Hlavní navigace

Pod knírem bývá tma aneb Muži stále nechodí na vyšetření prostaty

1. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je tu opět listopad a již tradiční kampaň Movember se symbolem knírku zaměřená na zdraví mužů. A to hlavně na mužské nemoci, jakou je rakovina prostaty. Výsledky léčby karcinomu prostaty jsou dobré, ale zájem o vyšetření stále žalostně malý.

V České republice je vysoký výskyt onemocnění rakovinou prostaty a toto číslo stále narůstá. Přitom dosahujeme velmi dobrých výsledků v léčbě pacientů, kterým je nově k dispozici také plně hrazená hormonální léčba. Zastavit progres, počet případů i vážných důsledků mohou podle odborníků preventivní prohlídky, které nemoc zjistí včas. Přes varovná data u nás stále nejsou podmínky pro zavedení screeningového programu. Jedním z důvodů je nízká informovanost a nezájem Čechů o své zdraví a o preventivní vyšetření.

To se muži tak bojí – byť ne příjemného – vyšetření, že radši riskují vážné onemocnění, nebo i smrt? „To ne! Ale mně nic není, všechno funguje, tak proč bych na to chodil…“ je klasické odůvodnění. Tady je pár dat vysvětlujících, proč „na to jít“:

Co se dozvíte v článku
  1. Rakovina prostaty a její prevence
  2. Nevíme, kolik mužů o nemoci ještě neví
  3. Příznaky karcinomu prostaty
  4. Není to taková hrůza, říkají muži o vyšetření prostaty
  5. Ženy mohou pomoci: vědí o prostatě víc než muži a tolik se nestydí

Rakovina prostaty a její prevence

  • Karcinom prostaty je u českých mužů už několik let nejrozšířenějším typem nádorového onemocnění.
  • Lékaři každoročně diagnostikují kolem 7500 až 8000 nových případů.
  • Podle studie z roku 2018 je Česko v počtu nových případů onemocnění za rok (na 100 000 obyvatel) na 6. místě v Evropě a na 13. místě ve světě.
  • 20 až 25 % pacientů přichází pozdě, tedy s nádorem v pokročilém stadiu.
  • Dnešní medicína je schopna odhalení onemocnění v počátečních fázích u až 90 % pacientů. Podmínkou je, aby se nebáli přijít na vyšetření.
  • Šance na vyléčení karcinomu prostaty významně souvisí s včasným odhalením rakovinového bujení. V počátcích nemá rakovina prostaty žádné zjevné příznaky, proto je důležité absolvovat pravidelné preventivní prohlídky na urologii.

Přes obrovská čísla je podle profesora Romana Zachovala, předsedy České urologické společnosti a přednosty Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze, tento druh rakoviny ze strany českých mužů stále podceňován:

„Osm tisíc nových případů ročně je bezesporu alarmující číslo. Navíc si musíme uvědomit, že se stále bavíme jen o diagnostikovaných pacientech. Výskyt latentního onemocnění (tzn. onemocnění, které se ještě nijak neprojevuje, nepřivede pacienta k lékaři, a není tudíž zjištěno) je mnohem vyšší,“ říká lékař.

Nevíme, kolik mužů o nemoci ještě neví

V loňském roce u nás podle statistik žilo s diagnózou karcinomu prostaty přes 70 tisíc mužů a zhruba 28 tisíc těchto pacientů podstoupilo nebo mělo podstoupit léčbu. Vzhledem k tomu, že karcinom prostaty je typickým onemocněním starších lidí a česká populace stárne, musíme dle odborníků počítat s dalším nárůstem počtu pacientů. „Nevíme, kolik mužů o svém onemocnění ještě neví. Predikce ale nejsou nijak příznivé,“ komentuje situaci v ČR Roman Zachoval.

Vyšetření podstupuje stále velmi málo mužů, jichž se riziko týká: „Zvýšené riziko onemocnění má v podstatě každý muž po padesátém roce života a mužů ve věku padesát a více let je v nás kolem dvou milionů. Urologové ale ročně provedou jen několik desítek tisíc preventivních vyšetření. To je ostatně důvod, proč zhruba 20 až 25 procent pacientů přichází pozdě, tedy s nádorem v pokročilém stadiu. Kdyby na prohlídky chodili pravidelně, budeme schopni dosáhnout odhalení onemocnění v počátečních fázích u až 90 procent pacientů,“ říká lékař.

Příznaky karcinomu prostaty

  • Je nebezpečný v tom, že má často velice pomalý vývoj. Někdy se neprojevuje a nevyvolává žádné potíže řadu let, čímž se stává těžko zjistitelnou nemocí.
  • Hlavními příznaky onemocnění jsou posléze potíže při močení, schopnost zadržet moč, bolesti při erekci nebo ejakulaci, případně krev v moči a spermatu.
  • V pokročilých stadiích se projevuje také bolestmi zad, kyčlí a končetin.
  • Znakem onemocnění bývá také nechutenství, hubnutí, únava a celková slabost.

Více informací najdete na webu Muži proti rakovině, kde funguje také online poradna.

Není to taková hrůza, říkají muži o vyšetření prostaty

Mnoho mužů má podle odborníků z vyšetření prostaty psychické bloky. „Nemá smysl si nalhávat, že jde o něco příjemného. Na druhou stranu to není nic, čeho bychom se měli obávat. Doporučuji, aby se muži se svými obavami lékaři svěřili ještě před vyšetřením a požádali ho o větší ohleduplnost,“ popisuje Marek Rubricius, terapeut Nadačního fondu Muži proti rakovině.

Vyšetření se provádí pohmatem „per rectum“ (přes konečník) a krevním testem. Nešlo by to bez onoho obávaného vyšetření? Nešlo, jak vysvětluje prof. Zachoval: „Pohmatové vyšetření přes konečník je bezpodmínečně nutné, protože pomocí krevních testů diagnostikujeme 80 až 90 procent nádorů, na zbylých 10 až 20 procent přijdeme díky vyšetření per rectum.“

Podle lékaře jsou předsudky vůči tomuto vyšetření zbytečné: „Může to být trochu nepříjemné, ale není to o nic horší než preventivní prohlídka u stomatologa,“ tvrdí dokonce.

„Opravdu to není tak hrozný zážitek, jak se mnozí z nich domnívají,“ vzkazují také muži v rizikovém věku 50+, kteří obávané vyšetření prostaty per rectum podstoupili poprvé v životě:

Ženy mohou pomoci: vědí o prostatě víc než muži a tolik se nestydí

Organizátoři se v letošním ročníku Movemberu rozhodli zdánlivě nelogicky zaměřit více na ženy a šířit osvětu mezi muži právě jejich prostřednictvím. Co asi tak může vědět žena o prostatě?

Více než mnohý muž – jak ukázal průzkum, který si Nadační fond Muži proti rakovině nechal zpracovat. Ženy se podle jeho zjištění v onemocnění rakoviny prostaty a jeho prevenci orientují mnohem lépe než muži. V průzkumu provedeném agenturou IPSOS „vyhrály“ ženy nad muži poměrem 8:4, když prokázaly mnohem větší informovanost v oblasti rizikových faktorů i prevence rakoviny prostaty.

Ženy se obecně ve zdravotní problematice orientují zpravidla lépe než muži. Je to dáno tím, že často pečují o zdraví své i celých rodin, navíc nemají takový problém o otázkách zdraví a prevence mluvit, protože jsou na to zvyklé od útlého mládí, kdy se musí vyrovnat s nástupem menstruace nebo prohlídkami na gynekologii, domnívají se odborníci. Pro muže jsou tato témata tabu a nezřídka se k nim dostávají až v pozdním věku, kdy je k tomu donutí zdravotní komplikace, a ne vždy jsou na to připraveni po psychické stránce. „Právě s odbouráváním studu a mýtů jim mohou pomoci ženy, které mají mnoho zkušeností s neméně stresujícími prohlídkami na gynekologii nebo s porody. Je ale potřeba na muže netlačit, dát jim prostor téma zpracovat a popřemýšlet si o něm. Jak se říká, muži v některých ohledech dospívají později, a potřebují tedy více času. Někdy stačí téma jen lehce naťuknout,“ doporučuje terapeut Marek Rubricius.

Současná medicína je na vysoké úrovni a v České republice jsou k dispozici všechny ve světě uznané léčebné metody. Možnosti léčby karcinomu prostaty se za posledních patnáct let významně zlepšily, nově je k dispozici také inovativní hormonální terapie. Pro zlepšení nepříznivých dat o počtu nových případů, a úmrtí na rakovinu prostaty je tedy potřeba zejména jediné – aby muži nepodceňovali preventivní kontroly (a poslouchali svoje ženy).

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA

Přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze a předseda České urologické společnosti ČLS JEP. Před osmi lety založil Nadační fond Muži proti rakovině, který je dlouholetým partnerem Movember Foundation a organizátorem osvětové kampaně Movember v České republice.


Mgr. Marek Rubricius

Terapeut Národního ústavu duševního zdraví a Nadačního fondu Muži proti rakovině. Věnuje se terapeutické činnosti, sociální práci, lektorování a krizové intervenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).