Hlavní navigace

Poraďte si s padáním vlasů

22. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Suhyeon Choi on Unsplash, podle licence: Public domain
Padání vlasů je noční můrou snad každé ženy i muže. Příčin je mnoho, může jít o stres, nesprávnou péči, hormonální změny nebo třeba i vážnější zdravotní problémy.

Vlasy jsou zrcadlem organismu a často lze podle jejich stavu poznat celkový zdravotní stav člověka. Přirozeně člověku vypadne třicet až sto vlasů denně; pokud je tento počet vyšší, pravděpodobně není něco v pořádku.

Proč vlasy padají?

Ženám většinou nepadají vlasy v takové míře jako mužům. Nejčastější příčinou bývají hormonální výkyvy, takže se s vypadáváním vlasů setkávají zejména v pubertě, v těhotenství a také v období menopauzy.

Kromě hormonálních změn můžou ženám padat vlasy z důvodu špatného krevního oběhu, výrazného a rychlého úbytku hmotnosti. Vliv mohou mít také poruchy štítné žlázy nebo diabetes. Vlasy padají při léčbě zhoubných nádorů chemoterapií. Velkou roli ve všech případech hrají dědičnost a stárnutí.

Podobně je to u mužů. Nejčastějšími příčinami jsou dědičnost, stárnutí a hormonální činnost. Padání vlasů často způsobuje hladina testosteronu, která bývá nejvyšší mezi dvacátým a třicátým rokem. Okolo tohoto věku plešatí nejvíce ti muži, jejichž vlasy jsou dědičně citlivé na testosteron.

Jak na padání vlasů přirozenou cestou?

V lékárnách jsou k dostání nejrůznější tablety a medikamenty, než ale po chemické variantě sáhnete, zkuste s padáním vlasů zatočit přirozenou cestou.

Pomoci by měla správná strava bohatá na křemík, železo, vápník, zinek a fosfor. Konzumujte hodně ovoce, zeleniny, luštěnin. Dobrým pomocníkem může být konopné semínko, které v jedné polévkové lžíci denně obsahuje všechny potřebné živiny a zároveň posiluje imunitu. Je bohaté na vitaminy skupiny B, které mají regenerační účinky na vlasy i pokožku. Užívat jej můžete i preventivně.

O vlasy se svědomitě starejte, pravidelně je zastřihávejte, aplikujte hydratační masky a nenechávejte je dlouhodobě stažené příliš pevnou gumičkou. Používejte kartáč s přírodními štětinami místo toho umělohmotného.

Pomoc v podobě konopného oleje

Jako akutní péče na vlasy může posloužit konopný olej. Aplikovat jej můžete přímo ke kořínkům vlasů jako zábal na minimálně třicet minut, ale klidně jej nechte působit celou noc a ráno vlasy umyjte šamponem. Tuto kůru svým vlasům dopřávejte každých pět dnů po dobu jednoho měsíce.

Preventivně můžete olej užívat při každém mytí. Do dlaně nalijte váš běžný šampon a přidejte k němu zhruba tři kapky oleje, vlasy si umyjte a důkladně opláchněte.

Při výběru konopného oleje si dejte pozor, aby obsahoval také zelené části rostliny (cannabis sativa extract). Jedině ty totiž obsahují účinné látky cannabinoidy, zejména důležité CBD. Nenechte se oklamat, chcete-li olej, který vám prospěje, nespoléhejte se na olej vylisovaný pouze z konopných semen. Více v článku Jak vybrat konopný olej.

Pokud vyzkoušíte vše a padání vlasů stále neustává, navštivte svého lékaře. Může se jednat o vážnější problém, který je potřeba řešit jinak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).