby z divokého chovu nebo z kvalitních rybích farem Evropy i zbytku světa.

„Jsme národ, který zná čerstvé ryby jen z rybníků a říček. Většinu mořských ryb Češi znají spíše jako rozmrazované maso z běžného rybolovu. S čerstvým masem z divokého chovu nebo certifikovaných farem se pak takový zážitek nedá srovnávat,“ říká Tomáš Balent, expert na maso a ryby ve společnosti Košík.cz a garant značky Fish&Fresh. „A je na čase s tím rozdílem seznámit co nejvíce zákazníků.“ 

Pro začátek losos a treska

Košík startuje se širokým výběrem lososů a tresek a postupně chce nabízet nejrozmanitější nabídku i v případě dalších druhů sladkovodních i mořských ryb a mořských plodů.

V první várce Fish&Fresh přinese přes 40 druhů lososů a tresek. Lososy bude vozit z vod Norska, Aljašky, Skotska, ale i Islandu. V nabídce budou jak lososi farmovaní, tak divocí – keta a sockeye. Čerstvé tresky pak bude Košík nakupovat na tradičních rybích aukcích v dánských a islandských přístavech.

Co je farmovaný losos?
Farmovaný losos se chová na lososích farmách, které vznikly za účelem uspokojit zvyšující se poptávku po této oblíbené rybě. Farmované lososy odebírá Košík.cz z Norska a Islandu. V Norsku se farmy nacházejí ve fjordech, které mají krásně čistou vodu. Jejich síťové ohrady jsou 30–50 m hluboké a ryby v nich mají dostatek místa. Na Islandu lososům prospívají tamní studené vody a aktivní proudy. Místní farmy rybám poskytují dostatek prostoru a fungují v souladu s principy udržitelnosti.
Co je divoký losos?
Divoký losos je lovený přímo z moře. Díky tomu, že má více pohybu, obsahuje méně tuku ve svalovině (4 g / 100 g vs. 14 g / 100 g u farmovaného). Barva svaloviny je přirozeně oranžová, ale může mít odchylky, které záleží na potravě každého jednotlivce. Světlejší barva není známkou špatné kvality.
K čemu se hodí treska obecná?
Treska obecná je větší než treska tmavá (dorůstá až do délky 2 m) a má jemné, bílé maso, které se hodí takřka ke všemu.
Jak chutná treska tmavá?
Treska tmavá je menší než treska obecná (60–100 cm) a má do hněda zbarvené maso, které tepelnou úpravou zesvětlá. Má zemitě rybí chuť, mnohem výraznější než treska obecná.

V průběhu roku by pak měl svůj sortiment rozšířit – netají se ambicí přinést nejširší nabídku rybího masa a mořských plodů v českém maloobchodě. „Nová značka Fish&Fresh už brzy zaštítí nejbohatší nabídku ryb a mořských plodů v Česku, od cenově dostupných ryb na rodinnou večeři až po prémiové kousky pro nejnáročnější,“ tvrdí Tomáš Jeřábek, CEO Košík.cz. „A podobně jako v u našich značek Authentic a Mr. Nutly i v případě Fish&Fresh chceme, aby brzy dominovala své kategorii. Rád bych, abychom se v podílu konzumovaného rybího masa brzy dostali alespoň na evropský průměr.“ 

Fresh, ale i fér a eko

Podle informací prodejce ryby značky Fish&Fresh dorazí k zákazníkovi vždy nejpozději 72 hodin, častěji však již 48 hodin od výlovu. Po celou dobu jsou skladovány vychlazené – od cesty z rybí farmy na sklad Košíku, v době skladování i po cestě za zákazníkem. Pokud je ihned po doručení přendá zákazník do lednice – ideálně do takzvané nulové zóny – teplotní řetězec zůstane neporušen a kvalita masa zůstane vysoká.

Jak skladovat čerstvé ryby?

  • Ryby obsahují poměrně velké množství vody, a proto rychle podléhají zkáze.
  • Ideálně je zpracujte do dvou dnů (i v případě, že mají delší expiraci).
  • V lednici je skladujte při teplotě do 4 °C, nejlépe – pokud máte – v tzv. nulové zóně. Nulová zóna je speciální oddělená chladicí přihrádka, ve které se dá snížit teplota až na 0 °C a nastavit až 90% vlhkost. Za těchto podmínek dochází k minimalizaci rozmnožení nežádoucích mikroorganismů, a tím k prodloužení čerstvosti uložených potravin.
  • Ryby lze samozřejmě i zamrazit, ale počítejte s tím, že to sníží jejich kvalitu.

Zdroj: Košík.cz

V rámci značky Fish&Fresh chce však Košík hlídat nejen kvalitu, ale také dbát na životní podmínky ryb. Maso tak bude možné filtrovat i podle certifikátů – konkrétně MSC (Certifikovaný volný chov s pravidly udržitelného rybolovu), ASC (Certifikovaný ekologický a zodpovědný farmový chov), Label Rouge (Národní francouzská certifikace chovatelských postupů) nebo BIO.

„Plundrování oceánů a moří vede k ničení celých ekosystémů. Proto chceme, aby naši zákazníci mohli podpořit chovatele, kteří investují do dlouhodobě udržitelné produkce. Její přísná kritéria byla navržena tak, aby pomohla uchovat dostatek ryb v mořích i do budoucna,“ doplňuje Tomáš Jeřábek.

Co znamenají certifikáty ryb

Co je ASC (Certifikovaný farmový chov)?
Tato certifikace označuje ryby z ekologického a společensky zodpovědného farmového chovu. ASC certifikovaný chov usiluje o ochranu oceánu a pobřeží, zlepšení života farmářů a místních komunit v rozvojovém světě. Díky této certifikaci víte, že ryba pochází z udržitelného farmového chovu. „ASC je dobrovolný a plně nezávislý certifikační program. Když si koupíte mořské plody s certifikací ASC, pomůžete miliardám lidí poskytnout čistší, zdravější a bezpečnější mořské plody vypěstované na farmách. Přispíváte také k ochraně a obnově světových oceánů, pobřeží a divoké zvěře a ke zlepšení života farmářů mořských plodů a místních komunit v rozvojovém světě.“
Co je MSC (Certifikovaný volný chov)?
Tato certifikace označuje ryby z udržitelného rybolovu. „Modré označení MSC se vztahuje pouze na volně žijící ryby nebo mořské plody z lovišť, která byla certifikována podle MSC Fisheries Standard, což je soubor požadavků pro udržitelný rybolov. Ryby a mořské plody s modrým štítkem pocházejí z rybolovu, který byl nezávisle posouzen z hlediska jeho dopadů na populace volně žijících ryb a ekosystémy, kterých jsou součástí.“
Co je Label Rouge Label?
Rouge je akreditován francouzským ministerstvem zemědělství a je prestižním uznáním chovatelských postupů. Značí respekt k rybám a záruku jedinečné kvality masa. Obsah tuku nepřesahuje 16 %, což vypovídá o dokonalé souhře výživových hodnot a chutí. Maximální hustota osazení v rybích kotcích je 1,5 % ryb a 98,5 % vody, umožňující pomalý a zdravý vývoj bez stresu. Strava ryb obsahuje přísady z udržitelně řízeného rybolovu, z interní krmivářské divize certifikované přímo pro výrobu krmiva Label Rouge.
Co je BIO?
BIO ryby jsou krmeny vysoce kvalitní potravou bez hormonů a antibiotik (používání hormonů je nicméně zakázáno obecně ve veškerých chovech zvířat v EU a pro používání antibiotik jsou stanovena přesná pravidla, pozn. red.). Norský organický losos je chován bez hormonů a antibiotik. Antibiotika nejsou nutná díky tomu, že ryby mají prostor plavat v síťovinách, které obsahují 99,5 % vody. K čištění sítí se nepoužívají žádné chemikálie, nedochází tak ke znečišťování okolní vody. Dokonce i rybí protein, kterým krmí lososa, pochází z odřezků ryb pro lidskou spotřebu, vázaných s organickým obilím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).