Hlavní navigace

Zdravé vlasy i pod čepicí. 5 zásad, jak o ně v sychravém počasí pečovat

31. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Se snižujícími se teplotami pomalu, ale jistě sáhneme zase po čase do skříně pro teplé oblečení. Právě nošení čepice a šály patří mezi důvody, proč mohou naše vlasy v chladnějším počasí trpět.

K příčinám zhoršení kvality vlasů přes zimu patří kromě pokrývky hlavy i velké teplotní rozdíly při přechodech z venku dovnitř, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny nebo stres, ke kterému má v ponurých dnech sklon více lidí než přes slunné léto.

Dodržováním pěti základních zásad však můžeme vlasy celkem jednoduše udržet krásné a zdravé. Jaké to jsou?

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Kdo nosí čepici a šálu, měl by vlasy hydratovat
  2. 2. Dobrý výběr kosmetiky – pro vlasy i pokožku
  3. 3. Dostatečný příjem důležitých látek
  4. 4. Psychická pohoda
  5. 5. Mokré vlasy na mráz nepatří
  6. Při delších či vážných obtížích je dobré vyhledat odborníka

1. Kdo nosí čepici a šálu, měl by vlasy hydratovat

Čepice a šála jsou pro podzim a zimu vcelku nezbytnou výbavou. Vlasům však jejich nošení velmi škodí, a to proto, že elektrizují, což způsobuje jejich dehydrataci. Rozhodně však není potřeba tyto kousky, které vás v chladných dnech zahřejí, vyřadit ze šatníku. Stačí, když budete vlasům pravidelně dopřávat péči v podobě různých hydratačních šamponů a vlasových olejů, které jim dodají potřebnou vláhu.

2. Dobrý výběr kosmetiky – pro vlasy i pokožku

Vhodná volba vlasové kosmetiky neboli tzv. trichologických přípravků je obecným základem pro udržení zdravých vlasů – a to ať je větrno, mráz, či naopak parné léto. Při jejich výběru odborníci radí zvolit varianty bez využití sulfátů.

„Pokud si chcete chladných dnů užívat beze strachu o své vlasy, dopřejte jim také jednou týdně masku nebo zábal a peeling na vlasovou pokožku. Nezapomínejte přitom na pravidlo, že zdravá vlasová pokožka rovná se zdravé vlasy,“ doporučuje Lenka Kašpaříková, tricholožka a majitelka vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health. Pokud si někdo s výběrem vlasových přípravků neví rady, adekvátně mu s ním pomůže právě tricholog.

Galerie: Vyšetření vlasů odborníkem – trichologem

3. Dostatečný příjem důležitých látek

Dostatečná hladina látek, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro celkovou vitalitu organismu. Není proto divu, že pokud jich tělo nemá adekvátní množství, podepíše se to i na zdraví vlasů.

V létě se s jejich deficitem běžně nesetkáváme díky dostatečnému dennímu příjmu ovoce a zeleniny. I ve zbytku roku se dají celkem jednoduše načerpat. Mysleme na své vlasy proto také při stravování a dopřejme jim na podzim i v zimě pravidelné dávky následujících látek:

Důležité živiny

  • Železo – jeho nedostatek může způsobit chudokrevnost, která se mimo jiné projevuje padáním vlasů či lomivostí nehtů. Čerpat ho můžeme hlavně z červeného masa, vnitřností nebo špenátu.
  • Vápník – třepení, lomivost a vypadávání, to způsobuje vlasům nedostatek vápníku. Doplníme ho třeba bohatým příjmem máku, květáku či mléčných výrobků.
  • Jod – hladina jodu má přímý vliv na funkci štítné žlázy. I její nemoci zapříčiňují vypadávání vlasů. Jako bohatý zdroj jodu poslouží mléčné výrobky, ryby či kvalitní kuchyňská sůl.
  • Zinek – ten je základním prvkem, který podporuje zdravý růst a sílu vlasů. Jestliže vlasy pomalu rostou nebo hodně vypadávají, může být na vině právě jeho nedostatek. Doplnit ho lze zvýšením příjmu semínek, například slunečnicových či dýňových, ryb či červeného masa.
  • Křemík – je důležitý převážně pro pružnost vlasů, najdeme ho v zelenině, luštěninách a cereáliích.
  • Vitamíny A a E – nízká hladina těchto látek může být příčinou mastných vlasů, deficitu lesku nebo jejich pomalého růstu. Předejdeme tomu příjmem mléčných výrobků, oříšků, listové zeleniny, rybího tuku nebo mrkve.

Opomíjet bychom ale neměli ani bílkoviny, které načerpáme třeba z masa, vajec a ryb. Vegani mohou tuto složku stravy najít například v luštěninách či doplňcích stravy. Jestliže se však jakoukoli z těchto látek rozhodnete přijímat formou doplňků stravy, vždy konzultujte jejich vhodný výběr s praktickým lékařem nebo lékárníkem.

4. Psychická pohoda

Podzimní a zimní čas je se svými krátkými dny tím nejdepresivnějším obdobím v roce. Spousta lidí je v této roční době skleslejší a snáze podléhá stresu, který bohužel negativně podporují i například přípravy na vánoční svátky.

Když se podaří najít si i na tomto období to hezké a na stres zapomenout, prospěje to nejen vlasům, ale i kardiovaskulárnímu systému. „Při silné míře stresu může dojít vlivem útoku bílých krvinek na vlasové folikuly k zastavení růstu vlasů, což má za následek jejich vypadávání. Způsobit může dokonce i onemocnění zvané alopecia areata, při němž vlasy vypadávají na specifických místech velmi rychle, čímž se na hlavě mohou začít tvořit lysiny,“ upozorňuje Lenka Kašpaříková.

Galerie: Alopecia areata – když vlasy padají po trsech 

5. Mokré vlasy na mráz nepatří

Největším prohřeškem, kterého se vůči porostu své hlavy můžeme dopustit, je vystavování mokrých, ale i vlhkých vlasů mrazivému počasí.

Kdo například v zimě rád chodí plavat a plavecký bazén opouští bez použití fénu nebo je zvyklý nesušit si vlasy před ranní cestou do práce, hodně jim škodí:

„Mráz narušuje po kontaktu s mokrými vlasy jejich strukturu, a to již po malé chvilce. Péče o vlas je po jeho narušení pak mnohem náročnější,“ varuje Lenka Kašpaříková. Před cestou ven je vhodnější vlasy vysoušet teplým vzduchem, nikoliv horkým, před jejich tepelnou úpravou pak používat ochranné prostředky.

Při delších či vážných obtížích je dobré vyhledat odborníka

Jestliže jsou vlasy problémové po delší období, vypadávají, mastí se či pokud přetrvávají potíže s lupy, je na čase obrátit se na odborníka. Tricholog také poradí, když se chceme poradit o vhodné péči a výživě vlasů.

Tento specialista na hygienu vlasů zájemci provede bezbolestné trichologické vyšetření neboli diagnostiku vlasů a hlavové pokožky a v případě odhalení problému doporučí nejvhodnější léčbu potíží. Tyto služby však nespadají pod péči hrazenou zdravotní pojišťovnou. „Trichologické vyšetření se běžně pohybuje v rozmezí od několika stovek korun zhruba po tisícikorunu. Na naší klinice vás vyjde na 500 Kč a jako na jiná vyšetření je nutné se na něj dopředu objednat,“ upřesňuje Lenka Kašpaříková.

Odborná spolupráce:

Lenka Kašpaříková

Zakladatelka, majitelka a tricholožka vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).