Hlavní navigace

Zelinář od Litoměřic: pěstuje a prodává zeleninu celý život

14. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Na farmářském trhu v Praze na Kubáni je od samého počátku v roce 2010, již v časech předlistopadových prodával své výpěstky například v tržnici v Holešovicích. Jiří Kloubský zeleninou žije.

Jednou z výhod nákupů na farmářských trzích je možnost opakovaně se setkávat se známými prodejci, k nimž máme coby zákazníci důvěru. Můžeme s nimi konzultovat své představy a požadavky a vytvářet tak přirozené obchodní vztahy, které v nákupních centrech nejsou z podstaty v praxi téměř možné. Znovuotevření farmářských trhů je k tomu vítaná příležitost, zvláště když se v prodejních stáncích již začíná objevovat stále širší spektrum letošní jarní zeleniny z českých polí.

Pěstitel načíná již 12. sezónu na Kubáni

Jedním z těch, kteří (nejen) tyto produkty na „služebně“ nejstarších farmářských trzích v Praze na Kubáni nabízí, je pěstitel Jiří Kloubský.

Ten je spolu s další zelinářskou rodinou Malých také jediným, který na Kubáni zeleninu, ale i její sazenice i květiny prodává od začátku existence tohoto tržiště, tedy od roku 2010, v praxi tedy už dvanáctou sezónu.

S produkty pěstitele Kloubského se lze přitom setkat pouze na Kubáni, a to ve všechny prodejní dny (úterý, čtvrtek a sobota), ve velmi omezené míře pak také na farmě v obci Travčice na Litoměřicku, kde pěstuje zeleninu na šesti hektarech polí.

V prodeji je konzervativní, sortiment ale stále obohacuje

Jiří Kloubský tak v praxi nepatří mezi velké pěstitele, takže svou produkci prodává pouze na Kubáni, a nemá zapotřebí (a ani nechce) zřizovat prodejní e-shop ani prezentovat svou nabídku prostřednictvím webové stránky. Tento ryze konzervativní přístup je nicméně odrazem celého jeho života – zeleninu pěstoval a prodával už v době předlistopadového režimu, například v tržnici v Holešovicích.

I přes konzervativní způsob prodeje ale Jiří Kloubský neustále inovuje nabídku zeleniny, a to na základě požadavků svých zákazníků i měnících se nákupních a stravovacích zvyků.

Výsledkem je v sezóně velmi široká nabídka zeleniny, ať již je to zelí, kapusta, květák, brokolice, cibule nebo špenát, všechny druhy kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), ale také salátové okurky, nakladačky, cukety či oblíbené a velmi hmotné máslové dýně odrůdy Lunga di Napoli. Ty však budou k dispozici až v druhé polovině prázdnin.

Už na přelomu května a června ale začne Jiří Kloubský prodávat na Kubáni mangold, a dokonce i šťovík, což jsou právě příklady komodit, které začíná poptávat stále více nakupujících, v nabídce stánkového prodeje zeleniny na farmářských trzích ale většinou chybí.

Co se pak týká nejprodávanější zeleniny, tedy brambor, nabízí uvedený pěstitel v sezóně hned pět odrůd podle druhu jejich použití.

Od jara až do jara

Z letošní sklizně lze na stánku Jiřího Kloubského nakoupit například jarní cibulku nebo skutečně výstavní ředkvičky, samozřejmě i sazenice některých druhů zeleniny a rovněž přes zimu dobře skladovatelnou kořenovou zeleninu a další zelinářské zboží.

Zřejmě i proto, že zelinářství (v minulosti ale také ovocnářství, dokud ovocné sady na Litoměřicku nespláchla v roce 2002 povodeň) je jeho celoživotním osudem, dokáže tento pěstitel celoročně nabízet na svém stánku jednu z nejširších nabídek zelinářských produktů v porovnání s dalšími prodejci.

Nepochybně je to ale také tím, že se svými zákazníky rád a často komunikuje (a v sezóně klidně nakrájí dětem bezplatně pro osvěžení třeba vodní meloun) a výsledky následně přenáší do své pěstební praxe. Nic proti e-shopům a bezkontaktním nákupům potravin, osobní kontakt je ale osobní kontakt, a také proto je existence farmářských trhů důležitá.

Rozjezd farmářských trhů

Co se pak týká farmářských trhů na Kubáni, ty postupně po uvolnění regulací rozšiřují spektrum služeb i nabídku zboží, které si mohou zákazníci koupit – tento týden například obohatily nabídku tržiště rukodělné výrobky a především v předchozích sezónách velmi oblíbené indické občerstvení.

To sice stále ještě nelze konzumovat na místě a prodává se tak v režimu „take away“, i tak jde ale o posun oproti regulacím, které farmářské trhy na poměrně dlouhou dobu vyřadily z činnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).